715
Το Rafale με το εθνόσημο έτοιμο προς παράδοση στη βάση της κατασκευάστριας Dassault | INTIMEnews

Στρατηγός Φλώρος για το πρώτο Rafale: «Eτσι εκκινούν ενίοτε οι καταιγίδες… Με “Ριπές” Ανέμου»

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2021, 11:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/07/2021, 17:36
Το Rafale με το εθνόσημο έτοιμο προς παράδοση στη βάση της κατασκευάστριας Dassault
|INTIMEnews

Στρατηγός Φλώρος για το πρώτο Rafale: «Eτσι εκκινούν ενίοτε οι καταιγίδες… Με “Ριπές” Ανέμου»

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2021, 11:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/07/2021, 17:36

Την ανυπονησία του για την παράδοση του πρώτου Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας μοιράστηκε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, με ανάρτησή του στο Twitter από το Ιστρ, στο Κέντρο Πτητικών Δοκιμών της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault,  όπου φιλοξενήθηκε η τελετή παράδοσης του νέου μαχητικού της ΠΑ με το εθνόσημο στα φτερά του (κάτω η φωτογραφία του).

«Ετσι εκκινούν ενίοτε οι καταιγίδες… Με “Ριπές” Ανέμου», είναι το μήνυμα που θέλησε να στείλει προς πάσα κατεύθυνση ο στρατηγός Φλώρος και με το hashtag #Rafale_En_Route (τα Rafale καθ’ οδόν) ανακοίνωσε την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την ένταξη των πρώτων έξι Rafale στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας, περί τα τέλη Ιανουαρίου του 2022.

Σχετική ανάρτηση έκανε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που δημοσίευσε φωτογραφία του πρώτου αεροσκάφους Rafale που παρέλαβε η Ελλάδα και έγραψε τα εξής: «Το πρώτο από τα συνολικά 18 Ελληνικά Rafale. Ενα αεροσκάφος υπεροχής, νέας γενιάς, που πολλαπλασιάζει την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας μας και ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας μας. Τα Ελληνικά φτερά δυναμώνουν».

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης για την προμήθεια των 12+6 Rafale (12 μεταχειρισμένα και έξι καινούρια) θα παραδίδεται ένα κάθε μήνα. Τα πρώτα έξι, με τα ελληνικά χρώματα στα φτερά τους, θα προσγειωθούν στην 332 Μοίρα στη βάση της Τανάγρας, στις αρχές του επόμενου έτους, αφού  θα έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των χειριστών και των τεχνικών το προηγούμενο διάστημα στο Μερινιάκ.

Ηδη η εκπαίδευση των πρώτων τεσσάρων πιλότων στην έδρα της Dassault στο Μερινιάκ, έχει προχωρήσει (βρίσκονται εδώ και έξι μήνες στη Γαλλία) και ακολουθεί η δεύτερη ομάδα που θα ξεκινήσει αυτές τις ημέρες τη διαδικασία εξοικείωσής της με το νέο απόκτημα της Πολεμικής Αεροπορίας (δείτε κάτω και τη σχετική απάντηση από τον ίδιο τον Α/ΓΕΕΘΑ).

Στην νέα του ανάρτηση κατά την τελετή παράδοσης στο Ιστρ, ο Α/ΓΕΕΘΑ συνόδευσε το μήνυμά του για τo καθαρό στρατηγικό πλεονέκτημα που αποκτά η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας στον αέρα, με φωτογραφίες του πρώτου Rafale στα γαλανόλευκα.

«Θυμάζοντας τα Εθνικά μας Χρώματα στο 1ο #Rafale! Πραγματικά μοναδική στιγμή για την #ΠΑ και τις Σημαία της Ελλάδας #ΕΔ. Εν αναμονή για τις ακόμα 17 “Ριπές” που θα “αλλάξουν τα δεδομένα”, εξασφαλίζοντας καθαρό στρατηγικό πλεονέκτημα στους Ουρανούς μας!» έγραψε ο στρατηγός Φλώρος.

Στη τελετή παράδοσης του πρώτου ελληνικού Rafale, στο Κέντρο Πτητικών Δοκιμών της Dassault, o διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας, Eρίκ Τραπιέ, έκανε ειδική αναφορά στην πολυετή συνεργασία των δύο πλευρών.

«Μετά το Mirage F1 το 1974, το Mirage 2000 το 1985 και το Mirage 2000-5 το 2000, είναι η σειρά του Rafale να φορέσει με υπερηφάνεια τα χρώματα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το Rafale είναι ένα αεροσκάφος που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα για την Π.Α. και θα συμβάλλει στη διασφάλιση της ηγετικής θέσης της Ελλάδας ως μεγάλης περιφερειακής δύναμης. Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μία φορά την πλήρη δέσμευσή μας για την επιτυχία του Rafale στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ερικ Τραπιέ.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι η παραλαβή των Rafale σηματοδοτεί τη σημαντική αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Η σημερινή ημέρα είναι πραγματικά πολύ ξεχωριστή για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς από σήμερα προστίθεται στο οπλοστάσιο των μαχητικών αεροσκαφών μας ένας σημαντικότατος πολλαπλασιαστής ισχύος, ένας “game changer” θα έλεγα, που ικανοποιεί απόλυτα τις επιχειρησιακές μας απαιτήσεις», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Φλώρος για να προσθέσει:

«Το πρώτο Rafale που σήμερα θαυμάζουμε με τα Εθνικά μας Χρώματα, μαζί με τα υπόλοιπα δεκαεπτά που η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα εντάξει στο δυναμικό της στο άμεσο μέλλον, αποτελούν προϊόν των προσπαθειών μας για τη συνεχή ενίσχυση των αποτρεπτικών μας δυνατοτήτων, με σκοπό να εξασφαλίσουμε τον εναέριο χώρο μας με τον πλέον πειστικό τρόπο».

«Αυτό το ισχυρότατο μαχητικό αεροσκάφος με τις εντυπωσιακές δυνατότητες που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι διαθέτει, καθώς και με το πλήθος των αποστολών που μπορεί να αναλάβει, προσφέρει στη Χώρα μας ένα καθαρό στρατηγικό πλεονέκτημα και φέρνει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπροστά σε μια νέα εποχή», κατέληξε στην παρέμβασή του κατά την τελετή παράδοσης στο Ιστρ, ο στρατηγός Φλώρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...