Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, προέβλεψε την έξοδο της χώρας μας στις αγορές το 2017, μέσω της δοκιμαστικής έκδοσης ομολόγων, όπως επεσήμανε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. Εθεσε ωστόσο ως προϋπόθεση την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Χαρακτήρισε «διαβατήριο» για την επάνοδο στις αγορές την ένταξη στο QE, εξηγώντας ότι η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα συμβάλλει τόσο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, όσο και στην ανάκτηση της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές ομολόγων. «Σταδιακά αίρουμε τα capital controls και προχωράμε στο επόμενο βήμα», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. «Η πλήρης άρση των περιορισμών, είναι το τέλος του δρόμου», συμπλήρωσε.
Eκανε ειδική μνεία στην άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία θα προλειάνει τις εξελίξεις γύρω από την αναδιάρθρωση του χρέους. «Εάν δεν υπάρξει σοβαρή συζήτηση για το χρέος, η Ελλάδα δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα QE», προειδοποίησε.
Ερωτηθείς για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και το ζήτημα της παραμονής του στο πρόγραμμα, σχολίασε πως «όλοι κατανοούν τη σημασία παραμονής του» και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται κοντά στις ελληνικές θέσεις ως προς το χρέος και την αναγκαιότητα χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων.
Αναφέρθηκε επίσης στα κόκκινα δάνεια χαρακτηρίζοντας «ρεαλιστικό» τον στόχο μείωσή τους κατά 40% έως το 2019 και υπογράμμισε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σημαντικά οφέλη για την ανάκαμψη της οικονομίας. «Οι τράπεζες θα πρέπει να αφοσιωθούν περισσότερο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς αυτό δεν πρόκειται να γίνει στον αυτόματο πιλότο» διευκρίνισε.
Η Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζει τα επόμενα μέτρα χαλάρωσης των capital controls, καθώς οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώνονται, κατά τις δηλώσεις του. Δήλωσε πως αναμένει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει σύντομα την δεύτερη αξιολόγηση, πιθανότατα τον Δεκέμβριο, κίνηση που θα θέσει τις βάσεις για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
«Το QE εξαρτάται από το εάν το χρέος θα είναι βιώσιμο. Η ΕΚΤ πρέπει να έχει κάτι συγκεκριμένο στα χέρια της για την ελάφρυνση χρέους, πριν κάνει την δική της έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος», επεσήμανε.
Τέλος, επεσήμανε ότι οι δευτερογενείς επιπτώσεις από την αύξηση της εμπιστοσύνης θα είναι πολύ πιο σημαντικές από τις αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News