Κυρία Ντάκου, είσαστε η διευθύνουσα σύμβουλος ενός πολύ σημαντικού Φεστιβάλ που πραγματοποιείται φέτος για 8η χρονιά. Κάντε μας παρακαλώ μία σύντομη αναδρομή και πείτε μας τι θεωρείτε ότι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα
Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου ξεκίνησε το 2015 μέσα στην οικονομική κρίση με μια διπλή επιθυμία: να προωθήσουμε την καλή μουσική και να βοηθήσουμε τον τόπο μας. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις αρχικές μας ελπίδες και σήμερα έχουμε μια σταθερή δομή εκδηλώσεων με πιστό διεθνές κοινό:
α) τις εναρκτήριες δράσεις μας, με δωρεάν είσοδο σε διάφορες περιοχές του νησιού πριν την έναρξη του κυρίως Φεστιβάλ, με στόχο την εμπλοκή της κοινωνίας ολόκληρου του νησιού – φέτος τις εντάσσουμε στο 2ο Φεστιβάλ Τέχνης Βορείου Αιγαίου στις 11 και 12 Αυγούστου,
β) το κυρίως Φεστιβάλ στον Μόλυβο, από τις 16 ως τις 19 Αυγούστου, με τέσσερις μεγάλες βραδινές υπαίθριες συναυλίες, μια μεσημεριανή στο Συνεδριακό Κέντρο και μια απογευματινή για παιδιά, και
γ) τα εκπληκτικά Molyvos Musical Moments, τις σύντομες συναυλίες-έκπληξη, που γίνονται στη διάρκεια της ημέρας σε διαφορετικά σημεία του Μολύβου, στην παραλία, στα καλντερίμια, στη ντισκοτέκ, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή όλων των κατοίκων του οικισμού στην εορταστική ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ.
Είναι ένα εντατικό και πλούσιο μουσικό πρόγραμμα.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου θεωρείται, στον 8ο χρόνο λειτουργίας του, ένας από τους σημαντικούς θεσμούς κλασικής μουσικής στην Ελλάδα και δημοφιλής μουσικός προορισμός παγκοσμίως. Έχει αποκτήσει την διεθνή αναγνώριση και την επισκεψιμότητα από διάφορα μέρη του κόσμου στο νησί της Λέσβου, στα ανατολικά θαλάσσια ευρωπαϊκά σύνορα, όπου κρίνεται κάθε στιγμή το επίπεδο και η πραγματική εικόνα του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Έχουμε καθιερώσει τη διακριτή καλλιτεχνική ταυτότητα του Φεστιβάλ και μια μοναδική ατμόσφαιρα ανάμεσα στους διεθνείς μουσικούς και τους φίλους του Φεστιβάλ. Τα προγράμματά μας είναι πραγματικά πρωτότυπα και οι μουσικοί μας εξαιρετικοί, οι οποίοι μαζί με τους επισκέπτες απολαμβάνουν το να κάνουν μουσική με ελευθερία σε ένα από τα ωραιότερα φυσικά και παραδοσιακά τοπία στον κόσμο. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε τόσο στους μουσικούς όσο και στο κοινό, τελευταία και στους επισήμους: όποιος έρχεται, ξαναέρχεται.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε και ποιες οι μεγαλύτερες προκλήσεις;
Η διοργάνωση και η προβολή στην Ελλάδα και διεθνώς ενός φεστιβάλ κλασικής μουσικής υψηλού επιπέδου σε υπαίθριους χώρους που δεν προορίζονται για αυτή τη χρήση σε μια μακρινή πολίχνη ενός ακριτικού νησιού στο όριο της Ευρώπης αποτελεί έναν άθλο συνεχών και τεράστιων προκλήσεων: ο συντονισμός των καλλιτεχνών, η κατασκευή της σκηνής, η μεταφορά πιάνων και άλλων μουσικών οργάνων, ο σχεδιασμός ήχου, η συνεννόηση με τις τοπικές αρχές και πολλά άλλα αποτελούν το πλέγμα των προκλήσεων στις οποίες πάντοτε ανταποκρινόμαστε κάθε χρόνο εκ νέου με απόλυτη επιτυχία.
Η μόνη δυσκολία που πραγματικά μας ανησυχεί: Κάθε χρόνο ο αγώνας για την ανεύρεση του αναγκαίου ποσού για την κάλυψη του προϋπολογισμού μας, έτσι ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις για την διεξαγωγή ενός φεστιβάλ αναγνωρισμένου διεθνώς
Θεωρείτε ότι υπάρχει η κουλτούρα στην Ελλάδα που θα υποστηρίξει ένα τέτοιο φεστιβάλ;
Θεωρώ ότι αν δεν υπήρχε θα είχαμε ήδη σταματήσει ή δεν θα είχαμε ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή. Οπου γίνονται σοβαρές πολιτιστικές εκδηλώσεις, το κοινό ανταποκρίνεται
Πιστεύω ότι τα στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Λέσβο, πατρίδα της Σαπφούς και του Αλκαίου, είναι ακόμα ζωντανά και μπορούν να προσελκύονται από την κλασική μουσική και να αφομοιώνουν με εκπληκτική ταχύτητα την διαδραστικότητα και την ποιότητα των δρώμενων του Φεστιβάλ. Και αυτό φαίνεται κυρίως στην ανταπόκριση της νεολαίας.
Είναι όντως σημαντικοί οι σολίστες που φιλοξενείτε; Πώς αποτιμάται το Φεστιβάλ από το πιο έμπειρο, διεθνές κοινό;
Καλλιτέχνες όπως η Marlis Petersen, ο Christian Tetzlaff, ο Lars Vogt, ο Julian Prégardien, ο Δημήτρης Τιλιακός και ο Θόδωρος Κερκέζος έχουν εμφανιστεί στο Φεστιβάλ μας. Τα ονόματα αυτά μιλάνε από μόνα τους.
Περαιτέρω όμως έρχονται διάσημοι, νέοι κυρίως, καλλιτέχνες που το κοινό δεν έχει τη δυνατότητα να ακούσει ζωντανά στη χώρα μας, όπως οι Sebastian Manz, Benedict Kloeckner, Theo Plath, που έχουν σταθερή παρουσία στο Φεστιβάλ.
Φέτος π.χ. θα έρθουν ο Adrien La Marca, η Antje Weithaas, η ανερχόμενη Sindy Mohamed, ο Petrit Çeku, η Clémence de Forceville, ο Τιμόθεος Πέτριν, η Vashti Hunter, και για πολλοστή φορά θα είναι μαζί μας ο Ηλίας Καντέσα και η Rosanne Philippens – και δεν τους ανέφερα καν όλους.
Πιστεύω ότι και το ελληνικό κοινό που έρχεται και μας παρακολουθεί σταθερά είναι αρκετά “διεθνές”, με την έννοια ότι έχει ενημέρωση σχετικά με τα διεθνώς τεκταινόμενα στη κλασική μουσική.
Το διεθνές κοινό δείχνει την προτίμησή του μέσα από τη σταθερή παρουσία του κάθε χρόνο, αλλά και τον διεθνή κύκλο φίλων που μας υποστηρίζουν. Δεν έρχονται μόνο για τους καλλιτέχνες μας, τους οποίους μπορεί να απολαμβάνει και στις μεγάλες αίθουσες της Ευρώπης και όχι μόνο, αλλά και για να βιώσει την μοναδική ιδιαίτερη καλλιτεχνική και ανθρώπινη ατμόσφαιρα που έχουμε δημιουργήσει, συνδυάζοντάς την με την απαράμιλλη ομορφιά του ελληνικού τοπίου.
Πρόσφατα βραβευτήκατε στα Bravo! Sustainability Αwards. Θεωρείτε ότι με κάποιο τρόπο συμβάλλετε στην τοπική ανάπτυξη;
Το 2022 βραβευτήκαμε ως ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ στα BRAVO SUSTAINABILITY AWARDS, γιατί “μέσω των πρωτοβουλιών μας προάγουμε ευρύτερα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και αποτελούμε μέρος του Δικτύου Ανταλλαγής Γνώσης και Εμπειριών του Θεσμού Bravo”. Πρόκειται για ένα βραβείο, που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά βραβείων, ελληνικών και διεθνών, που αρχίσαμε να λαμβάνουμε από την πρώτη σχεδόν στιγμή. Θα ήθελα να αναφέρω:
- Βραβείο σε Πολιτισμικό Οργανισμό που Δραστηριοποιείται στην Περιφέρεια από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (Αθήνα, 2016), για «τη σοβαρότητα και τον όντως διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης, την ποιότητα της υποδομής, την ευφάνταστη δόμηση των προγραμμάτων και το ιδιαιτέρως υψηλό επίπεδο της απροκατάληπτης καλλιτεχνικής σύμπραξης νέων μουσικών, σε ένα συμβολικό χώρο που αποτελεί γεωγραφική και πολιτισμική έπαλξη μιας ενωμένης Ευρώπης.
- Βραβείο Καινοτομίας από το CLASSICAL:NEXT (Ρόττερνταμ, 2017),
- Απονομή του σήματος EFFE: EUROPE FOR FESTIVALS FESTIVALS FOR EUROPE (2019 – 2021). Το σήμα EFFE είναι η σφραγίδα ποιότητας της Ευρώπης για διακεκριμένα φεστιβάλ που χαρακτηρίζονται από την ενεργό δράση στον τομέα των τεχνών, τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας μέσα στην οποία λειτουργούν και την απήχηση των δράσεών τους σε διεθνές επίπεδο.
Η συμβολή μας στην τοπική ανάπτυξη γίνεται με πολλούς τρόπους, ξεκινώντας από το ίδιο το δώρο της μουσικής, που προσφέρουμε στον τόπο, ανοίγοντας καινούργιους ορίζοντες.
Το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να αναπροσδιορίσουμε το τουριστικό προϊόν και να δημιουργήσουμε ένα πιστό, ποιοτικό κοινό – που όλο αυξάνεται λόγω του Φεστιβάλ – είναι απόδειξη της δύναμης, που μπορεί να δημιουργήσει ο πολιτισμός. Και το γεγονός αυτό, όπως φαντάζεστε, έχει ιδιαίτερα μελλοντικές θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του νησιού.
Ένας άλλος ανεκτίμητος παράγοντας είναι η ενεργή εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας, και ιδίως της νέας γενιάς, στα δρώμενα του Φεστιβάλ. Η επιτυχία των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων και οι πολυάριθμοι εθελοντές μας αποτελούν το τρανό παράδειγμα της αποδοχής, εκτίμησης και μελλοντικής συνέχισης του Φεστιβάλ.
Πώς ονειρεύεστε το Φεστιβάλ σε πέντε χρόνια από τώρα;
Ελπίζω στα επόμενα 2 χρόνια να έχουμε επιστρέψει στον βασικό μας συναυλιακό χώρο, το κάστρο του Μολύβου.
Επίσης να έχουμε εξασφαλίσει την οικονομική μας βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου, να ξέρουμε από τώρα τι χορηγίες και επιχορηγήσεις μπορούμε να έχουμε για την επόμενη πενταετία.
Αυτά, μαζί με την καλυτέρευση της προσβασιμότητας στο νησί, θα μας έδιναν την ελευθερία να επικεντρωθούμε στην περαιτέρω ποιοτική και διαδραστική ανάπτυξη του ΔιΦεΜΜ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News