710
Τα δύο WZ-8 που είχαν εμφανιστεί στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην πλατεία Τιενανμέν τον Οκτώβριο του 2019 | Twitter

«Σχεδόν έτοιμο» το υπερηχητικό κατασκοπευτικό drone της Κίνας

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2023, 10:25
Τα δύο WZ-8 που είχαν εμφανιστεί στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην πλατεία Τιενανμέν τον Οκτώβριο του 2019
|Twitter

«Σχεδόν έτοιμο» το υπερηχητικό κατασκοπευτικό drone της Κίνας

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2023, 10:25

Οι Κινέζοι θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ένα νέο υπερσύγχρονο κατασκοπευτικό drone, που θα πετάει σε μεγάλο ύψος με ταχύτητα τρεις φορές αυτή του ήχου.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Washington Post, η πληροφορία αναφέρεται σε έγγραφο της Εθνικής Υπηρεσίας Γεωχωρικών Πληροφοριών των ΗΠΑ που διέρρευσε στο Ιντερνετ, μαζί με τα υπόλοιπα αρχεία του Πενταγώνου, από τον 21χρονο Τζακ Τεσέιρα, μέλος της εθνοφρουράς των ΗΠΑ.

Το νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα ισχυροποιήσει κατά πολύ τις κατασκοπευτικές δυνατότητες του Πεκίνου. Σύμφωνα με το μυστικό έγγραφο, χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις, οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούν πλέον να στοχεύουν τα αμερικανικά πολεμικά πλοία γύρω από την Ταϊβάν και στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή.

Στο ίδιο αρχείο περιέχονται δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν δύο αναγνωριστικά drones WZ-8 στην αεροπορική βάση Λιουάν, στην ανατολικής Κίνα, περίπου 500 χλμ. από τη Σαγκάη. Πρόκειται για υπερσύγχρονα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, που θα βοηθήσουν την Κίνα να συγκεντρώνει πληροφορίες για τις κινήσεις εχθρικών ενόπλων δυνάμεων σε πραγματικό χρόνο.

Οι ειδικοί της υπηρεσίας εκτιμούν ότι σε αυτή την εγκατάσταση βρίσκεται η πρώτη βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών του κινεζικού στρατού, που ανήκει στη δικαιοδοσία της Ανατολικής Στρατιωτικής Διοίκησης, η οποία είναι υπεύθυνη για την Ταϊβάν.

Δορυφορικές εικόνες που είδε η Post δείχνουν ότι η βάση έχει επεκταθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, με τουλάχιστον 18 νέες κατασκευές, οι οποίες κατασκευάστηκαν μετά τον Αύγουστο του 2020. Από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022 κατασκευάστηκαν νέες, σημαντικά ευρύτερες οδοί, που οδηγούν στους λόφους νότια του διαδρόμου προσγείωσης.

Η βάση ήταν εγκαταλελειμμένη για χρόνια. Χρησιμοποιήθηκε ακόμη και ως τοποθεσία γυρισμάτων για μια πατριωτική ταινία δράσης για τον σινοϊαπωνικό πόλεμο. Αλλά υπάρχουν σαφείς ενδείξεις από το 2019 ότι έχει τεθεί και πάλι σε λειτουργία.

Οι Κινέζοι είχαν δείξει στον υπόλοιπο κόσμο τα drones WZ-8 για πρώτη φορά στη στρατιωτική παρέλαση τον Οκτώβριο του 2019 στην πλατεία Τιενανμέν, με την οποία είχαν γιορτάσει τα 70 χρόνια της κομμουνιστικής Κίνας. Τότε, οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι τα αεροσκάφη ακόμα δεν ήταν επιχειρησιακά.

Στην αξιολόγηση της Εθνικής Υπηρεσίας Γεωχωρικής Πληροφοριών περιλαμβάνονται επίσης πιθανές διαδρομές πτήσης του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, καθώς και του δικινητήριου βομβαρδιστικού H6-M Badger που χρησιμοποιείται για την εκτόξευσή του.

Στο έγγραφο περιλαμβάνεται χάρτης με πιθανές διαδρομές του κατασκοπευτικού drone WZ-8, μαζί με φωτογραφίες της αεροπορικής βάσης Λιουάν

Οπως επισήμανε η Post, μετά την απογείωσή του από την αεροπορική του βάση, το πολεμικό αεροσκάφος θα πετούσε μέχρι λίγο έξω από τις ανατολικές ακτές της Κίνας, πριν απελευθερώσει το «αόρατο» drone, το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια να εισέλθει στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν ή της Νότιας Κορέας σε ύψος 100.000 ποδιών και να πετάξει με τριπλάσια ταχύτητα από την ταχύτητα του ήχου. Το έγγραφο δεν περιγράφει λεπτομερώς πώς κινείται το drone, αλλά αναφέρει ότι «τα χαρακτηριστικά του κινητήρα σχετίζονται κυρίως με καύσιμα πυραύλων».

Ενας χάρτης των προβλεπομένων διαδρομών πτήσης, με την ένδειξη «όχι απαραίτητα έγκυρος», υποδεικνύει τρόπους με τους οποίους οι «ηλεκτρο-οπτικές» κάμερες και οι αισθητήρες του drone θα μπορούσαν να συλλέξουν πληροφορίες για την Ταϊβάν και τη δυτική πλευρά της Νότιας Κορέας, συμπεριλαμβανομένης της Σεούλ. Χάρη στα εξελιγμένα ραντάρ του, μπορεί να χαρτογραφεί εδάφη, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, και με ομίχλη.

Σύμφωνα με τον Τσι Λι-Πιν, διευθυντή του τμήματος έρευνας αεροναυτικών συστημάτων στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ταϊβάν, το στρατιωτικό ίδρυμα που αναπτύσσει όπλα, η πρωταρχική χρήση του drone θα είναι εναντίον των ΗΠΑ  και των στρατιωτικών βάσεών τους στον Ειρηνικό.

Ο Τσι προσέθεσε, μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα, ότι το αεροσκάφος δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει σχεδιαστεί για να εξαπολύει επιθέσεις, αλλά σημείωσε ότι οι τροποποιήσεις θα μπορούσαν να του επιτρέψουν να διεξάγει πλήγματα στο μέλλον. «Είναι δύσκολο να εντοπιστεί και να αναχαιτιστεί. Τα υπάρχοντα αμερικανικά όπλα αέρος-αέρος δεν είναι αρκετά καλά» τόνισε.

«Η Ιαπωνία πρέπει να ανησυχεί γι’ αυτό. Η Ινδία πρέπει να ανησυχεί γι’ αυτό. Ολη η νοτιοανατολική Ασία πρέπει να ανησυχεί γι’ αυτό» δήλωσε αμερικανός αναλυτής σε ινστιτούτο της Ουάσινγκτον. Η Κίνα, σημείωσε, δημιουργεί μια σειρά από συστήματα υψηλής τεχνολογίας για στρατιωτική χρήση, όπως υπερηχητικά όπλα που στοχεύουν πλοία, κατασκοπευτικά drones, όπλα που θα μπορούσαν να καταστρέψουν αμερικανικούς δορυφόρους.

«Μεμονωμένα, κανένα από αυτά δεν “αλλάζει το παιχνίδι”. Αν τα πάρουμε όμως όλα μαζί, βλέπουμε μια Κίνα που αναπτύσσει ένα σύμπλεγμα αναγνωριστικών χτυπημάτων: Βρείτε τον εχθρό, χτυπήστε τον εχθρό, σκοτώστε τον εχθρό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...