Μια σημαντική αλλαγή στα περί του Τύπου έφερε ο πρόσφατος ανασχηματισμός, μια αλλαγή που αποκαλύφθηκε, όμως, όχι όταν ορκίστηκαν οι νέοι υφυπουργοί παρά τω Πρωθυπουργώ, –εν προκειμένω ο Χρήστος Ταραντίλης και Θοδωρής Λιβάνιος– αλλά όταν δημοσιεύτηκαν τα σχετικά ΦΕΚ με τις αρμοδιότητές τους.
Αυτά τα ΦΕΚ όρισαν ότι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Ταραντίλης, σε αντίθεση με ό,τι συνηθιζόταν ως τώρα, θα έχει μεν τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αλλά δεν θα έχει την εποπτεία της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων –αυτά τα δύο, μεταξύ άλλων, θα τα ελέγχει ο κ. Λιβάνιος, ο οποίος θα είναι, όπως έλεγαν οι παλιοί του πολιτικού ρεπορτάζ, «υπουργός Τύπου».
Τι συνέβη; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η απόφαση αυτή για αφαίρεση μερικών αρμοδιοτήτων που κατείχε μέχρι πρότινος ο προκάτοχος του κ. Ταραντίλη, ο Στέλιος Πέτσας (πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και νυν αν. υπουργός Εσωτερικών), ήταν ειλημμένη εδώ και καιρό. Σύμφωνα με «Τα Νέα», στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν αναγνωρίσει την επικοινωνιακή αστοχία με τη λεγόμενη «λίστα Πέτσα», ενώ δεν είναι τυχαίο ότι και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη στον ΑΝΤ1, είπε ότι για την εκστρατεία ενημέρωσης για το εμβόλιο «επιδιώκουμε στο ζήτημα αυτό ακόμα μεγαλύτερη διαφάνεια και συνεννόηση με όλα τα κόμματα».
Αυτή η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δεν έγινε πριν τον ανασχηματισμό γιατί θα ήταν σαν να αδειάζει ο Πρωθυπουργός προσωπικά τον κ. Πέτσα.
Το περιγράφει με μπόλικο παρασκήνιο, ο «Μικροπολιτικός» στα «Νέα» της Τετάρτης:
Βγήκαν τα ΦΕΚ με τις κυβερνητικές αρμοδιότητες και δεν άργησε η φασαρία για το ότι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι κατά βάση… εκπρόσωπος. Κι ότι μοιράστηκαν καθήκοντα στη νέα μεταγραφή του Μαξίμου, τον Θοδωρή Λιβάνιο, που θα έχει την εποπτεία της ΕΡΤ και του ΑΠΕ. Οι πληροφορίες μου λένε ότι αυτό δεν είναι μια απόφαση που ελήφθη ξαφνικά επειδή ο Ταραντίλης «δεν ήθελε να μπλέξει με τα ΜΜΕ», όπως λένε ορισμένες κακές γλώσσες. Αντιθέτως αυτό το «σπάσιμο» των αρμοδιοτήτων το συζητούσαν εδώ και καιρό στο Μαξίμου, μετά τη φασαρία που είχε δημιουργηθεί με τη λεγόμενη «λίστα Πέτσα». Ο διαχωρισμός αρμοδιοτήτων, λοιπόν, είχε «κλειδώσει» από το καλοκαίρι, αλλά δεν είχε προχωρήσει πριν από τον ανασχηματισμό διότι μια αφαίρεση αρμοδιοτήτων τότε θα μπορούσε να καταγραφεί και ως προσωπικό «άδειασμα» του Πέτσα. Η λογική του διαχωρισμού, άλλωστε, όπως εξηγούσαν οι πηγές μου, βασίζεται σε εισηγήσεις από τους ειδικότερους στα επικοινωνιακά, που έλεγαν ότι είναι «παλαιάς φιλοσοφίας» η ταύτιση του «υπουργού Τύπου» με τον εκπρόσωπο και ότι δεν είναι σύγχρονη και «αποδοτική» – για να χρησιμοποιήσω μερικές φράσεις που είχαν ακουστεί…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News