«Μόνο συγχαρητήρια και μάλιστα θερμά αξίζουν στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων για τη μεγάλη τους πρόσφατη επιτυχία να ενταχθούν στον Κατάλογο “Μνήμη του Κόσμου” της UNESCO τα μολυβένια πινακίδια (χρηστήρια ελάσματα από λεπτά φύλλα μολύβδου) της Δωδώνης», τόνισε σε δήλωσή του με με αφορμή την ένταξη των χρηστήριων ελασμάτων της Δωδώνης στον Κατάλογο του διεθνούς οργανισμού του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας
Υπογράμμισε δε ότι η εγγραφή των χρηστηρίων πινακίων της Δωδώνης –«πρόκειται για τμήματα από εύθραυστα φύλλα μολύβδου, πάνω στα οποία χαράσσονταν τα ερωτήματα των προσκυνητών του μαντείου αλλά και η χρησμοδότηση που λάμβαναν»– στον Κατάλογο της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου», «ενός προγράμματος που επιδιώκει να διαφυλάξει από τη λήθη τα σημαντικότερα γραπτά τεκμήρια της ανθρωπότητας», αναμένεται να προδώσει «πολλαπλά οφέλη στο μοναδικό αυτό αρχαιολογικό σύνολο, μέσα από την παγκόσμια προβολή του στο πλαίσιο του διεθνούς οργανισμού».
Στη συνέχεια ο κ. Τασούλας έκανε ιδιαίτερη μνεία στους επιμέρους φορείς και τα πρόσωπα που συνέβαλαν στην παραπάνω εξέλιξη. Συγκεκριμένα σημείωσε:
«Για την επιτυχία αυτή εργάστηκαν με επιμέλεια αξιοσημείωτη και αξιέπαινη η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο φάκελος της υποψηφιότητος προωθήθηκε στην UNESCO το Νοέμβριο του 2021, σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO.
»Εκτοτε διήλθε τα απαραίτητα στάδια αξιολόγησης που προβλέπονται από το πρόγραμμα και τελικώς τα ελάσματα περιελήφθησαν στον Κατάλογο (register) με απόφαση που ελήφθη στο πλαίσιο του 216ου Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO. Συνοπτική παρουσίαση των χρηστηρίων ελασμάτων της Δωδώνης έχει ήδη αναρτηθεί μαζί με τις υπόλοιπες νέες εγγραφές στον Κατάλογο στην οικεία ιστοσελίδα του προγράμματος.
»Συμπαραστάτες του αιτήματος που ευοδώθηκε ήταν πολλοί, ξεχωρίζω την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη, την τοπική κοινωνία της Δωδώνης, τον Δήμο της και το Δήμαρχό της, κ. Χρ. Ντακαλέτση, τον εκλιπόντα Δήμαρχο Ιωαννιτών, Μ. Ελισάφ, τον εκλιπόντα Πρόεδρο του Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητή Δ. Παντερμαλή, την ΠΕΔ Ηπείρου, την Πνευματική Κίνηση “Η Αρχαία Δωδώνη”, καθώς και διακεκριμένους έλληνες και ξένους πανεπιστημιακούς».
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε: «Ο Ομηρος στην Οδύσσεια μας αποκαλύπτει πως ο Οδυσσέας, πριν επιστρέψει στην Ιθάκη, ήλθε στη Δωδώνη “εκ δρυός υψικόμοιο Διός βουλήν επακούσαι” για να πάρει δηλαδή μαντεψιά από τον Δία για το πώς θα έπρεπε να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του “αμφαδόν ήε κρυφηδόν;”, φανερά ή κρυφά δηλαδή. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.
»Ετσι και εμείς σήμερα “αμφαδόν”, φανερά και δημόσια δηλαδή, συγχαίρουμε δημόσιους φορείς και πρόσωπα που συνέβαλαν και υποστήριξαν αυτήν τη μεγάλη αναγνώριση και προβολή της Δωδώνης, που μας κάνει βάσιμα να ελπίζουμε ότι η ίδια επιτυχία θα σημειωθεί και με τις αντίστοιχες εγγραφές της Νικόπολης και του Ζαγορίου».
Διαβάστε στην παρακάτω ανάρτηση τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού:
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News