Τον ρόλο του ως ο προσγειωμένος, ο προσεκτικός της ελληνικής οικονομίας, συνεχίζει να διατηρεί ο Γιάννης Στουρνάρας, όπως έκανε και πριν τις εκλογές. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος μίλησε στο εμβληματικό οικονομικό περιοδικό Fortune και αναφέρθηκε στην κατάσταση, τις ανάγκες τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας –το συμπέρασμα από τα λεγόμενά του είναι ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.
Το περιοδικό μνημονεύει τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίον χαρακτηρίζει ως επιχειρηματία καπιταλιστή απόφοιτο του Χάρβαρντ, να γίνει η χώρα ελκυστική στο μεγάλο κεφάλαιο, να μειωθούν οι φόροι και να μετατρέψει τον Πειραιά σε επενδυτικό μοντέλο.
«Ωστόσο η ελληνική οικονομία έχει πολύ δρόμο μπροστά της, όπως μας αποκάλυψε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας», σημειώνει το Fortune στο άρθρο της Βίβιαν Γουόλτ.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη η κατάσταση της οικονομίας είναι πολύ καλύτερα κατάσταση με βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα και κεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα. «Φυσικά υπάρχει το “κληροδότημα” της κρίσης, που είχε το υψηλό ακόμα χρέος. Υπάρχει brain drain και κενό επενδύσεων. Αυτά τα προβλήματα θα παραμείνουν για χρόνια», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά σχεδιαζόμενες επενδύσεις, που δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη, ο διοικητής της ΤτΕ, σημειώνει: «Εχουμε απεγνωσμένα ανάγκη από ξένες άμεσες επενδύσεις. Για να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, χρειαζόμαστε υψηλότερες επενδύσεις. Επενδύουμε σήμερα μόνο το 10% του ΑΕΠ, όταν πριν από την κρίση επενδύαμε περίπου το 20%».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα έχει βγει εξ’ ολοκλήρου από την κρίση ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε: «Φυσικά όχι. Η χώρα που έχει βγει μόλις από τη λιτότητα πρέπει να είναι προσεκτική».
Αναφερόμενος στα χρόνια της βαθιάς κρίσης ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. «Αυτοί που έμειναν είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται περισσότερο από 25%. Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό και θυμίζει την Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ τις δεκαετίες 1920 και 1930, ενώ διήρκησε περισσότερο στην Ελλάδα. Γι αυτό και αποτελεί ένα μάθημα που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News