831
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας καλωσορίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη σύνοδο κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα | REUTERS/Florion Goga

«Συγγνώμη» από Εντι Ράμα για τη δήλωση ότι η Αθήνα «εξαπάτησε την ΕΕ»

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2022, 22:42
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας καλωσορίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη σύνοδο κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα
|REUTERS/Florion Goga

«Συγγνώμη» από Εντι Ράμα για τη δήλωση ότι η Αθήνα «εξαπάτησε την ΕΕ»

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2022, 22:42

«Συγγνώμη» για τις προσβλητικές απέναντι στην Ελλάδα δηλώσεις στις οποίες είχε προχωρήσει νωρίτερα ζήτησε ο αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρέθηκε στα Τίρανα στο πλαίσιο της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ ΜΠΕ στο τηλεγράφημά του για τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στον αλβανό ομόλογό του το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ, αλλά και θέματα που απασχολούν την ελληνική μειονότητα . «Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να υπάρξει πρόοδος και επίλυση του ζητήματος της οριοθέτησης των μεταξύ μας θαλάσσιων ζωνών» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Τόνισε, δε, ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαΐκή προοπτική της Αλβανίας και αναφέρθηκε στους «ισχυρούς δεσμούς» που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αναφερθείς στην αδυναμία του να επισκεφθεί την ελληνική μειονότητα την Τετάρτη, «λόγω ανησυχίας που έχει εκφραστεί από τους πιλότους για τις καιρικές συνθήκες», ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στον Εντι Ράμα: «Ισως αυτό να μας δώσει την ευκαιρία σύντομα να πάμε μαζί».

«Υπάρχει πολύ ισχυρός δεσμός ανάμεσα στις δύο χώρες μας», συμφώνησε ο Ράμα, ενώ πρόσθεσε: «Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα, όχι μόνο σε θέματα που αφορούν στη μειονότητα. Πιστεύω πως είμαστε κοντά στην επίλυση του θέματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας. Υπάρχει μεγάλη κατανόηση ανάμεσα στις ομάδες μας και πολλά που μπορούν ακόμα να γίνουν, επίσης, στο οικονομικό μέτωπο».

Σχετικά με τις δηλώσεις του στο Euractiv, ο Ράμα ζήτησε συγγνώμη από τον έλληνα Πρωθυπουργό, καθώς η απόδοση των όσων είπε δεν αντιπροσωπεύει «την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα».

«Ελπίζω να μην ενοχληθήκατε», πρόσθεσε ο αλβανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΑΠΕ ΜΠΕ στα Τίρανα, Σπύρο Μουρελάτο.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Ράμα εξέφρασε την άποψη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «ο καλύτερος έλληνας Πρωθυπουργός», παρότι, όπως συμπλήρωσε, ο ίδιος είναι Σοσιαλιστής. «Δεν είμαστε στην ίδια πολιτική ομάδα. Ο Αλέξης (Τσίπρας) είναι πολύ καλός φίλος, αλλά τι να πω; Ετσι είναι τα πράγματα».

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξή του στο παραπάνω Μέσο, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Ράμα είχε αναφέρει:

«Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η διαδικασία ένταξης είναι μια διαδικασία εξατομικευμένη με βάση την αξία (της κάθε χώρας). Εμείς οφείλουμε να εκπληρώσουμε συγκεκριμένα κριτήρια, και δεν είναι μια εξέταση όπου μπορείς να “κλέψεις” – ακόμη κι αν οι καθηγητές είναι λίαν διατεθειμένοι να σε βοηθήσουν. Είναι προς το συμφέρον σου να περάσεις αυτές τις εξετάσεις».

Είναι σημαντικό για τη χώρα του να διαθέτει θεσμούς που λειτουργούν και «να μην εξαπατήσει (την ΕΕ), όπως κάποιες γειτονικές χώρες έκαναν στο παρελθόν» ισχυρίστηκε για να αναφέρει, στη συνέχεια ευθέως πως αναφέρεται στην Ελλάδα.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εντι Ράμα:

Εντι Ράμα: Σας ευχαριστώ κ. Πρωθυπουργέ για την επίσκεψή σας. Ελπίζω ότι δεν είναι υποκατάστατο της διμερούς συνάντησης και ελπίζω ότι θα βρείτε χρόνο να επισκεφθούμε μαζί την αγαπητή Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Τους εκτιμούμε πολύ και έχουμε δουλέψει πολύ για να διατηρήσουμε αυτή την παραδοσιακή αδελφοσύνη μεταξύ του αλβανικού και του ελληνικού έθνους. Σας έστειλα ένα βίντεο απευθείας από τη συνάντηση όταν πήγα εκεί και τους είπα, τι θέλετε να κάνουμε για εσάς; Είπαν αυτό και τούτο κι εκείνο ή απλά φέρτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη εδώ. Συνεπώς αν έρθετε, μας βοηθάτε να εξοικονομήσουμε πολλά λεφτά από τον προϋπολογισμό μας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Φαντάζομαι ότι θα γίνουν και τα δύο. Θα πρέπει μάλλον να γίνουν και τα δύο.

Εντι Ράμα: Λυπάμαι για κάτι που άκουσα, ότι εγώ είπα κάποια περίεργα πράγματα για την Ελλάδα, για το πώς πέτυχε κάποια πράγματα -θα πάμε πίσω στην εποχή της Τροίας ίσως- αλλά δεν είναι κάτι που αφορά το παρόν και δεν αφορούσε σε καμιά περίπτωση τη σημερινή Ελλάδα. Ξέρετε ότι είμαι Σοσιαλιστής αλλά δεν κρύβω ότι για μένα είστε ο καλύτερος έλληνας Πρωθυπουργός. Δεν είμαστε στην ίδια πολιτική ομάδα. Ο Αλέξης (Τσίπρας) είναι πολύ καλός φίλος, αλλά τι να πω; Έτσι είναι τα πράγματα. Και δεν είστε σε προεκλογική εκστρατεία, επομένως δεν είναι κάποιου είδους παρέμβαση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είμαι. Σας ευχαριστώ κύριε Πρωθυπουργέ. Είναι χαρά μου που βρίσκομαι στα Τίρανα και -όπως είπα και στη συνάντηση- είναι σπουδαίο που η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων πραγματοποιείται εδώ στα Τίρανα. Είναι σημαντικό για τους Ευρωπαίους φίλους μας να έχουν την ευκαιρία να έρθουν και να δουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Αλβανία. Εμείς στηρίζουμε σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική όχι μόνο της Αλβανίας αλλά και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Και φυσικά είναι σπουδαίο που έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε αυτή τη συνάντηση και να έχουμε μια σύντομη εκδοχή μιας διμερούς επίσκεψης. Υπάρχει πολύ ισχυρός δεσμός ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα, όχι μόνο σε θέματα που αφορούν στη μειονότητα. Πιστεύω πως είμαστε κοντά στην επίλυση του θέματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας. Υπάρχει μεγάλη κατανόηση ανάμεσα στις ομάδες μας και πολλά που μπορούν ακόμα να γίνουν, επίσης, στο οικονομικό μέτωπο.

Και φυσικά λυπάμαι που δεν θα μπορέσω να επισκεφτώ τη μειονότητα αύριο, λόγω ανησυχίας που έχει εκφραστεί από τους πιλότους μας για τις καιρικές συνθήκες. Αλλά ίσως αυτό να μας δώσει την ευκαιρία σύντομα να πάμε μαζί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News