459
Οι Βρυεξέλλες προετοιμάζονται ακόμη και για την πλήρη διακοπή των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ | REUTERS/Dado Ruvic

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης παρουσιάζει η Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2022, 23:09
Οι Βρυεξέλλες προετοιμάζονται ακόμη και για την πλήρη διακοπή των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ
|REUTERS/Dado Ruvic

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης παρουσιάζει η Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2022, 23:09

Προτάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά και μέτρα στήριξης των καταναλωτών αναμένεται να παρουσιάσει την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με ένα προσχέδιο των εισηγήσεων αυτών που έχει στη διάθεσή του το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, η Κομισιόν εκτιμά πως η μείωση της ζήτησης στην ενέργεια μέσω αλλαγής στις συνήθειες των πολιτών αλλά και μέσω fast-track μέτρων για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα θα μειώσει τον όγκο της έλλειψης φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περίπτωση διακοπής των ροών από τη Ρωσία.

Aπό τη μία πλευρά, λοιπόν, διαφαίνεται η προσέγγιση για άμεση εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της εθελοντικής αλλαγής της καταναλωτικής συμπεριφοράς και των συνηθειών, ενώ από την άλλη προτείνεται η ενίσχυση και η επιτάχυνση των δομικών, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα.

Οσον αφορά στις βραχυπρόθεσμες επιλογές, αυτές εστιάζουν στη θέρμανση των νοικοκυριών και των υπηρεσιών καθώς και στις μεταφορές και τις μετακινήσεις και έχουν εθελοντικό χαρακτήρα: Οι «ημέρες χωρίς αυτοκίνητο», η μείωση των ορίων ταχύτητας, αλλά και το να είναι  κλειστή η θέρμανση σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, κατά το εν λόγω προσχέδιο.

Εξάλλου, έμφαση δίνεται στην ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ ΜΠΕ. Οπως αναφέρει το προσχέδιο των προτάσεων της Κομισιόν, η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στα κτίρια είναι πιο σημαντική από ποτέ: η ηλιακή ενέργεια μπορεί να προσφέρει σημαντικό μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας και της θερμότητας σε ένα κτίριο, είτε μέσω ηλιακών συλλεκτών θερμότητας, φωτοβολταϊκών, αντλιών θερμότητας ή συνδυασμού αυτών των δύο.

Ασκηση πολέμου

Σε άλλο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται ενδελεχέστερη αναφορά στην προετοιμασία της ΕΕ για μία πλήρη διακοπή των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου.

Για την αντιμετώπιση ενός σοκ στον εφοδιασμό, συγκεκριμένα, αναφέρεται πως υπάρχουν εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης τα οποία έχουν αναπτυχθεί υπό τον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, εθνικά και περιφερειακά μέτρα, ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία και συμφωνίες αλληλεγγύης. Όμως, σε περίπτωση που επηρεαστούν πολλά κράτη-μέλη μαζί θα μπορούσαν να ληφθούν επιπλέον μέτρα όπως μια μέγιστη τιμή για το φυσικό αέριο που παραδίδεται στους ευρωπαίους καταναλωτές και τις εταιρείες για την κάλυψη της περιόδου έκτακτης ανάγκης.

Επίσης, όσον αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, υπό το πρίσμα των προοπτικών για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τους επόμενους μήνες και την ανάγκη να διατηρηθούν τα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η Επιτροπή θεωρεί ότι τα μέτρα μπορούν να παραταθούν πέραν της 30ής Ιουνίου 2022 για να καλυφθεί η επόμενη περίοδος θέρμανσης.

Οι παραπάνω προτάσεις της Επιτροπής αναμένεται να συζητηθούν στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 30 και 31 Μαΐου.

Ενώ πάντως οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να μελετούν ήδη την «επόμενη ημέρα», η προηγούμενη πρόταση της Κομισιόν προς του ς«27», για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, συνάντησε ισχυρές επιφυλάξεις και παραμένει υπό διαβούλευση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News