341
Ο βουλευτής Επικρατείας και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ταραντίλης | .

Ταραντίλης: Στρατηγική προτεραιότητα η διασύνδεση της έρευνας και της εκπαίδευσης με τον ιδιωτικό τομέα

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2021, 20:19
Ο βουλευτής Επικρατείας και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ταραντίλης
|.

Ταραντίλης: Στρατηγική προτεραιότητα η διασύνδεση της έρευνας και της εκπαίδευσης με τον ιδιωτικό τομέα

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2021, 20:19

Με θέμα τη διασύνδεση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των ερευνητικών κέντρων, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας ως απαραίτητη προϋπόθεση για μία βιώσιμη οικονομία, πραγματοποιήθηκε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πάνελ συζήτησης κατά τη διάρκεια του 32ου Greek Economic Summit, που διοργανώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Επικρατείας και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ταραντίλης, υπογράμμισε ότι η αυξημένη ανάγκη για επανακατάρτιση (reskilling) και αναβάθμιση δεξιοτήτων (upskilling) έχει επηρεάσει τα προγράμματα σπουδών τόσο της δευτεροβάθμιας όσο και της τριτοβάθμιας εκπαίδευση με δύο κυρίως τρόπους. Με την εισαγωγή της εκπαίδευσης σε δεξιότητες που απαντούν στις ανάγκες της αγοράς:

  • ακόμα και σε προγράμματα σπουδών που θεωρητικά δεν παρουσιάζουν επιστημονική συγγένεια με αυτές τις δεξιότητες, αναφέροντας ως παράδειγμα την εισαγωγή μαθημάτων στατιστικής και προγραμματισμού σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στις ιατρικές και νομικές σχολές καθώς και σε προγράμματα φιλολογικής κατεύθυνσης,
  • σε προγράμματα σπουδών όλων των βαθμίδων, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την εισαγωγή της συστηματικής εκπαίδευσης των soft skills, όπως η δεξιότητα ομαδικής εργασίας και η δημιουργική λήψη αποφάσεων, όχι μόνο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα, αλλά τόσο στη δευτεροβάθμια όσο και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο κ. Ταραντίλης ανέλυσε στη συνέχεια και ως πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής τους τρόπους με τους οποίους η Πολιτεία μέσω του φορολογικού και νομικού/ρυθμιστικού πλαισίου, αλλά και της εξασφάλισης χρηματοδότησης, στάθηκε αρωγός τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή και αξιοποίηση της καινοτομίας μέσω της έρευνας, εστιάζοντας την τοποθέτηση του στις δράσεις για τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα, τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε Έρευνα και Ανάπτυξη, καθώς και το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι Βασίλης Γρηγορίου, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NASDAQ) Advent Technologies Inc. και Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Γιώργος Νούνεσης, Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και David Horner, Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Ηλίας Βυζάς, εταίρος της Ernst & Young (EY) στην Ελλάδα και επικεφαλής των Υπηρεσιών Data & Analytics της ΕΥ για την περιοχή της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (CESA).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...