1032
Εκπαιδευμένος σκύλος έτοιμος να ανιχνεύσει οπουδήποτε και σε οποιονδήποτε τον κορονοϊό | MDD/NEIL POLLOCK

Οι πρώτοι σκύλοι που μυρίζονται τον κορονοϊό σύντομα αναλαμβάνουν υπηρεσία

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2022, 11:01
Εκπαιδευμένος σκύλος έτοιμος να ανιχνεύσει οπουδήποτε και σε οποιονδήποτε τον κορονοϊό
|MDD/NEIL POLLOCK

Οι πρώτοι σκύλοι που μυρίζονται τον κορονοϊό σύντομα αναλαμβάνουν υπηρεσία

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2022, 11:01

Εξι σκύλους εκπαιδεύει η μη κερδοσκοπική οργάνωση Medical Detection Dogs (MDD) στο Μίλτον Κέινς της Αγγλίας και οι «δάσκαλοι» είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι, καθώς από τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης, που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Travel Medicine, φάνηκε ότι ο κορονοϊός έχει μια μοναδική μυρωδιά, την οποία οι εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν.

Στο τελικό στάδιο της μελέτης, όπως έγραψε προ ημερών το BBC, και πριν τα σκυλιά πιάσουν δουλειά σε αεροδρόμια ή και νοσοκομεία, οι εκπαιδευτές θα τους ζητήσουν να ξεχωρίσουν από μία ομάδα ανθρώπων όσους είναι θετικοί στην Covid-19, από εκείνους που είναι αρνητικοί, υπό αυστηρά τυφλές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι ούτε οι εκπαιδευτές των σκύλων δεν θα γνωρίζουν ποιος έχει κορονοϊό και ποιος όχι.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Medical Detection Dogs (@medicaldetectiondogs)

Κατά το πρώτο στάδιο της μελέτης, περισσότερα από 3.750 άτομα από τη Βρετανία, κάποιοι από τους οποίους ήταν θετικοί στην Covid και κάποιοι άλλοι αρνητικοί, δώρισαν δείγματα από προσωπικά τους αντικείμενα, όπως κάλτσες, μάσκες προσώπου και μπλούζες, που επεξεργάστηκε η ερευνητική ομάδα και χρησιμοποίησε για την εκπαίδευση και τη δοκιμή των σκύλων.

«Με τη συμμετοχή σας στη μελέτη, μας βοηθήσατε να δοκιμάσουμε πόσο ακριβείς είναι οι καταπληκτικοί σκύλοι μας στο να μυρίζουν τον κορονοϊό στους ανθρώπους», δήλωσε η Κλερ Γκεστ, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Οπως φάνηκε από τα αποτελέσματα της έρευνας, τα σκυλιά μπορούσαν να ανιχνεύσουν το 94% των περιπτώσεων του κορονοϊού στους ανθρώπους.

«Εχουμε ήδη αποδείξει ότι μπορούν να τον ανιχνεύσουν σε δείγματα στην αίθουσα εκπαίδευσης, και μάλιστα με πολύ υψηλά επίπεδα ακρίβειας, και πρέπει να δείξουμε πόσο αποτελεσματικά θα μπορούσαν να είναι τα σκυλιά και σε πραγματικές συνθήκες. Εάν η προσέγγιση αυτή είναι επιτυχής, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την ταχεία ανίχνευση άλλων ασθενειών στο μέλλον», πρόσθεσε η Γκεστ.

Τα σκυλιά είναι εκπαιδευμένα να κάθονται ή να στέκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου μόλις μυριστούν κάποιον που έχει κορονοϊό, να τον υποδείξουν στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές θέλουν τώρα να τα δοκιμάσουν σε πολύ μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων, ώστε να εξασφαλίσουν ακόμη πιο αξιόπιστο σύνολο αποτελεσμάτων.

«Το τεστ είναι γρήγορο, αξιόπιστο και μη επεμβατικό και θα επιτρέψει την έγκαιρη αυτοαπομόνωση για την πρόληψη της περαιτέρω μετάδοσης», δήλωσε η φιλανθρωπική οργάνωση.

Τα αποτελέσματα από τις δοκιμές, έδειξαν επίσης ότι ένας σκύλος μπορεί να εξετάσει έως και 250 άτομα σε μία ώρα και μάλιστα να έχει μεγάλη ακρίβεια στα αποτελέσματα.

Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, οι σκύλοι αναμένεται να ξεκινήσουν δουλειά σε αεροδρόμια, αλλά και έξω από νοσοκομεία, ώστε να μην περνάει κανένας με κορονοϊό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...