571
Ο Μητσοτάκης παρακολουθώντας τον Τσίπρα στη Βουλή στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Ο Πρωθυπουργός κρίνεται ικανότερος να διαχειριστεί κρίσεις | Menelaos Myrillas / SOOC

Σχέδιο Μητσοτάκη για εκλογές στις 9 Απριλίου

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2022, 09:59
Ο Μητσοτάκης παρακολουθώντας τον Τσίπρα στη Βουλή στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Ο Πρωθυπουργός κρίνεται ικανότερος να διαχειριστεί κρίσεις
|Menelaos Myrillas / SOOC

Σχέδιο Μητσοτάκη για εκλογές στις 9 Απριλίου

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2022, 09:59

Ως σχεδόν ειλημμένη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη περιγράφηκε η διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στις 9 Απριλίου, πριν δηλαδή το Πάσχα, από δύο κυριακάτικες εφημερίδες, οι οποίες κυκλοφόρησαν εκτάκτως την Παραμονή των Χριστουγέννων: τόσο η «Καθημερινή της Κυριακής», η οποία μάλιστα άλλαξε την έκδοσής της και το πρωτοσέλιδο θέμα της, όσο και το «Πρώτο Θέμα», έκαναν λόγο για σχέδιο του Πρωθυπουργού για κάλπες την Κυριακή των Βαΐων, ώστε οι δεύτερες εκλογές, για την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας, με ενισχυμένη πια αναλογική, να διεξαχθούν τέλη Μαΐου και σίγουρα πριν τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Τα δύο φύλλα μοιάζουν να ακολουθούν τα όσα δήλωσε την Παρασκευή, σίγουρα όχι συμπτωματικά, ο αρμόδιος για τη διεξαγωγή των εκλογών υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Mega επεσήμανε το ενδεχόμενο οι πρώτες κάλπες, με το σύστημα της απλής αναλογικής, να γίνουν πριν το Πάσχα: «Να υπολογίσετε ένα καθαρό διάστημα δύο μηνών από την χρονική στιγμή που αποφασίζει ο Πρωθυπουργός να διαλύσει τη Βουλή, για την όλη διαδικασία. Ενα ενδεχόμενο είναι πριν από το Πάσχα, να είναι η πρώτη κάλπη και πριν τις πανελλαδικές η δεύτερη», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», κατά την εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου η διεξαγωγή εκλογών στις 9 Απριλίου εκπληρώνει τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι «θα εξαντλήσει την κυβερνητική θητεία χωρίς τεχνάσματα και αιφνιδιασμούς». Τυπικά η τετραετία ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2023, αλλά με δεδομένη την περίοδο ακυβερνησίας που θα προκαλέσει το σύστημα της απλής αναλογικής, η διεξαγωγή ενός «πρώτου γύρου» λίγους μήνες νωρίτερα ώστε να στηθούν οι δεύτερες κάλπες στα τέλη της άνοιξης, πιθανότατα στις 21 Μαΐου, είναι μια λογική απόφαση.

Κατά το «Πρώτο Θέμα», που δημοσιεύει και γκάλοπ της Marc, η ΝΔ απολαμβάνει μια δημοσκοπική απόσταση ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ της τάξεως του 8,1%, γεγονός που επιτρέπει στον κ. Μητσοτάκη να πάρει την απόφαση —στα Χανιά όπου θα περάσει τελικά τις γιορτές και όχι στο Μέτσοβο, όπως είχε πει μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού το περασμένο Σάββατο— να οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές στις 9 Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων.

Το (ανησυχητικό) γκάλοπ της Marc

Μάλιστα το γκάλοπ της Marc, αναδεικνύει την υπεροχή του κ. Μητσοτάκη σε βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά έναντι του Αλέξη Τσίπρα, καθώς οι πολίτες κρίνουν κατά 55,4% ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντα της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας και κατά 50,1% τις κρίσεις γενικότερα. Επίσης ένας στους δύο ερωτηθέντες κρίνουν θετικά το πολυσυζητημένο market pass που ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή πριν από μία εβδομάδα.

Με βάση τη δημοσκόπηση και στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ έχει ένα 33,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25,3% —και οι δύο δηλαδή απέχουν πολύ από την εκλογική τους επίδοση του 2019. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει ένα 10,5%, το οποίο είναι μεν καλύτερο από το ποσοστό της κάλπης του 2019, αλλά είναι μικρότερο από τις δημοσκοπικές επιδόσεις που είχαν καταγραφεί μετά την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην αρχηγία —αναμφίβολα το κόμμα πληρώνει τις αστοχίες της ηγεσίας το τελευταίο διάστημα.

Αν υπάρχει όμως κάτι πραγματικά ανησυχητικό είναι το εύρημα για το Εθνικό Κόμμα Ελληνες που έχει ιδρύσει ο φυλακισμένος για εγκληματική οργάνωση Ηλίας Κασιδιάρης και μετρήθηκε στο 2,8%, κοντά δηλαδή στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Αν υποθέσει κανείς ότι συχνά οι ψηφοφόροι τέτοιων ακροδεξιών μορφωμάτων αποφεύγουν να δηλώσουν στους δημοσκόπους τι θα ψηφίσουν, είναι ορατός ο κίνδυνος να βρεθεί ξανά ένα τέτοιο κόμμα στα βουλευτικά έδρανα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...