397
| Nikos Libertas / SOOC

Στουρνάρας: «Δηλώνουμε εισοδήματα 80 δισ. ευρώ στην εφορία και ξοδεύουμε 140 δισ. Αυτό δεν γίνεται»…

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2023, 13:32
|Nikos Libertas / SOOC

Στουρνάρας: «Δηλώνουμε εισοδήματα 80 δισ. ευρώ στην εφορία και ξοδεύουμε 140 δισ. Αυτό δεν γίνεται»…

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2023, 13:32

Απόλυτη προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση, αυτή που θα αναδείξουν οι κάλπες της 25ης Ιουνίου, θα πρέπει να είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής: σε μια ηχηρή παρέμβαση, εν όψει των εκλογών, προχώρησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος όχι μόνο επεσήμανε ότι «στην Ευρώπη είμαστε πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή» –αυτό λίγο-πολύ το ξέραμε ή το υποψιαζόμασταν– αλλά έδωσε και στοιχεία: «Δηλώνουμε εισοδήματα 80 δισ. ευρώ στην Εφορία και ξοδεύουμε 140 δισ. ευρώ. Αυτό δεν γίνεται», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στο in.gr, ξεκαθάρισε: «Ως κεντρικός τραπεζίτης δεν θα ήθελα να μπω τώρα σε λεπτομέρειες ενδείξεων ωρίμανσης του πολιτικού συστήματος, νομίζω ότι είναι αυτονόητο, αλλά μπορώ να πω το εξής:

Οτι θα προτιμούσα η διαμάχη να ήταν σε τρόπους πάταξης της τεράστιας φοροδιαφυγής στη Ελλάδα. Ας ξεχάσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, ήταν υψηλοί πέσανε, ας μείνουν εκεί, ενδεχομένως να δούμε λίγο τη φορολόγηση της εργασίας, ειδικά τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά μην πειράξουμε άλλο τους φορολογικούς συντελεστές, ας δούμε την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος και κυρίως να δούμε πώς θα πατάξουμε την τεράστια φοροδιαφυγή».

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε: «Θα σας πω ένα νούμερο, απλώς τροφή για σκέψη. Τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε είναι 80 δισ. ευρώ. Η κατανάλωση η οποία δηλώνεται είναι 140 δισ. Θα μου πείτε, ναι, αλλά μπορεί ο άλλος να στηρίζει την κατανάλωσή του με μείωση των αποταμιεύσεων. Οχι. Παράλληλα έχουμε και αύξηση αποταμιεύσεων!».

Και ο ίδιος προσέθεσε: «Ας καθίσουμε λοιπόν να δούμε σοβαρά το θέμα της τεράστιας φοροδιαφυγής, πώς με τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών μπορούμε να τη μειώσουμε, επιτέλους να συνδέσουμε τις ταμειακές μηχανές με τα POS, τις ταμειακές μηχανές με την ΑΑΔΕ. Είναι λοιπόν, θα έλεγα, μια προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση».

«Φόρους πληρώνουν μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι»

Στη συνέχεια ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι “σήμερα φόρους πληρώνουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα. Πρέπει να σταματήσει αυτό” ενώ ερωτηθείς κατά πόσο θα είναι αποτελεσματική η μείωση των φορολογικών συντελεστών κάτι που αποτελεί αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης των κομμάτων είπε:

«Θεωρούμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη, τώρα τα νούμερα δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αλλά να σας πω κάτι; Τα νούμερα που θα προκύψουν από τις αλλαγές σε φορολογικούς συντελεστές που είναι το αντικείμενο της διαμάχης των κομμάτων, είναι τίποτα, τίποτα, είναι μόρια μικρά, είναι νούμερα μετά την υποδιαστολή ως ποσοστά του ΑΕΠ, σε σχέση με την τεράστια φοροδιαφυγή. Σας είπα, 80 δισεκατομμύρια δηλωμένα εισοδήματα, 140 δισεκατομμύρια η κατανάλωση και παράλληλα αύξηση αποταμιεύσεων. Ε, σκεφτείτε το λιγάκι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...