487
Παθολόγος σε ιδιωτικό ιατρείο του Βερολίνου σφραγίζει τη βεβαίωση πολίτη για τον εμβολιασμό του με AstraZeneca | REUTERS /Fabrizio Bensch

Στροφή από τη Γερμανία: Για όλους τους ενήλικες το εμβόλιο της AstraZeneca

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2021, 13:30
Παθολόγος σε ιδιωτικό ιατρείο του Βερολίνου σφραγίζει τη βεβαίωση πολίτη για τον εμβολιασμό του με AstraZeneca
|REUTERS /Fabrizio Bensch

Στροφή από τη Γερμανία: Για όλους τους ενήλικες το εμβόλιο της AstraZeneca

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2021, 13:30

Για ακόμη μία φορά αλλάζει τις ηλικιακές ομάδες που μπορούν να λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca η Γερμανία και πλέον θα χορηγείται σε όλους όσους είναι άνω των 18 ετών. Την απόφαση ανακοίνωσε ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, με στόχο την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα, όπως γράφει το Politico.

Στις 28 Ιανουαρίου η χώρα είχε αποφασίσει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αναποτελεσματικό για άτομα άνω των 65 ετών (εδώ) και έτσι εκδόθηκε οδηγία για χορήγησή του σε νεότερες των 65 ετών ηλικίες.

Μόλις 15 ημέρες αργότερα, στις 15 Μαρτίου, και αφού είχε ανακοινωθεί ότι διερευνάται η σύνδεση του εμβολίου με σπάνια περιστατικά θρόμβων, η Γερμανία έγινε η δεύτερη χώρα μετά την Ολλανδία που ανέστειλε τους εμβολιασμούς (εδώ).

Και πάλι, 15 ημέρες αργότερα, στις 31 Μαρτίου, η κυβέρνηση και οι επιστήμονες της χώρας άλλαξαν άποψη και αποφάσισαν τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών. Και οι αλλαγές δεν σταμάτησαν εκεί…

Σε λιγότερες από 15 ημέρες και συγκεκριμένα στις 14 Απριλίου, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι όσοι πολίτες είχαν εμβολιαστεί με μία δόση AstraZeneca, θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη με το εμβόλιο κάποιας άλλης εταιρείας (εδώ).

Οι συχνές μετακινήσεις στις αποφάσεις της Γερμανίας δυστυχώς επηρεάζουν και άλλες χώρες της ΕΕ και δημιουργούν έντονη δυσπιστία στους πολίτες αναφορικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο, ειδικά όταν δεν υπάρχει καμία νεότερη ενημέρωση για την ασφάλειά του (εδώ) από τους ρυθμιστικούς φορείς.

«Αποφασίσαμε να καταργήσουμε εντελώς την ηλικιακή ιεράρχηση του εμβολίου της AstraZeneca. Αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια θα χορηγούνται πλέον και σε ιδιωτικά ιατρεία. Το εμβόλιο θα δίνεται μετά από λεπτομερή ενημέρωση του πολίτη σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους από τον γιατρό του και ο ίδιος θα αποφασίζει εάν επιθυμεί να το λάβει», δήλωσε ο Σπαν.

Η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε σε αυτήν την κίνηση, καθώς από τις αρχές του έτους το εμβόλιο της AstraZeneca δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές, λόγω των αναφορών για σχηματισμό σπάνιων θρόμβων στο αίμα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει στους γιατρούς το δικαίωμα να αποφασίσουν οι ίδιοι πότε ο πολίτης θα κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες η πρώτη από τη δεύτερη δόση μπορούν να έχουν απόσταση από έναν έως και τρεις μήνες.

Μέχρι στιγμής, το 30,6% του πληθυσμού της Γερμανίας, περίπου 83 εκατομμύρια, έλαβε μια πρώτη δόση και το 8,6% εμβολιάστηκε πλήρως, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου Robert Koch.

Ελευθερίες για τους εμβολιασμένους

Την άρση συγκεκριμενών περιοριστικών μέτρων για όσους έχουν εμβολιαστεί αλλά και για όσους έχουν αναρρώσει από Covid ενέκρινε το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Αν υπερψηφίσει το εν λόγω νομοσχέδιο και η Ανω Βουλή, οι ελευθερίες για τις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού ξεκινούν από την Κυριακή.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν θα ισχύουν από την Κυριακή οι περιορισμοί εξόδου και υποχρεώσεις καραντίνας δεν θα ισχύουν πλέον από την Κυριακή. Η υποχρέωση να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις παραμένει για όλους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...