517
| Τράπεζα της Ελλάδος

Στουρνάρας: «Ο Γιούνκερ είναι πραγματικός φίλος της Ελλάδας»

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 22:24

Στουρνάρας: «Ο Γιούνκερ είναι πραγματικός φίλος της Ελλάδας»

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 22:24

Επίσημο δείπνο προς τιμήν του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρέθεσε στην Τράπεζα της Ελλάδος ο διοικητής της Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας την Τετάρτη, στο περιθώριο της επίσημης συνεδρίας υποδοχής του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως επίτιμου μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην Πρωθυπουργός, Επίτιμος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Λουκάς Παπαδήμος, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρώην Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, η εκπρόσωπος του τέως Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κυρία Εφη Αχτσιόγλου, ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και πρώην Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο πρώην Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Αντώνιος Ρεγκάκος.

«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που υποδεχόμαστε στην Τράπεζα της Ελλάδος τον Πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την ευκαιρία της εκλογής του ως επίτιμου μέλους της Ακαδημίας Αθηνών», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στον χαιρετισμό του προς τιμήν του πρώην προέδρου της Κομισιόν, καλωσορίζοντας «έναν σπουδαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο και έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας.

Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος

«Εναν άνθρωπο που έχει συνεισφέρει τα μέγιστα, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη το 2012 και το 2015, όπως είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω από πρώτο χέρι, στα δύσκολα αυτά χρόνια, πρώτα ως Υπουργός Οικονομικών και στη συνέχεια ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Εναν αξιωματούχο, που κατά τη μακρά θητεία του σε υψηλόβαθμες κυβερνητικές θέσεις τόσο στο Λουξεμβούργο όσο και σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, απέδειξε ότι είναι ένας πρωταθλητής της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ένας από τους πιο ισχυρούς ηγέτες, που χειρίστηκε επιτυχώς τις κρίσεις που αντιμετώπισε η ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια. Εναν οραματιστή ηγέτη που συνεισέφερε τα μέγιστα στη δημιουργία του κοινού μας νομίσματος, του ευρώ, που πίστεψε σε αυτό από το ξεκίνημά του και αγωνίστηκε σκληρά για τη διασφάλιση της σταθερότητας του μέσα στα χρόνια», συνέχισε.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως ο Γιούνκερ «ήταν για την Ελλάδα και τους Ελληνες ένας από τους πιο συνεπείς και επιδραστικούς υπερασπιστές της θέσης ότι η Ελλάδα μπορεί να επιλύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα μέσα στην Ευρωζώνη και όχι έξω από αυτή, όπως αρκετοί δυστυχώς επιθυμούσαν εκείνη την περίοδο», ο οποίος «αντιτάχθηκε στην ιδέα ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να θυσιαστεί όπως η Ιφιγένεια προκειμένου να μπορέσει ο στόλος να αποπλεύσει».

«Υποστήριζε ένθερμα ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, κατανοώντας και αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες και τις θυσίες που έκαναν οι Ελληνες προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους στην ευρωζώνη. Πιστεύω πως αυτή είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά του όσον αφορά εμάς τους Ελληνες. Του οφείλουμε πολλά», πρόσθεσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Κλείνοντας, ο κ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος παρέστη στο δείπνο, προκειμένου να τιμήσει τον κ. Γιούνκερ, «σχεδόν απευθείας μετά την προσγείωση του στην Ελλάδα από το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες», όπως ανέφερε.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας υποδέχεται τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην εκδήλωση προς τιμήν του πρώην προέδρου της Κομισιόν / Τράπεζα της Ελλάδος

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News