783
Η Μαρία Καρυστιανού, η οποία έχασε την κόρη της στα Τέμπη, λίγο πριν ξεκινήσει την κατάθεσή της στην Εξεταστική Επιτροπή | INTIMENEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Συγκλονιστική κατάθεση στην Εξεταστική για τα Τέμπη: «Δίπλα μου είναι 57 νεκροί και 180 τραυματίες»

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2024, 13:49
Η Μαρία Καρυστιανού, η οποία έχασε την κόρη της στα Τέμπη, λίγο πριν ξεκινήσει την κατάθεσή της στην Εξεταστική Επιτροπή
|INTIMENEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Συγκλονιστική κατάθεση στην Εξεταστική για τα Τέμπη: «Δίπλα μου είναι 57 νεκροί και 180 τραυματίες»

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2024, 13:49

Με τη συγκλονιστική κατάθεση της Μαρίας Καρυστιανού, προέδρου του Συλλόγου Θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, συνεχίστηκαν την Τετάρτη οι εργασίες της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

Η κυρία Καρυστιανού, η οποία έχασε την κόρη της στο δυστύχημα της εφιαλτικής εκείνης νύχτας της 28ης Φεβρουαρίου 2023, μίλησε σε πολύ προσωπικό τόνο –δικαιολογημένα: «Δίπλα μου είναι 57 νεκροί και 180 τραυματίες», είπε.

Περιέγραψε τις φρικτές για έναν γονιό στιγμές να βρίσκεται στο νοσοκομείο και να παρακαλεί το παιδί του να είναι τραυματισμένο και όχι στη λίστα των νεκρών και ευχήθηκε στα μέλη της Επιτροπής να μη βρεθούν ποτέ σε ανάλογη θέση. Παράλληλα άφησε αιχμές για την κωλυσιεργία του πολιτικού συστήματος, λέγοντας ότι θα περίμενε να καταθέτει σε δικαστήριο και όχι σε μια επιτροπή της Βουλής που αναζητά αν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων για την τραγωδία με τους δεκάδες νέους ανθρώπους νεκρούς.

«Μιλώ εκ μέρους της δολοφονημένης κόρης μου και των υπόλοιπων θυμάτων, αλλά αντί να μιλώ σε αίθουσα Δικαστηρίου βρίσκομαι σε αίθουσα της Βουλής. Αυτή για σας μπορεί να είναι μια αξιολογική διαδικασία, αλλά όταν μιλάμε για ένα τέτοιο έγκλημα, η διαδικασια αυτή είναι τουλάχιστον ύποπτη. Σας ζητώ να μπείτε για ένα μόνο λεπτό στη θέση μας: Σκεφθείτε αν χάνατε το πιο αγαπημένο σας πρόσωπο, από ιατρικό λάθος, από αδιαφορία, από ελλιπή γνώση. Και ο εν λόγω γιατρός αντί να παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη να παραπέμπεται στον Ιατρικό Σύλλογο. Πώς θα νοιώθατε; Πώς θα το κρίνατε αυτό; Σωστό; Δίκαιο;»

«Είναι τόσο απροκάλυπτες οι παραβάσεις και οι παραλείψεις που δεν χρειαζόταν η Εξεταστική», είπε με νόημα η κυρία Καρυστιανού προς τα μέλη της Επιτροπής. Και προσέθεσε: «Επρεπε από τις 10 πρώτες μέρες να μπουν φυλακή και ερχόμαστε ένα χρόνο μετά να δούμε αν υπάρχουν ευθύνες».

Η ίδια έκανε λόγο για «κρατικό έγκλημα και προσπάθεια συγκάλυψης και υποβίβασης των ευθυνών».

«Σε αυτό το έγκλημα, που έχασαν την ζωή τους 57 άνθρωποι, η απόδοση ευθύνης είναι μονόδρομος, ελπίζω αυτή να έρθει μέσω της Δικαιοσύνης», τόνισε. Η ίδια, δε, χαρακτήρισε «υβριστικό» να κατηγορείται για το έγκλημα ο νεκρός μηχανοδηγός –μια ευθεία μομφή προς την τακτική της ΝΔ, ο εισηγητής της οποίας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, έφθασε στο σημείο να ζητήσει τον ιατρικό φάκελο του μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας, σε μια προσπάθεια να περιγραφεί η τραγωδία ως ένα σύνολο ατομικών λαθών.

Η κυρία Καρυστιανού επέμεινε στις καταγγελίες της για τον τρόπο που λειτούργησε η Εξεταστική Επιτροπή για την τραγωδία. Μίλησε για κακουργηματικές πράξεις, εγκληματικές παραλείψεις στον σιδηρόδρομο και τόνισε χαρακτηριστικά: «Πολλές φορές αυτά που άκουσα εδώ (στην Εξεταστική) με έκαναν να ντρέπομαι. Με έκαναν να θέλω να αλλάξω χώρα».

Αναφερόμενη στον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ, Καραμανλή, ο οποίος είχε παραιτηθεί μετά το δυστύχημα, είπε προς τα μέλη της Επιτροπής: «Εσείς την συντηρείτε την ασυλία. Είναι συνάδελφός σας, αλλά δεν μπορείτε να προασπίζεστε το κακό. Θα θέλατε εγώ στον γιατρό που έκανε κακό στο παιδί σας να πάω και να τον στηρίξω;». Και αναρωτήθηκε: «Είναι αλλιώτικοι οι νόμοι για τους πολίτες; Είναι αλλιώτικοι για τους υπουργούς; Τι γίνεται τελικά σε αυτό το κράτος;».

♦ Δείτε: Η τραγωδία στα Τέμπη με τον φακό του Reuters

Μάλιστα η μάρτυρας κατέθεσε ότι οι δικαστικοί που ερευνούσαν το δυστύχημα δεν είχαν πάει καν στην περιοχή και άφησε υπόνοιες για το τι μετέφεραν τα τρένα που συγκρούστηκαν. «Θεωρώ ότι γινόταν μία παράνομη μεταφορά. Και γι’ αυτό έγινε αλλοίωση του τόπου του συμβάντος», κατήγγειλε, κάνοντας λόγο για συγκάλυψη και κενά στην έρευνα (π.χ. δεν έγινε κατάσχεση στοιχείων στη Θεσσαλονίκη αναφορικά με το τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία).

Οπως ανέφερε η ΕΡΤ, η κυρία Καρυστιανού, απαντώντας στις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, απέδωσε ευθύνες στον Πρωθυπουργό, στους υπουργούς, στην Helenic Τrain και στην ΡΑΣ. Παράλληλα ανέφερε ότι μεταξύ άλλων αλλοιώθηκε ο χώρος του δυστυχήματος, με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα στοιχεία.

Επέμεινε ότι υπάρχουν αγνοούμενοι και υποστήριξε ότι οι παροχές της κυβέρνησης στους συγγενείς κινούνται στη φιλοσοφία τού «να μη μιλάς».

Ποιοι έκαναν τις μετατάξεις;

Την Τρίτη, στην Επιτροπή κατέθεσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, Ιωάννης Ντίτσας.

Απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ Μακάριο Λαζαρίδη για το εάν υπήρξε μετάταξη σταθμάρχη το 2018, ηλικίας 62 ετών, απάντησε καταφατικά. Οπως είπε, υπάρχει ένας συνάδελφος που επανήλθε από την «Εγνατία» το 2018, ο οποίος ήταν γεννημένος το 1956 (62 ετών), και ένας άλλος συνάδελφός του, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που είχε φύγει με μετάταξη στο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, επανήλθε στον ΟΣΕ στις 2 Ιανουαρίου 2020 και ήταν γεννημένος το 1958 (62 ετών).

Σε επόμενη ερώτηση του κ. Λαζαρίδη εάν υπήρξε πολιτική παρέμβαση από το γραφείο του πρ. υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, ο κ. Ντίτσας απάντησε: «Όλοι οι συνάδελφοι που ήρθαν από την κινητικότητα, επειδή δεν υπήρχε ηλικιακό όριο, θέλω να πιστεύω ότι δεν υπήρχε καμία παρέμβαση ούτε από την πλευρά του τότε υπουργού του κ. Σπίρτζη ούτε τώρα από την πλευρά του κ. Καραμανλή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...