749
Αχτσιόγλου και Τσίπρας όταν έλεγαν ότι στις εκλογές «αποφασίζουμε για τη ζωή μας». Μόνο που είχαν «αποφασίσει» να αφήσουν εκατοντάδες «golden boys» με συντάξεις-μαμούθ | George Vitsaras / SOOC

Στον ΣΥΡΙΖΑ ήξεραν για τις συντάξεις-μαμούθ έναν χρόνο και αδιαφόρησαν!

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2019, 09:34
Αχτσιόγλου και Τσίπρας όταν έλεγαν ότι στις εκλογές «αποφασίζουμε για τη ζωή μας». Μόνο που είχαν «αποφασίσει» να αφήσουν εκατοντάδες «golden boys» με συντάξεις-μαμούθ
|George Vitsaras / SOOC

Στον ΣΥΡΙΖΑ ήξεραν για τις συντάξεις-μαμούθ έναν χρόνο και αδιαφόρησαν!

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2019, 09:34

Επί χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά πορεύτηκαν με το ιδεολόγημα ότι είναι κατά των μνημονίων και υπέρ του λαού, κατά των επώδυνων μεταρρυθμίσεων και υπέρ των καταφρονεμένων –δικαιολογούσαν την εξοντωτική φορολόγηση για να μείνει «η κοινωνία όρθια». Αν αυτό το αφήγημα δεν τσαλακώθηκε με τις εικόνες του τέως Πρωθυπουργού στο κότερο, σίγουρα ακυρώνεται από τις αποκαλύψεις του σημερινού υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση (εδώ), για τις συντάξεις-μαμούθ –της τάξεως των 10.000 ή ακόμα και 20.000 ευρώ– που προβλέπονταν για συγκεκριμένες περιπτώσεις «δικαιούχων» επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποκαλύπτεται δε, ότι στην κυβέρνηση Τσίπρα –που κατά τα άλλα θέσπισε τον «νόμο Κατρούγκαλου» και μείωσε δραματικά τις συντάξεις της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών– γνώριζαν πολύ καιρό για το ενδεχόμενο να θεμελιώνουν συνταξιούχοι δικαιώματα για τέτοια υπέρογκα ποσά και δεν έκαναν τίποτα!

Οπως αποκαλύπτουν «Τα Νέα» σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τους, υπάρχει έγγραφο του Ιουλίου του 2018 –πριν από έναν ολόκληρο χρόνο δηλαδή–  προς τη γενική διευθύντρια Συντάξεων του ΕΦΚΑ στο οποίο φέρεται να γίνεται προειδοποίηση από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παροχών ότι βάσει του επίμαχου νόμου θα μπορούσε δυνητικά σε ασφαλισμένο συμβολαιογράφο να δινόταν μεικτή σύνταξη ποσού 23.000,84 ευρώ!

Ο ίδιος ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο κομματικό ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» επιβεβαίωσε όντως ότι επρόκειτο για γυναίκα συμβολαιογράφο, αλλά προσπάθησε να εξωραΐσει την εικόνα: «Γι’ αυτά τα απίθανα των 23.000 ευρώ ρώτησα και τον (πρώην υφυπουργό Εργασίας) κ. Πετρόπουλο, γιατί εκ των πραγμάτων μου φαινόταν εξωπραγματικό και απίθανο. Μου είπε ότι αφορά μεμονωμένη περίπτωση διεκδίκησης από συμβολαιογράφο σύνταξης που δεν βασιζόταν σε εισφορές που είχε καταβάλει η ίδια, αλλά στο ποσοστό που απέδιδαν οι συμβολαιογράφοι σε αναδιανεμητικό ταμείο, που αφορούσε το σύνολο των νομικών».

Ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχτηκε τουλάχιστον μία περίπτωση των 23.000 ευρώ. Αλλά απέφυγε να μιλήσει για άλλες πολλές –περίπου 500 όπως εκτιμούν αναλυτές της αγοράς– περιπτώσεις της τάξεως των 10.000 ευρώ που επέτρεπε ο περιβόητος νόμος του. Μάλιστα κάποιες είχαν αρχίσει να δρομολογούνται από τον περασμένο Νοέμβριο!

Οπως γράφει στο ρεπορτάζ τού Δημήτρη Ν. Μανιάτη στα «Νέα», «ο νόμος φέρεται να οδηγούσε σε συντάξεις-μαμούθ και η προοπτική αυτή ήταν σε γνώση των αρμοδίων στο υπουργείο Εργασίας αρκετούς μήνες πριν “σκάσει” το θέμα».

Στο ίδιο ρεπορτάζ, αφήνεται να εννοηθεί ότι η πρώην υπουργός Εργασίας και εκ των συντακτών του «νόμου Κατρούγκαλου», Εφη Αχτσιόγλου, έχει απομονωθεί από την Κουμουνδούρου, στο πλαίσιο και των εσωκομματικών μαχών χαρακωμάτων που διεξάγονται στον ΣΥΡΙΖΑ για τη λεγόμενη «επόμενη ημέρα» (εδώ).

Γιατί δεν το διόρθωσαν;

Πέρα από την απομόνωση και το «άδειασμα» της κυρίας Αχτσιόγλου, το ερώτημα παραμένει: γιατί αμέλησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ να διορθώσουν μια τόσο κραυγαλέα κοινωνική αδικία; Γιατί μια κυβέρνηση που επαίρετο ότι είναι «των πολλών» και ότι οι αντίπαλοί της ήταν με την ελίτ αδιαφορούσε για την πιθανότητα συνταξιούχος να παίρνει πάνω από 10.000 ή και 20.000 ευρώ τον μήνα; Μιλάμε ακριβώς για περιπτώσεις ελίτ, για «golden boys» που θα έβγαιναν με συντάξεις εξωφρενικά υψηλές και η δικαιολογία ότι «δεν προλάβαμε γιατί έγιναν εκλογές» δεν είναι επαρκής.

Μια εξήγηση δίνει ο Γιώργος Παπαχρήστος μέσω της στήλης του, πάλι στα «Νέα»:

«Το γνώριζε όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Κατά την πηγή μου, που δεν επιδέχεται καμία διάψευση, υπηρεσιακός παράγων του υπουργείου ενημέρωσε τον τότε υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο. Και εκείνος με τη σειρά του την υπουργό (και ανερχόμενο αστέρι της πολιτικής) Αχτσιόγλου. Και δεν έκαναν τίποτε. Ούτε ο ένας ούτε η άλλη. Το άφησαν “μήπως και περάσει έτσι”, όπως μου ειπώθηκε…

Για τον Πετρόπουλο δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο, την ευθύνη για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες σε ένα υπουργείο την έχει ο υπουργός. Για την υπουργό Αχτσιόγλου όμως έχω και παραέχω. Γιατί είχε συμμετάσχει ενεργά στην κατάρτιση του “νόμου Κατρούγκαλου” για τις συντάξεις με τον οποίο καταδικάστηκαν στον αφανισμό 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι, άλλα από την άλλη πλευρά δημιουργούσε στα κρυφά, πίσω από την πόρτα, golden συνταξιούχους!

Απέφυγε λοιπόν να προχωρήσει στη διόρθωση του νόμου με νομοθετική ρύθμιση διότι κάτι τέτοιο θα ήταν:

α) καταστροφικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, μπαίναμε ως γνωστόν σε εκλογική χρονιά και ο Αλέξης ο «άχαστος» γαργαλιόταν να κάνει εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές. Πώς θα πήγαινε σε εκλογές με τέτοιο (πολλαπλής απόδειξης) σκάνδαλο;

β) καταστροφικό για την ίδια – τέτοιο αστέρι πια… – η οποία θα έπρεπε να προσέλθει στη Βουλή και να υπερασπιστεί μια τέτοια ρύθμιση, ενώ ο Βρούτσης και οι άλλοι θα την κοπάναγαν σαν χταπόδι, ως εκ των συντακτών του “νόμου Κατρούγκαλου”.

Ετσι προτίμησαν να το πνίξουν, να περάσει, όπως και πέρασε απαρατήρητο προεκλογικά, και μετά “γαία πυρί μιχθήτω”. Αφού θα ήταν άλλη κυβέρνηση ας έπαιρνε εκείνη το κόστος να αλλάξει τον νόμο…»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...