Η Τράπεζα της Ελλάδος εγκαίρως είχε προειδοποιήσει από τον Ιούνιο του 2021 στην Eκθεση Νομισματικής Πολιτικής για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας έξαρσης του πληθωρισμού, επισημαίνοντας μάλιστα ότι υπάρχουν και διαρθρωτικοί παράγοντες, όπως η αποδιεθνοποίηση της παραγωγής και η κλιματική αλλαγή, οι οποίοι ενδέχεται να οδηγήσουν σε υψηλότερο πληθωρισμό μακροχρόνια: Αυτό ανάφερε το μεσημέρι της Πέμπτης ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο Συνέδριο του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου (Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου).
Κατά την ομιλία του στο συνέδριο και όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι ήταν λάθος η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το 2015. «Αξίζει να αναλογιστούμε πόσο διαφορετικές θα ήταν ενδεχομένως οι οικονομικές εξελίξεις το 2014 εάν δεν οδηγούμασταν σε αναγκαστικές εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους, λόγω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Εάν δηλαδή το 2014 το πολιτικό σύστημα είχε στη διάθεσή του περισσότερο “πολιτικό χώρο” για την ολοκλήρωση των λίγων μεταρρυθμίσεων που απέμεναν, ώστε να “δέσουν”, με τρόπο που δεν επέτρεπε οπισθοδρόμηση, τόσο τη δημοσιονομική πρόοδο όσο και την οικονομική ανάκαμψη που είχαν επιτευχθεί».
«Η σχετική δημόσια παρέμβασή μου προς τους έλληνες βουλευτές το Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς “σήκωσε πολλή σκόνη” και θεωρήθηκε πολιτική. Ήταν όμως βαθύτατα θεσμική», επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας.
Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι πολλές φορές στη διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας της η Τράπεζα της Ελλάδος έγινε στόχος, σε αρκετές περιπτώσεις, συμφερόντων που επιθυμούσαν την αποδυνάμωση του θεσμικού της ρόλου, προς όφελος πολιτικών που αντίκεινται στις βασικές αρχές του καταστατικού της. Αφενός, διότι λειτουργώντας ως το θεσμικό βαρόμετρο της οικονομίας συχνά βρισκόταν στο μέσο της διελκυστίνδας των πολιτικών αντιπαραθέσεων. Αφετέρου, διότι συμβάλλοντας εκ του ρόλου της στη διερεύνηση σημαντικών υποθέσεων κακοδιαχείρισης και διαφθοράς, έμπαινε στο στόχαστρο ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News