369
| SOOC

Σχολεία: Στα 8.728 τα θετικά self tests μαθητών – εκπαιδευτικών

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 11:21
|SOOC

Σχολεία: Στα 8.728 τα θετικά self tests μαθητών – εκπαιδευτικών

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 11:21

Περισσότερα από 8.200 νέα εν δυνάμει κρούσματα εντοπίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, κατά τον πρώτο οριζόντιο διαγνωστικό έλεγχο μετά το Σαββατοκύριακο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, βρέθηκαν θετικά 8.278 self tests (ελέγχθηκαν 1,6 εκατ. μαθητές και εκπαιδευτικοί).

Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, αρχίζει η νέα δωρεάν διανομή self test από τα φαρμακεία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κρούσματα στα σχολεία μειώνονται κι αυτό οφείλεται στα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας και στην τήρησή τους από εκπαιδευτικούς και μαθητές, δήλωσε στον ΑΝΤ1 η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, αν και, όπως είπε, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.

«Την τελευταία εβδομάδα των σχολικών διακοπών που δεν λειτουργούσαν τα σχολεία και τα τεστ ήταν πολύ λίγα, είχαμε 10.000 περισσότερα κρούσματα από ό,τι την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων» παρατήρησε η υφυπουργός.

«Τα πρωτόκολλα είναι πολύ συγκεκριμένα και πολύ αυστηρά. Δεν θα αντικρούσω ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρξει κάποια στιγμή ψευδώς θετικό ή ψευδώς αρνητικό τεστ. Ομως η τήρηση του πρωτοκόλλου περιορίζει κατά το δυνατόν τη μετάδοση της νόσου και όσοι τυχόν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον εκπαιδευτικό, με κάποιον μαθητή ή με κάποιον που νόσησε και είναι στενή επαφή, ακολουθούν ένα τόσο αυστηρό πρωτόκολλο, που και οι ίδιοι θα προστατευτούν και όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί τους. Είναι μια διαδικασία πρωτόγνωρη», είπε η κυρία Μακρή.

Οσον αφορά την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς των μαθητών που νοσούν, η υφυπουργός παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που, όπως είπε, θα γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς αναζητείται η χρυσή τομή ώστε και να εξυπηρετηθούν όσοι έχουν ανάγκη, αλλά και να μη γίνει κατάχρηση.

Από την Τετάρτη, σημείωσε, θα μοιραστούν νέα self tests στους μαθητές, ενώ σε κάθε σχολείο υπάρχει ένας υπεύθυνος Covid στον οποίο μπορούν να προσφεύγουν οι γονείς για να λύνεται κάθε απορία τους.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τα κρούσματα που διαπιστώνονται σε μαθητές στα σχολεία, μόνο το 30% οφείλεται στη σχολική δραστηριότητα, τόνισε η κυρία Μακρή και για μία ακόμη φορά υπογράμμισε ότι τα παιδιά είναι προστατευμένα μέσα στο σχολικό περιβάλλον γιατί ελέγχονται.

Τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία

Αναφερόμενη, τέλος, στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη (περίπου 300 μέχρι την περασμένη Παρασκευή) η υφυπουργός Παιδείας υπενθύμισε ότι ενεργοποιείται αυτόματα η τηλεκπαίδευση, στην οποία δεν έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν όσοι παίρνουν μέρος στην κατάληψη και κατά συνέπεια παίρνουν απουσίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...