651
Η Τέιλορ Σουίφτ εν δράσει. Οι διοργανωτές του Swiftposium γνωρίζουν ότι η εκδήλωσή τους ήταν ένας εύκολος στόχος κριτικής για όσους δεν θεωρούν την καριέρα της άξια ακαδημαϊκής ανάλυσης | REUTERS

Swiftposium: Ακαδημαϊκή ανάλυση του φαινομένου Τέιλορ Σουίφτ

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2024, 10:43
Η Τέιλορ Σουίφτ εν δράσει. Οι διοργανωτές του Swiftposium γνωρίζουν ότι η εκδήλωσή τους ήταν ένας εύκολος στόχος κριτικής για όσους δεν θεωρούν την καριέρα της άξια ακαδημαϊκής ανάλυσης
|REUTERS

Swiftposium: Ακαδημαϊκή ανάλυση του φαινομένου Τέιλορ Σουίφτ

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2024, 10:43

Την ώρα που η Τέιλορ Σουίφτ πανηγύριζε με τον αθλητή σύντροφό της Τράβις Κέλσι την κατάκτηση του αμερικανικού Super Bowl από την ομάδα του στο Κάνσας, ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης ξεκινούσαν μια άλλη μεγάλη εκδήλωση – το Swiftposium, ένα τριήμερο διεθνές ακαδημαϊκό συνέδριο αφιερωμένο στην πολιτιστική επιρροή της τραγουδίστριας.

Αρχικά, οι διοργανωτές νόμιζαν ότι θα φιλοξενούσαν «ένα μικρό συνέδριο με 50 ερευνητές σε δύο αίθουσες» λέει η Ελοΐζ Φέικνι, πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του Swiftposium. «Στη συνέχεια, όταν καταλήξαμε σε μέσα ενημέρωσης του βεληνεκούς του Rolling Stone και του Guardian, οι αιτήσεις συμμετοχής ξεπέρασαν κατά πολύ τα δεδομένα ενός τυπικού ακαδημαϊκού συνεδρίου» συμπληρώνει.

Μελετητές από 78 ιδρύματα υπέβαλαν περισσότερες από 400 εργασίες, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Swiftposium, αναφέρει δημοσίευμα του Smithsonian Magazine. Από αυτές έγιναν δεκτές 130 εργασίες σε 60 ακαδημαϊκά θέματα, που καλύπτουν τη μουσική βιομηχανία, την ποπ κουλτούρα, το φύλο, τη λογοτεχνία, την οικονομία, την υγεία και άλλα – πάντα μέσα από το πρίσμα της εμβληματικής ποπ σταρ.

Η τραγουδίστρια δεν παρευρίσκεται στο συνέδριο, αν και θα επισκεφθεί τη Μελβούρνη στο πλαίσιο της περιοδείας της, μία μέρα μετά τη λήξη του. «Ο κόσμος πιστεύει ότι πρόκειται να πλέξουμε το εγκώμιο της Σουίφτ, αλλά βλέπουμε κριτικά τόσο την ίδια όσο και τις δομές εξουσίας» εξηγεί η κοινωνιολόγος Τζόρτζια Κάρολ, κύρια ομιλήτρια του Swiftposium.

Πέρυσι η Κάρολ ολοκλήρωσε τη διατριβή της σχετικά με «τον ρόλο της εμπορευματοποίησης στη διαδικασία συμμετοχής σε κοινότητες φαν κλαμπ των διασημοτήτων», η οποία επικεντρώθηκε εν μέρει στους θαυμαστές της Σουίφτ. Από τότε η φήμη και η διεθνής επιρροή της ποπ σταρ έχουν αυξηθεί γεωμετρικά – και το Swiftposium δεν είναι το πρώτο ακαδημαϊκό γεγονός που αναλύει τη μετεωρική άνοδό της.

Η συντάκτρια του περιοδικού Rolling Stone, Μπρίτανι Σπανός, ομιλήτρια στο συνέδριο, ξεκίνησε ένα μάθημα για την Τέιλορ Σουίφτ στο Ινστιτούτο Κλάιβ Ντέιβις, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, το 2022. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο πρόσφερε επίσης ένα μάθημα με τίτλο «Λογοτεχνία (έκδοση της Τέιλορ)» το περασμένο φθινόπωρο.

Η τραγουδίστρια γιόρταζε με τον σύντροφό της Τράβις Κέλσι την κατάκτηση του Super Bowl από την ομάδα του, τους Kansas City Chiefs, την ώρα που στην Αυστραλία άνοιγε τις πόρτες του το Swiftposium (Mark J. Rebilas/USA TODAY Sports/REUTERS)

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πόσοι διαφορετικοί τρόποι ανάλυσης της Τέιλορ Αλισον Σουίφτ υπάρχουν» αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Τζένιφερ Μπέκετ, σπουδάστρια ΜΜΕ και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. «Μας διδάσκει πολλά, αλλά οφείλουμε να σταθούμε και κριτικά απέναντί της – για παράδειγμα, να ανησυχούμε για κάποιες πτυχές της προσωπικότητάς της ή για τη χαλαρή υποστήριξή της σε κάποια κοινωνικά θέματα».

Οι διοργανωτές του Swiftposium γνωρίζουν ότι η εκδήλωσή τους είναι ένας εύκολος στόχος κριτικής για όσους δεν θεωρούν την καριέρα της Σουίφτ άξια ακαδημαϊκής ανάλυσης. Η Κάρολ πιστεύει ότι μέρος αυτής της κριτικής έχει τις ρίζες του στη φυλετική προκατάληψη.

«Η κοινωνιολογία μελετά τους φανατικούς οπαδούς του αθλητισμού εδώ και 60 ή 70 χρόνια – πώς μπορεί κάποιος που μελετά τους οπαδούς του ποδοσφαίρου να μου πει ότι δεν πρέπει να εξετάζω τους θαυμαστές μιας ποπ σταρ;» εξηγεί. «Είναι οι ίδιες ακριβώς θεωρίες, η ίδια ακριβώς συμπεριφορά – αλλά βγαίνουν στην επιφάνεια οι προκαταλήψεις τους ενάντια στα γυναικεία συμφέροντα».

Παρότι το μεγαλύτερο μέρος του Swiftposium είναι ανοιχτό μόνο σε ακαδημαϊκούς, οι διοργανωτές έχουν προσθέσει διαλέξεις για το ευρύ κοινό, λόγω της τεράστιας απήχησης του συνεδρίου. Την περασμένη εβδομάδα, το αυστραλέζικο πανεπιστήμιο RMIT φιλοξένησε το Fanposium, ένα συνέδριο για τη γενικότερη οπαδική συμπεριφορά. Πρόβαλε το ντοκιμαντέρ «Miss Americana» του 2020, που παρακολουθεί τα βήματα της Σουίφτ, και διοργάνωσε συζητήσεις για την επιρροή της στην ποπ κουλτούρα.

Το φαινόμενο Τέιλορ Σουίφτ έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας – μια συναυλία της είναι ικανή να δώσει ώθηση σε εθνικές οικονομίες χωρών της Ευρώπης. Οπως έγραψε ο Guardian, «είναι αδιανόητο να μη θέλει κάποιος να μελετήσει ένα άτομο, οι ενέργειες του οποίου προκαλούν παροξυσμό σε όλον τον πλανήτη. Είναι τόσο δημοφιλής που οι επευφημίες των θαυμαστών της μπορούν να προκαλέσουν σεισμική δραστηριότητα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...