1245
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το Σάββατο το μεσημέρι στη γραμματεία διεθνών σχέσεων της ΝΔ, στο πλαίσιο του 10ου συνεδρίου | Nikos Libertas / SOOC

Συγκλίσεις, αποκλίσεις και… γυναικοκρατία

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 23 Απριλίου 2016, 16:00
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το Σάββατο το μεσημέρι στη γραμματεία διεθνών σχέσεων της ΝΔ, στο πλαίσιο του 10ου συνεδρίου
|Nikos Libertas / SOOC

Συγκλίσεις, αποκλίσεις και… γυναικοκρατία

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 23 Απριλίου 2016, 16:00

Χαρμολύπη. Είναι και επίκαιρη, καθώς οδεύουμε ολοταχώς προς τη Μεγάλη Εβδομάδα (και της ελληνικής οικονομίας) αλλά αυτό είναι το συναίσθημα, που διακατέχει τη μεγάλη πλειοψηφία των περίπου 5.500 συνέδρων, που κατέκλυσαν από χθες το μεσημέρι το Metropolitan Expo. Υστερα από αρκετά χρόνια η κομματική και εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας «εγείρει αξιώσεις πολιτικής ηγεμονίας» έχοντας στο τιμόνι του κόμματος έναν νεοεκλεγέντα πρόεδρο, που ευαγγελίζεται αλλαγές εκ βάθρων τόσο εντός όσο και εκτός κόμματος. Η αδημονία για την εκπαραθύρωση του ιδεολογικού αντιπάλου από το Μέγαρο Μαξίμου σκορπά ευφορία στις γαλάζιες τάξεις. Ταυτόχρονα, πάντως, έρχεται η προσγείωση στην πραγματικότητα.

Τα μαντάτα της Παρασκευής από το Eurogroup στο Αμστερνταμ και το αίτημα των εταίρων για νομοθέτηση και του πακέτου των 3,5 δις ευρώ προληπτικών μέτρων δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, προσέθεσε προβληματισμό, δικαιώνοντας όλους όσοι απαιτούν επαγρύπνηση εν όψει αχαρτογράφητων πολιτικών εξελίξεων.

Υπό αυτό το πρίσμα είχαν ξεχωριστό ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, που είχαν λάβει πρόσκληση από την Λεωφόρο Συγγρού. Δεν περνά απαρατήρητη η παρουσία του Σταύρου Θεοδωράκη, μιας και το Ποτάμι επέλεξε να αναβαθμίσει την παρουσία του στο 10ο Συνέδριο διά της παρουσίας του επικεφαλής του, τον οποίο και καλωσόρισε το πρωί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η χημεία, άλλωστε, δύσκολα κρύβεται και μολονότι ο Σταύρος Θεοδωράκης έσπευσε να υπογραμμίσει πως ΝΔ και Ποτάμι θα εξακολουθήσουν να έχουν διαφορετικές πορείες, οι βάσεις για μια μελλοντική πολιτική, ου μην και κυβερνητική συνεργασία, έχουν ήδη τεθεί, χάρη και στην πολύ καλή προσωπική σχέση Μητσοτάκη – Θεοδωράκη.

144865
O Σταύρος Θεοδωράκης στον χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΝΔ (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS)

«Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση θα χρειαστεί μεγάλες συμμαχίες, όχι απαραίτητα κυβερνητικές, αλλά κυρίως κοινωνικές για τις μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, την Παιδεία, την Δικαιοσύνη και το Σύνταγμα…πρέπει να δούμε τι μας ενώνει, πρέπει να βρούμε εναλλακτικές λύσεις και όχι λύσεις εναλλαγής στην εξουσία», διεμήνυσε ο κ. Θεοδωράκης, που έπλεξε και το εγκώμιο προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι έχει συγκρουστεί με πλευρές του λαϊκισμού και εάν συνεχίσει, όπως είπε, η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή μόνον κερδισμένη θα βγει από την επικράτηση του ρεαλισμού.

Δείτε φωτογραφίες από τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου της ΝΔ

Ευχάριστα ξάφνιασε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, όταν επεσήμανε από το βήμα του 10ου Συνεδρίου της ΝΔ ότι «η σύγχρονη Αριστερά, κορμός της ευρύτερης δημοκρατικής – προοδευτικής παράταξης είναι πολιτικά έτοιμη να αναζητήσει συγκλίσεις και συναινέσεις και με δυνάμεις  του συντηρητικού χώρου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μείζονα θέματα της εθνικής πορείας μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο».

Αργότερα ο κ. Μητσοτάκης, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα όσα ειπε ο κ. Φίλης περί συγκλίσεων ο Κυριακος Μητσοτακης είπε: «Τα έχουμε ξεκαθαρίσει αυτά, εξαλλου δεν ειμαστε συντηρητική δύναμη».

20160423104811_img_06371461400811 (1)
O υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στον χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΝΔ (SOOC)

Στα της διαπραγμάτευσης ο κ. Φίλης επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι η Αθήνα θα τηρήσει το δικό της σκέλος της συμφωνίας, «τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο». Επανέλαβε, πάντως, ότι στους κόλπους των πιστωτών μας υπάρχουν «δυνάμεις που για λόγους ιδεολογικού δογματισμού ή ακραία ιδιοτελών ταξικών συμφερόντων, αδικούν την πατρίδα μας και ευρύτερα, αντιμετωπίζουν τον ευρωπαϊκό μεσογειακό νότο ως μια ιδιόρρυθμη ζώνη β΄ κατηγορίας».

Τη Δημοκρατική Συμπαράταξη εκπροσώπησε ο Κώστας Σκανδαλίδης, που υπογράμμισε πως η χώρα δεν χρειάζεται εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, αλλά εθνική συνεννόηση. «Η εθνική συνεννόηση δεν είναι προεκλογική ανάγκη ενός κόμματος. Είναι εθνική ανάγκη και κατεπείγουσα προτεραιότητα. Γι’ αυτό θα μου επιτρέψετε να σας  πω ότι η άρνηση να αποδεχτούμε την προσχώρηση μας σε μια αχρείαστη και άκαιρη προεκλογική αντιπαράθεση εκπορεύεται από την ανάγκη αυτή. Δεν χρειάζεται η χώρα και τέταρτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε 18 μήνες», τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης, φωτοσκιάζοντας τη σημαντική απόσταση, μεταξύ των προσεγγίσεων ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξης σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις προοπτικές της χώρας συνολικά.

Από τη γραμματεία διεθνών σχέσεων του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα δώσει πανευρωπαϊκά  το μήνυμα ότι «ο λαϊκισμός, οι εύκολες υποσχέσεις δεν μπορεί να είναι η απάντηση στα προβλήματα»

Πανίσχυρο το αίτημα για ανανέωση και εκσυγχρονισμό της ΝΔ, χαρακτήρισε στην παρέμβαση του ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης, που επεσήμανε ότι οι σαρωτικές αλλαγές στο Καταστατικό και τη νοοτροπία, που κομίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγγυώνται την πολιτική πρωτοκαθεδρία της παράταξης. Ειδικά επί των οργανωτικών αλλαγών και σύμφωνα με πληροφορείς και μετά τις σχετικές τροπολογίες που κατατέθηκαν, αποφασίστηκε η αύξηση των αιρετών μελών της Πολιτικής Επιτροπής από 100 σε 150 και αντίστοιχα των ex officio μελών επίσης από 100 σε 150, ενώ δεν θα προωθηθεί η πρόταση περί της εκλογής αντιπροέδρων· για το μέλλον της ΟΝΝΕΔ η λήψη και η εφαρμογή των αποφάσεων παραπέμπονται για μετά το Πάσχα.

«Πρέπει να βρούμε τρόπο το μήνυμα της ΝΔ να περνά στην κοινωνία, ειδάλλως θα είμαστε πάντοτε έρμαιο του λαϊκισμού της άλλης πλευράς», τόνισε ο έτερος αντιπρόεδρος, Αδωνις Γεωργιάδης, που επετέθη με οξύτητα στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό προσωπικά χαρακτηρίζοντας τον «αρχιλαϊκιστή».

10th New Democracy Party Congress, in Athens, on April 23, 2016 / 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στην Αθήνα, στις 23 Απριλίου, 2016
Η Ντόρα Μπακογιάννη στην ομιλία της στο 10ο συνέδριο της ΝΔ (SOOC)

Αναγκαία χαρακτήρισε την στροφή της ΝΔ προς το Κέντρο και εκείνες τις κοινωνικές ομάδες, που έχουν γυρίσει την πλάτη στη ΝΔ τα τελευταία χρόνια, η Ντόρα Μπακογιάννη και δήλωσε βεβαία πως στο επόμενο συνέδριο του κόμματος ο κ. Μητσοτάκης θα είναι Πρωθυπουργός της χώρας.

Αυτή που ξεχώρισε πάντως ιδιαίτερα ήταν η ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, Νίκου Δένδια, ο οποίος επέμεινε ότι η ΝΔ πρέπει να διευρύνει το μήνυμα της ώστε να συμπεριλάβει ει δυνατόν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ενώ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται των νταβατζήδων,που δεν τα έχει βρει, καθώς χωρίζει τους νταβατζήδες σε αυτούς, που τα έχει βρει και σε αυτούς, με τους οποίους δεν τα έχει βρει» – και τόνισε πως χρησιμοποιεί τη λέξη «νταβατζήδες» επειδή την είχε αναφέρει στον χαιρετισμό του στο συνέδριο ο κ. Φίλης. Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Δένδιας είχε υπενθυμίσει στο ακροατήριό του ότι η 23η Απριλίου είναι η μέρα που έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1998 – και ζήτησε να σηκωθούν όλοι για να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή. «Αθάνατος» φώναξαν μετά το πέρας αυτής της διαδικασίας οι σύνεδροι.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ΝΔ απεδείχθη… εξομολογητικός, κάνοντας μια βόλτα από το στρογγυλό τραπέζι της γραμματείας γυναικών του κόμματος. «Προέρχομαι από γυναικοκρατούμενη οικογένεια και έχω ιδιαίτερη ευαισθησία για τον ρόλο των γυναικών στην πολιτική συμμετοχή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, που απεκάλυψε ότι η ΝΔ διατηρεί την ποσόστωση των γυναικών στα όργανά της. Επεσήμανε ότι πρέπει να διορθώσουμε τα αποκαρδιωτικά, όπως τα χαρακτήρισε, ποσοστά της γυναικείας παρουσίας στο κόμμα και ευρύτερα στη Βουλή και ξάφνιασε απευθυνόμενος προς τα μέλη της γραμματείας γυναικών: «Θέλω και εσείς να μου δώσετε την δέσμευση ότι με τον αγώνα σας θα αντιστραφεί η δημογραφική προτίμηση των γυναικών στον κ. Τσίπρα». Από τη γραμματεία διεθνών σχέσεων του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα δώσει πανευρωπαϊκά  το μήνυμα ότι «ο λαϊκισμός, οι εύκολες υποσχέσεις δεν μπορεί να είναι η απάντηση στα προβλήματα. Το εκκρεμές του λαϊκισμού θα κινηθεί πίσω σε πολιτικές κοινής λογικής και μετριοπάθειας». Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέλειψε, μάλιστα, να πλέξει και το εγκώμιο της Κύπρου για την έξοδο της από το καθεστώς επιτροπείας, ενώ αναφερόμενος στα της ΕΕ σημείωσε πως οι δύο κύριες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι η ατελής νομισματική ένωση και το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...