642
Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αγκυρα, Μιχαήλ-Χρήστος Διάμεσης στη συνάντηση της Τετάρτης με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου | Τwitter/MevlutCavusoglu

Στον Τσαβούσογλου ο πρέσβης Διάμεσης για την επίσκεψη Δένδια στην Αγκυρα

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 18:13
Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αγκυρα, Μιχαήλ-Χρήστος Διάμεσης στη συνάντηση της Τετάρτης με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου
|Τwitter/MevlutCavusoglu

Στον Τσαβούσογλου ο πρέσβης Διάμεσης για την επίσκεψη Δένδια στην Αγκυρα

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 18:13

Κατά την πρόσφατη συνάντησή του (εδώ) με τον τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκέργκιν, o υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε επαναλάβει την πρόθεσή του να μεταβεί στην Αγκυρα για το προγραμματισμένο στις 14 Απριλίου ραντεβού με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εφόσον όμως το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Και παρά τις νέες προκλήσεις με τα νέα επαναλαμβανόμενα επεισόδια εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού από το καθεστώς Ερντογάν που φέρνουν τις δύο χώρες ένα βήμα πριν το «θερμό επεισόδιο» στο ανατολικό Αιγαίο, αλλά και τις επιθετικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων, όπως η τελευταία από τον υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ που υποτιμητικά κάλεσε τους Ελληνες να συμπεριφέρονται ανάλογα με το μπόι τους και να μην ξοδεύουν άδικα για εξοπλισμούς, η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου δείχνει να προχωρά κανονικά.

Οι προεργασίες για την επίσκεψη Δένδια στην τουρκική πρωτεύουσα φέρεται να εισέρχονται στην τελική ευθεία και την Τετάρτη ο έλληνας πρεσβευτής στην Τουρκία Μιχάλης-Χρήστος Διάμεσης έγινε δεκτός από τον τουρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας να «ανεβάζει» μάλιστα τη σχετική φωτογραφία στον λογαριασμό του στο Twitter

Με το σενάριο ενός πιθανού «ναυαγίου» να αιωρείται (σ.σ. σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Αγκυρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να επιρρίψει την ευθύνη στην Αθήνα) αμφότερες οι πλευρές προσέρχονται πάντως, με καθαρές θέσεις και αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι κατά πόσο υπάρχει -έστω και στο μίνιμουμ- κοινός τόπος.

«Ο κ. Δένδιας θα πάει στην Τουρκία με μεγάλη αυτοπεποίθηση και με σιγουριά των επιχειρημάτων του», τόνισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει (και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού /περισσότερα εδώ και εδώ).

«Εάν η Τουρκία αποφασίσει να συζητήσει επί τι βάσει του διεθνώς αναγνωρισμένου Δικαίου θα είναι μια πολύ μεγάλη πρόοδος στη σχέση μας. Κανείς δεν ξέρει εάν θα αποδεχθεί κάτι τέτοιο η Τουρκία ωστόσο αυτό θα ξεκαθαρίσει και ο κ. Δένδιας. Η Ελλάδα δεν ζητά κάτι, η Τουρκία ζητά, έχουμε να μοιράσουμε την υφαλοκρηπίδα, γενικώς την ΑΟΖ, μπορούμε να συζητήσουμε μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου. Αυτό θα πει ο κ. Δένδιας και περιμένω με ενδιαφέρον την απάντηση του κ. Τσαβούσογλου», δήλωσε η κυρία Μπακογιάννη για να συμπληρώσει σχετικά με το πόσο πιθανή είναι μία νέα κλιμάκωση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Οι συνθήκες δεν είναι πια ίδιες, είπε,  διότι πλέον υπάρχουν κυρώσεις στο τραπέζι από πλευράς ΕΕ και στις ΗΠΑ είναι ο Μπάιντεν στην εξουσία. «Θα το σκεφθούν τρεις φορές πριν ξαναβγάλουν πλοία. Τους έχει ζητηθεί να μη το κάνουν. Αν το κάνουν θα είναι με εξαιρετικά δυσμενείς όρους για τους ίδιους και με πιθανά αποτελέσματα εξαιρετικά επώδυνα για την Τουρκία», υποστήριξε, υπογραμμίζοντας πως η  ελληνική εξωτερική πολιτική είναι πλέον καλά οχυρωμένη με συμμαχίες που δεν είχαμε πριν από δύο χρόνια.

Γι’ αυτό άλλωστε και οι επιθετικές – υποτιμητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας στη γείτονα συνεχίζονται.

Ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε εκ νέου την Αθήνα ότι έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά της, ενώ ιδιαίτερη ενόχληση φάνηκε να του προκαλεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ,  Κωνσταντίνος Φλώρος, τον οποίο και χαρακτήρισε αγενή έναντι της Τουρκίας.

«Οι έλληνες γείτονές μας έχουν πρακτικές παγκόσμιας πρωτοτυπίας. Χωρικά ύδατα 6 μίλια, ενώ μιλούν για εναέριο χώρο 10 μίλια. Λέμε να σεβαστούν το διεθνές Δίκαιο. Όπως η Λωζάνη και η Συνθήκη των Παρισιών. Περιμένουμε από τους έλληνες γείτονές μας να μη βασίζονται σε άλλους και να συμπεριφέρονται σύμφωνα με το μπόι τους και τα κιλά τους. Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι γνωστή σε όλους. Τη μεγαλύτερη ζημιά την κάνει στον ίδιο το λαό της και ξοδεύει τα χρήματα για εξοπλισμούς. Η κούρσα των εξοπλισμών είναι μαθηματικά λάθος», επέμεινε ο τούρκος Αμυνας δείχνοντας όμως πόσο πολύ ενοχλούν και εκνευρίζουν το καθεστώς Ερντογάν οι στρατηγικές συνεργασίες-συμπράξεις της Ελλάδας με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ισραήλ και η εξωστρεφής εξωτερική πολιτική Δένδια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου -με αποκορύφωμα την πρόσφατη επίσκεψη στη Λιβύη.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...