744
Από τα επεισόδια που συνεχίστηκαν την Τρίτη κατά τη διάρκεια πορείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης | INTIMEnews

Ελεύθεροι αμφότεροι οι συλληφθέντες για τα έκτροπα στο ΑΠΘ – Πολιτική σύγκρουση

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2022, 11:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/05/2022 14.12
Από τα επεισόδια που συνεχίστηκαν την Τρίτη κατά τη διάρκεια πορείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
|INTIMEnews

Ελεύθεροι αμφότεροι οι συλληφθέντες για τα έκτροπα στο ΑΠΘ – Πολιτική σύγκρουση

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2022, 11:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/05/2022 14.12

Στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης οδηγήθηκαν με την αυτόφωρη διαδικασία οι δύο συλληφθέντες για τα έκτροπα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) την Τρίτη από τους γνωστούς «μπαχαλάκηδες» που αντιδρούν στον τερματισμό της 35ετούς (!) κατάληψης στο Βιολογικό («Στέκι του Βιολογικού) και την κατασκευή βιβλιοθήκης στον χώρο έπειτα από σχετική απόφαση της Πρυτανείας.

Πρόκειται για έναν 24χρονο και έναν 48χρονο, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για διατάραξη κοινής ειρήνης, βία κατά υπαλλήλων, απείθεια, απόπειρα σωματικής βλάβης κ.ά.

Ο πρώτος συλληφθείς είχε προσαχθεί μπροστά από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, ενώ ο δεύτερος κατά τον νέο γύρο έντασης που ξέσπασε λίγη ώρα αργότερα έξω από το Κτίριο Διοίκησης του Ιδρύματος.

Αμφότεροι παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο και όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι. Ο μεν πρώτος λόγω απουσίας βασικού μάρτυρα, ο δε άλλος προκειμένου να προετοιμάσει την υπεράσπιση του. Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ήρε την κράτηση του 48χρονου ο οποίος κατηγορείται για εξύβριση.

Παράσταση διαμαρτυρίας με αφορμή τις συλλήψεις έχουν προγραμματίσει συλλογικότητες μπροστά από τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ την Τετάρτη, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σημείωσε ότι τα επεισόδια γίνονται όχι εξαιτίας της αστυνομικής παρουσίας στο ΑΠΘ, όπως υποστηρίζουν οι αντιδρώντες, αλλά επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει το νόμο και να βάλει τέλος στην κατάληψη.

«Υπάρχουν κάποια απομεινάρια τα οποία αντιστέκονται», παρατήρησε χαρακτηριστικά η υπουργός, αλλά «θα μπει ένα τέλος», διαβεβαίωσε.

Οσον αφορά την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και την εγκατάσταση των Ομάδων Προστασίας στα ΑΕΙ, η κυρία Κεραμέως, αφού σημείωσε ότι αναμένεται η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (με την οποία τελικά κρίθηκε συνταγματικός ο νόμος για τις ΟΠΠΙ), εξήγησε ότι τα στελέχη της θα λειτουργούν αποτρεπτικά.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, είμαστε «απολύτως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε εκεί που πρέπει και να αποδώσουμε στους φοιτητές το περιβάλλον που πρέπει».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε φτηνές προβοκάτσιες και στημένη ένταση από την κυβέρνηση στο ΑΠΘ (δείτε κάτω τι είπε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος), για να έρθει στη συνέχεια η σκληρή απάντηση της Νέας Δημοκρατίας, που έκανε λόγο για συνενοχή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη στάση του απέναντι στα έκτροπα στον χώρο του Ιδρύματος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έκανε λόγο για εικόνες ντροπής στο ΑΠΘ, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων:

«Ο πρύτανης του ΑΠΘ σε συνεργασία με την κυβέρνηση έχει θέσει ως βασικό του στόχο της θητεία του να εγκαταστήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία στο Αριστοτέλειο. Ούτε βιβλιοθήκες τον ενδιαφέρουν, ούτε η ακαδημαϊκή λειτουργία του Πανεπιστημίου τον ενδιαφέρει, ούτε τίποτα».

«Οι εικόνες που βλέπουμε -επέμεινε, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει τις ασχήμιες του περασμένου Σαββάτου με τις βαριοπούλες –  δεν αρμόζουν σε ακαδημαϊκό ίδρυμα, είναι εικόνες ντροπής να σέρνονται νέα παιδιά από αστυνομικούς οπλισμένους σαν αστακούς, με μάσκες αερίου, αντιασφυξιογόνες, και να χτυπιούνται κατά αυτόν τον τρόπο. Αυτή η εικόνα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στους δέκτες μας, είναι αποκλειστική ευθύνη του πρύτανη και της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού. Πρόκειται για εικόνες ντροπής που ανεξαρτήτως του ποιες μπορεί να είναι οι επιδιώξεις ή εν πάση περιπτώσει οι πολιτικές θέσεις των φοιτητών είναι τραγικές εικόνες. Δε λύνονται τα ζητήματα στο Πανεπιστήμιο με αυτό τον τρόπο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου την Τρίτη:

«Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα της ανομίας και της διάλυσης της δημόσιας Παιδείας, προσπαθεί να υπερκαλύψει το αδιέξοδό της καταφεύγοντας στη συκοφαντία. Εχοντας την κυρία ευθύνη για τη μετατροπή του ΑΠΘ σε πεδίο μάχης, επενδύει στην πόλωση και στην καταστροφή. Θα όφειλε να είναι πιο προσεκτική. Ειδικά σήμερα, που ένας νέος άνθρωπος που έμεινε προφυλακισμένος για μήνες απαλλάχθηκε οριστικά από τις κατασκευασμένες κατηγορίες σε βάρος του για τα θλιβερά γεγονότα της Νέας Σμύρνης (αναφερόμενος στο απαλλακτικό βούλευμα για τον «Ινδιάνο»). Ως εδώ με τις φτηνές προβοκάτσιες και τη στημένη ένταση. Πριν να είναι αργά».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ άργησε αλλά τελικά έβγαλε ανακοίνωση για τους μπαχαλάκηδες με τις βαριοπούλες που κατέστρεψαν τη βιβλιοθήκη που κατασκευαζόταν στο ΑΠΘ. Οχι φυσικά για να τους καταγγείλει αλλά για να τους καλύψει πλήρως. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς ντροπή, είναι συνενοχή!», απάντησε η Πειραιώς.

Τα επεισόδια που ξέσπασαν για μία ακόμη ημέρα την Τρίτη –μετά και την έφοδο αγνώστων το περασμένο Σάββατο που έσπασαν τα πάντα στο κτίριο του Βιολογικού με βαριοπούλες– διήρκεσαν αρκετή ώρα και επεκτάθηκαν και στον χώρο της Πρυτανείας. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν δύο συλλήψεις, ενώ καταγράφηκαν και οκτώ τραυματισμοί.

Τα επεισόδια είχαν συνέχεια και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι ίδιες ομάδες νεαρών, όταν κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες σε διμοιρίες των ΜΑΤ, με τους αστυνομικούς να απαντούν με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...