351
Καρέ από παλαιότερο βίντεο δηλώσεων του ρώσου ολιγάρχη και των ανδρών του, από άγνωστη τοποθεσία | Press service of «Concord»/Handout via REUTERS

Στροφή Πριγκόζιν: Παραμένει στη Μπαχμούτ η Wagner μετά τις «υποσχέσεις»

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2023, 14:55
Καρέ από παλαιότερο βίντεο δηλώσεων του ρώσου ολιγάρχη και των ανδρών του, από άγνωστη τοποθεσία
|Press service of «Concord»/Handout via REUTERS

Στροφή Πριγκόζιν: Παραμένει στη Μπαχμούτ η Wagner μετά τις «υποσχέσεις»

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2023, 14:55

Την εγκατάλειψη των σχεδίων για αποχώρηση των δυνάμεών του από την πόλη Μπαχμούτ φαίνεται πως αποφάσισε την Κυριακή ο επικεφαλής του ρωσικού μισθοφορικού ομίλου Wagner, έχοντας προηγουμένως λάβει «υποσχέσεις» ότι θα λάβει όσα πυρομαχικά και όπλα χρειάζεται προκειμένου να καταλάβει την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας.

Την Παρασκευή ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είχε απειλήσει τη Μόσχα ότι οι μαχητές του, οι οποίοι ηγούνται της πολύμηνης επίθεσης στην Μπαχμούτ, θα αποσύρονταν επειδή δεν είχαν αρκετά πυρομαχικά και υφίστανται «ανώφελες και αδικαιολόγητες» απώλειες.

Ο ίδιος είχε χλευάσει δημόσια τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού και την ηγεσία του στρατού για τους χειρισμούς τους στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως οι αρμόδιοι αξιωματικοί στη ρωσική πρωτεύουσα παρακρατούν κρίσιμες προμήθειες για τους άνδρες του.

Ωστόσο, σε ηχητικό μήνυμα που ανήρτησε δύο ημέρες αργότερα στο κανάλι του στο Telegram, ο Πριγκόζιν δήλωσε: «Στη διάρκεια της νύχτας λάβαμε διαταγή μάχης, για πρώτη φορά όλον αυτόν τον καιρό».

«Μας υποσχέθηκαν όσα πυρομαχικά και όπλα χρειαζόμαστε ώστε να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις. Μας υποσχέθηκαν πως όλα όσα χρειάζονται ώστε ο εχθρός να εμποδιστεί να μας αποκόψει (από τις προμήθειες) θα μας παρασχεθούν», προσέθεσε.

Η μάχη για τη Μπαχμούτ, την οποία η Ρωσία θεωρεί «σκαλοπάτι» για άλλες πόλεις στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας οι οποίες διαφεύγουν ακόμη τον έλεγχό της, είναι η πιο σφοδρή της σύγκρουσης, με κόστος χιλιάδες ζωές και στις δύο πλευρές, μετέδωσε το Reuters.

Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, τα ουκρανικά στρατεύματα απωθήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, όμως παραμένουν στην πόλη ώστε να προκαλέσουν όσες περισσότερες απώλειες μπορούν στη ρωσική πλευρά πριν από την επίθεση που σχεδιάζει το Κίεβο εναντίον των δυνάμεων του εισβολέα κατά μήκος των 1.000 χλμ. της γραμμής του μετώπου.

Εξάλλου, ο Πριγκόζιν δήλωσε επίσης την Κυριακή πως το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανέθεσε στον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν να εργαστεί δίπλα στη Wagner. «Είναι ο μοναδικός άνδρας με αστέρια στρατηγού που ξέρει πώς να πολεμάει», σημείωσε.

Ο Σουροβίκιν ήταν επικεφαλής των επιχειρήσεων των δυνάμεων της Μόσχας στην Ουκρανία επί πολλούς μήνες προτού η συνολική διοίκηση δοθεί στον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...