1653
Ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του μετά τη σύσκεψη στο υπ, Ψηφιακής Δακυβέρνησης έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου | INTIMEnews

Στον Παπαστεργίου ο Μητσοτάκης: Με γοργούς ρυθμούς ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους – τα 11 έργα που έρχονται

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2024, 16:13
Ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του μετά τη σύσκεψη στο υπ, Ψηφιακής Δακυβέρνησης έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου
|INTIMEnews

Στον Παπαστεργίου ο Μητσοτάκης: Με γοργούς ρυθμούς ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους – τα 11 έργα που έρχονται

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2024, 16:13

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε σειρά την Τετάρτη στον κύκλο των επισκέψεων του Πρωθυπουργού στα υπουργεία μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό. Ο Κυριάκος Μητσοτακης προήδρευσε σύσκεψης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου με αντικείμενο τα επόμενα βήματα στην περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων, σε συνέχεια του έργου που υλοποιήθηκε την προηγούμενη πενταετία.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε παρουσίαση των έργων που έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους. Ξεχωριστή αναφορά έγινε στην πορεία ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών που παρέχονται μέσω του gov.gr, όπου πλέον πολίτες και επιχειρήσεις μπορούν να βρουν 1.832 υπηρεσίες, καθώς τους τελευταίους 12 μήνες έχουν προστεθεί στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου 300 ψηφιακές υπηρεσίες.

Παρουσιάστηκαν επίσης τρία έγγραφα που θα προστεθούν στο Gov.gr Wallet και η δυνατότητα με παροχής συναίνεσης (consent), που δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να επιτρέπει την άντληση δεδομένων για την εύκολη εξυπηρέτησή του. Σε πρώτη φάση η εφαρμογή της συναίνεσης θα χρησιμοποιηθεί για τη σύναψη συμβολαίων ασφάλισης αυτοκινήτων και στη συνέχεια θα διευρυνθεί.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης σημειώθηκε η σημαντική ανταπόκριση των πολιτών, καθώς από τον Μάρτιο του 2020 περισσότεροι από 8,5 εκατομμύρια μοναδικοί χρήστες έχουν επισκεφθεί το gov.gr ώστε να εκδώσουν κάποιο έγγραφο ή να συμπληρώσουν μία δήλωση. Περίπου 290 εκατομμύρια έγγραφα έχουν εκδοθεί έως σήμερα.

Έγινε επίσης ανασκόπηση της προόδου που έχει γίνει σε δύο κομβικές πρωτοβουλίες, το Κτηματολόγιο και το Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων. Το Κτηματολόγιο θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025 και θα αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ σημειώθηκε πως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη το 90% των πράξεων γίνεται πλέον ψηφιακά. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των τουλάχιστον 15 μικροδορυφόρων παρατήρησης γης που θα αποκτήσει η χώρα μας εντός του 2026, παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης του έργου και οι νέες δυνατότητες που θα προσφέρει σε διάφορους τομείς πολιτικής, όπως η πολιτική προστασία και η προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδική αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στη μεγάλη αποδοχή της οποια τυγχάνει η εφαρμογή MyCoast και στους μικροδορυφόρους και τη συμβολή τους σε μία σειρά από τομείς από την Πολιτική Προστασία και την κτηματογράφηση, έως την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

Τα 11 έργα και μεταρρυθμίσεις που έρχονται

Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε στον Πρωθυπουργό τα σημαντικότερα έργα και τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν το ψηφιακό άλμα της χώρας μας.

Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν:

Η πορεία υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ήδη στο 1ο εξάμηνο του 2024 έχουν απορροφηθεί περισσότερα από 320 εκατ. ευρώ από τα 418 εκατ. ευρώ που είναι ο στόχος για φέτος. Συνολικά το ΥΨΔ υλοποιεί 92 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,9 δις ευρώ.

Η πρόοδος των ψηφιακών υπηρεσιών. Στο gov.gr υπάρχουν σήμερα 1832 ψηφιακές υπηρεσίες για πολίτες και επιχειρήσεις. Μέσα σε ένα χρόνο (Ιούνιος 2023- Ιούνιος 2024) έχουν ενσωματωθεί 300 νέες υπηρεσίες για πολίτες και επιχειρήσεις, ενώ στο mAigov, την πρώτη εφαρμογή ΤΝ του ελληνικού δημοσίου, έχουν πραγματοποιηθεί 1.000.000 διάλογοι.

Τα 3 νέα έγγραφα που θα προστεθούν σύντομα στο ψηφιακό πορτοφόλι, τοGov.grWallet (τα ζώα συντροφιάς, τα ακίνητα και το ΣΕΣΟ – point system).

H εύκολη και φιλική εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω του τοGov.grWallet με την παροχή ρητής συναίνεσης (consent) για την άντληση δεδομένων με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας ακόμα και της ψηφιακής.

Η πορεία του ψηφιακού εισιτηρίου μέσω του Gov.gr Wallet για την ασφαλή είσοδο στα γήπεδα. Μέχρι στιγμής έχουν ενσωματωθεί στο Gov.gr Wallet περισσότερα από 52.000 προσωποποιημένα εισιτήρια διαρκείας.

Οι εφαρμογές που σχεδιάζονται και υλοποιούνται για την ενίσχυση δημόσιων πολιτικών όπως το MyCoast σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μέσω του οποίου έχουν γίνει περισσότερες από 18 χιλιάδες καταγγελίες, καθώς και η πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μέσω της οποία έχουν υποβληθεί σχεδόν 834 χιλιάδες δηλώσεις καθαρισμού και περισσότερες από 5.500 καταγγελίες.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων, όπου με πόρους ύψους 113 εκατ. ευρώ η χώρα θα αποκτήσει τουλάχιστον 15 μικροδορυφόρους παρατήρησης γης για την ενίσχυση μιας σειράς δημόσιων πολιτικών, όπως η κλιματική κρίση ή προστασία του περιβάλλοντος.

Η ενίσχυση της ευρυζωνικότητας με την αξιοποίηση πόρων 200 εκατ. ευρώ μέσω των προγραμμάτων «Smart Readiness» και «Gigabit Voucher», αλλά και του Ultra Fast Broadband.

Οι δράσεις vouchers για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης όπως το «Thessaly Evros Pass» για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω της τουριστικής δραστηριότητας στις περιοχές της Θεσσαλίας και του Έβρου που επλήγησαν από πλημμυρικά φαινόμενα τον Σεπτέμβριο του 2023 και πυρκαγιές το Καλοκαίρι του 2023, αντίστοιχα.

Η νέα ψηφιακή εφαρμογή «Digispect» σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ολοκλήρωση των αυτοψιών σε κτίρια μετά από φυσικές καταστροφές.

Το έργο «Δράσεις για την Ενίσχυση της Ασφάλειας των Πληροφοριών και των Συστημάτων του Δημοσίου Τομέα» συνολικού προϋπολογισμού 82,4 εκατ. Ευρώ για την ενίσχυση της Κυβερνοασφάλειας μιας σειράς κρίσιμων φορέων.

Ειδική αναφορά έκανε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο έργο του Κτηματολογίου:

-Το Κτηματολόγιο ολοκληρώνεται ως το τέλος του 2025 και η χώρα μετά από 30 χρόνια αποκτά επιτέλους ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο

-Το 90% των πράξεων σε Αττική και Θεσσαλονίκη γίνεται πλέον ψηφιακά

-Το Κτηματολόγιο είναι ο πρώτος φορέας που Κράτους που εντάσσει την Τεχνητή Νοημοσύνη στη δημόσια διοίκηση.

Αναλυτικά στη δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Με πολύ μεγάλη χαρά επισκέπτομαι για μία ακόμα φορά το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να κάνουμε μία συνολική επισκόπηση της σημαντικής δουλειάς η οποία έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο, αλλά και των πολύ σημαντικών έργων τα οποία δρομολογούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι αυτή η πολύ σημαντική ψηφιακή πρόοδος, την οποία πιστεύω ότι και οι πολίτες διαπιστώνουν, αρχίζει και αποτυπώνεται πια και στους δείκτες αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό μας δίνει χαρά, αλλά μας υποχρεώνει να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, όπως ήδη γίνεται μέσα από πολλές καινούργιες υπηρεσίες οι οποίες προστίθενται συνέχεια στο gov.gr. Αλλά να αξιοποιήσουμε και την τεχνολογία έτσι ώστε να βελτιώσουμε συνολικά την παραγωγικότητα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για να μπορέσουμε να πετύχουμε και τους δύο αυτούς στόχους. Ταυτόχρονα, μας θέτει απέναντι και στις μεγάλες προκλήσεις να αξιοποιούμε πάντα την τεχνολογία με γνώμονα την προστασία των προσωπικών δεδομένων και πάντα προς όφελος όλων.

Πολύ σύντομα θα τεθεί και σε εφαρμογή το AI Act, το οποίο θέτει το ευρύτερο πλαίσιο, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούμε τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Ο σκοπός μας όμως είναι πάντα να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά ως χώρα, μπροστά από την Ευρώπη, για να μπορούμε να μετατρέψουμε αυτό το οποίο κάποτε ήταν ένα μεγάλο μειονέκτημα, την οπισθοδρόμησή μας δηλαδή στα θέματα τεχνολογίας, σε ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τη χώρα.

Να κάνω δύο ειδικές αναφορές, σε δύο δράσεις του Υπουργείου που πιστεύω ότι έχουν μία ευρύτερη σημασία και τις οποίες νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να τις προβάλλουμε και να τις προβάλλετε περισσότερο.

Το ένα αφορά την πολιτική μας στο διάστημα και την πληροφορία την οποία θα μπορούμε να έχουμε πια από τους μικροδορυφόρους, οι οποίοι θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Εικόνες απ’ όλη τη χώρα που μπορεί να είναι χρήσιμες, από την Πολιτική Προστασία, από την κτηματογράφηση, έως την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

Για παράδειγμα, χαίρομαι ιδιαίτερα για την πολύ μεγάλη αποδοχή που είχε η εφαρμογή του MyCoast, αλλά προφανώς δεν στηριζόμαστε μόνο στους πολίτες για να καταγγέλλουν παρανομίες που γίνονται στις παραλίες. Θα μπορούμε πια όλα αυτά να τα επιτηρούμε και μόνοι μας, μέσα από δορυφορικές εικόνες.

Το δεύτερο κεφάλαιο στο οποίο θέλω να σταθώ ιδιαίτερα είναι το Κτηματολόγιο και να συγχαρώ τον Υπουργό και τον Υφυπουργό για τη μεγάλη πρόοδο την οποία έχουμε επιτελέσει. Μέχρι το τέλος του 2025 πια το έργο αυτό, για το οποίο μιλάμε δεκαετίες, θα έλεγα αιώνες, στη χώρα, θα είναι μια πραγματικότητα. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην τεράστια αναπτυξιακή σημασία αυτού του έργου αλλά και στην ασφάλεια που προσφέρει σε θέματα ασφάλειας δικαίου. Είναι μια εκκρεμότητα που ερχόταν από το παρελθόν, η οποία με πολύ κόπο και με πολλή προσπάθεια πια ολοκληρώνεται.

Τέλος, θέλω να θυμίσω ότι έχουμε στη διάθεσή μας τις υπηρεσίες που παρέχουν εξαιρετικοί επιστήμονες και από το εξωτερικό στα πλαίσια της Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η χώρα μας θέλει να είναι πρωταγωνίστρια και στις υποδομές οι οποίες σχετίζονται με την επεξεργασία αυτών των δεδομένων.

Ενας από τους υπερυπολογιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κατασκευαστεί στη χώρα μας και αυτό φυσικά μας δίνει πολλές υπολογιστικές δυνατότητες για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε και ένα νέο δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας και τεχνολογίας, το οποίο θα έρθει να πατήσει πάνω σε αυτές τις υποδομές για να αναπτύξει με τη σειρά του εφαρμογές οι οποίες θα είναι χρήσιμες και συνολικά στο Ελληνικό Δημόσιο.

Οπότε, σταματώ εδώ, γιατί θα μπορούσα να πω πολλά περισσότερα. Συγχαρητήρια για τη δουλειά την οποία κάνετε και να συνεχίσετε παρακαλώ αυτή τη συνεχή παρουσίαση εφαρμογών. Το περιμένουν οι πολίτες από εμάς. Κάθε εφαρμογή που προσθέτουμε, ειδικά στο Wallet, το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό πια εργαλείο, έχει γίνει μέρος της πραγματικότητάς μας, κάνει τη ζωή μας καλύτερη.

Αυτό το οποίο μου παρουσιάσατε, παραδείγματος χάρη, την έννοια του consent, τη συναίνεση την οποία πια μπορούμε να δίνουμε, για παράδειγμα, σε μια ασφαλιστική εταιρεία ώστε αντί να προσκομίζουμε εμείς όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, να αντλεί η ασφαλιστική εταιρεία τα στοιχεία από το Wallet για το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Με ένα κλικ γλιτώνουμε πολλή γραφειοκρατία και πολύ κόπο.

Αυτά περιμένουν οι πολίτες από εμάς και είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου έδωσε το σύνθημα: «Προχωράμε σταθερά ψηφιακά και μπροστά. Η Ελλάδα αλλάζει και αλλάζει ψηφιακά».

«Η τεχνολογία πρέπει να σταθεί δίπλα στον πολίτη, να κάνει την καθημερινότητά του πιο εύκολη, πιο ασφαλή, να μπορέσουμε δηλαδή να δώσουμε λύσεις σε θέματα τα οποία απασχολούν την καθημερινότητά μας.

Στην πρώτη φάση ψηφιοποιήσαμε τα δεδομένα μας, μέσα στην πανδημία η Ελλάδα κατάφερε και έμεινε όρθια διοικητικά. Σε δεύτερη φάση πλέον καταργούμε στρώσεις γραφειοκρατίας, έτσι ώστε πλέον να μπορούμε να κάνουμε πολλές διαδικασίες και μέσω του κινητού μας», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...