997
| CreativeProtagon

Στον ΕΦΚΑ κάν’ το όπως στη ΔΕΗ

Πέτρος Καράς Πέτρος Καράς 14 Ιανουαρίου 2022, 20:01
|CreativeProtagon

Στον ΕΦΚΑ κάν’ το όπως στη ΔΕΗ

Πέτρος Καράς Πέτρος Καράς 14 Ιανουαρίου 2022, 20:01

Μοντέλο ΔΕΗ σκοπεύει να εφαρμόσει στον ΕΦΚΑ η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου ο πολύπαθος Οργανισμός να σηκώσει κεφάλι και να εκπληρωθεί ο στόχος για την οριστική εκκαθάριση και την απονομή όλων των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών συντάξεων έως τον Ιούνιο.

Πρόκειται για έναν δύσκολο, αλλά εφικτό στόχο, όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, για αυτό και επιστρατεύεται το επιτυχημένο μοντέλο που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της ΔΕΗ, η οποία το 2019 είχε βουλιάξει στις ζημιές και βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η ΔΕΗ αποτελούσε, τη μεγάλη «βόμβα» που ήταν έτοιμη να σκάσει στα χέρια της, τότε, νέας κυβέρνησης της ΝΔ, αφού η πολιτική που είχε εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια είχε μετατρέψει την μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας από κερδοφόρα σε ζημιογόνα, αγνοώντας όλες τις προειδοποιήσεις των ελεγκτικών εταιρειών.

Βασικό συστατικό της συνταγής διάσωσης της ΔΕΗ που εφαρμόστηκε, από τον τότε υπουργό Ενέργειας και σημερινό υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ήταν η αξιοποίηση δοκιμασμένων στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα. Προσλήφθηκαν διευθυντές από ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίοι «έτρεξαν» τη εταιρία (και μαζί με τα άλλα μέτρα διάσωσης) το αποτέλεσμα ήταν η ΔΕΗ να ξαναγυρίσει στην κερδοφορία και να αποκτήσει την αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

Τον ίδιο δρόμο σκοπεύει να ακολουθήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και στην περίπτωση του ΕΦΚΑ. Ενός Οργανισμού που κουβαλά στις πλάτες του όλες τις παθογένειες της στρεβλής και αντιπαραγωγικής ανάπτυξης του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα. Τις οποίες βεβαίως “πληρώνουν” οι ασφαλισμένοι και ακόμη περισσότερο οι υποψήφιοι συνταξιούχοι με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων. Ηδη, πάντως, με μια σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τη νέα διοίκηση του ΕΦΚΑ μειώθηκαν σημαντικά οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις. Το 2021 σημειώθηκε αύξηση 82% στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων, με τις απονομές να προσεγγίζουν τις 225.000. Σήμερα οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονται σε 83.000 έναντι 140.000 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Και αυτές προβλέπεται να έχουν εκκαθαριστεί έως τον Ιούνιο σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας.

Εμπειρα στελέχη, κίνητρα αλλά και κυρώσεις

Η πρόσληψη περίπου 20 στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, με τριετή θητεία και δυνατότητας ανανέωσης για άλλα τρία χρόνια, είναι ένα από τα μέτρα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία της διαβούλευσης. Τα συγκεκριμένα στελέχη προορίζονται για να καλύψουν κρίσιμες θέσεις Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών στις 7 γενικές διευθύνσεις του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Για να γίνει αυτό, όμως, στο πλαίσιο των ειδικών συμβάσεων που θα υπογράψουν, θα πρέπει οι αποδοχές τους να είναι υψηλότερες από τις σημερινές αποδοχές στο Δημόσιο, ώστε να έχουν κίνητρο να μεταπηδήσουν από τον ιδιωτικό τομέα στον ΕΦΚΑ. Οι αποδοχές τους σχεδιάζεται να καθοριστούν στο επίπεδο των αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου ή των γενικών γραμματέων υπουργείων. Πρόκειται για αποδοχές που προσεγγίζουν σε καθαρά ποσά τα 4.500 ευρώ (7.000 ευρώ μεικτά).

Συνολικά, το νομοσχέδιο εστιάζει σε δομικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο οργανισμός σε επίπεδο στελέχωσης, αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, πιο ευέλικτου συστήματος προμηθειών, πιο αποτελεσματικής πειθαρχικής διερεύνησης καταγγελιών και κινητροδότησης των υπαλλήλων για να αυξήσουν την αποδοτικότητα τους. Η έμφαση δίνεται στην ανάγκη ανανέωσης με διευθυντές από τον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στην απονομή bonus στους αποδοτικούς υπαλλήλους και στις κυρώσεις όσων δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Πιο αναλυτικά τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι τα ακόλουθα:

1.Η δυνατότητα πρόσληψης Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών με τριετή θητεία (και δυνατότητα ανανέωσης άπαξ) τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Η πρόσληψη – σύμφωνα με το νομοσχέδιο- θα γίνεται με διαφανείς διαδικασίες (δημόσια προκήρυξη με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ), σύμπραξη του ΑΣΕΠ και κίνητρα προσέλκυσης με στόχο την ανανέωση στα ανώτερα κλιμάκια με υψηλού επιπέδου στελέχη, ικανά να ανταποκριθούν στα μεγέθη του Οργανισμού και στις προκλήσεις του μετασχηματισμού του.

Οι αμοιβές των συγκεκριμένων στελεχών αναμένεται να είναι υψηλότερες από αυτές που προβλέπονται σήμερα για τις ίδιες θέσεις. “Η ικανοποιητική αμοιβή προβλέπεται ότι θα λειτουργήσει ως κίνητρο για ένα αξιόλογο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα να αφήσει την καριέρα του και να ασχοληθεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα με τον πλέον προβληματικό οργανισμό της δημόσιας διοίκησης” σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας. Και προσθέτουν: “Αλλωστε το μοντέλο προσέλκυσης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα για την διαχείριση κρίσιμων διευθύνσεων λειτούργησε με εξαιρετική επιτυχία στη περίπτωση της ΔΕΗ, όπου δόθηκαν κίνητρα σε στελέχη από την αγορά να αφήσουν τις δουλειές τους και να απασχοληθούν στον πλέον προβληματικό οργανισμό ενέργειας εκείνη την εποχή. Αποτέλεσμα είναι σήμερα η ΔΕΗ να είναι και πάλι πρωταγωνιστής των ενεργειακών εξελίξεων”.

2.Συστήνεται αυτοτελή Μονάδα Εσωτερικών Ερευνών με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό (Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου) για να αντιμετωπίζονται πιο συστηματικά οι καταγγελίες που αφορούν στον ΕΦΚΑ. Η Μονάδα θα είναι επιφορτισμένη με την άμεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων (π.χ. επί υπέρμετρων καθυστερήσεων στην απονομή συντάξεων) και θα έχει εξουσίες αντίστοιχες με αυτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Επιταχύνονται επίσης οι πειθαρχικές διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διαδικασίες στα Πειθαρχικά Συμβούλια του ΕΦΚΑ έχουν αυτή τη στιγμή μέσο χρόνο ολοκλήρωσης τα 2 έτη. Ειδικότερα, η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης θα γίνεται σε ένα μήνα (αντί 3 μηνών) και θα ολοκληρώνεται σε ένα μήνα από την κλήση σε απολογία (αντί 2 μηνών). Επίσης οι συνδικαλιστές δεν θα συμμετάσχουν πλέον στα Πειθαρχικά Συμβούλια. Η πρόβλεψη αυτή,  όσο και η πρόσληψη στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, είναι η αιτία για τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται απο τους κόλπους των συνδικαλιστών που απειλούν με κινητοποιήσεις σε μια περίοδο που ο ΕΦΚΑ επιβάλλεται να αυξήσει ταχύτητα για την απονομή των εκκρεμών συντάξεων.

3.Προσδιορίζεται σύστημα επιβράβευσης παραγωγικότητας σε όλο τον ΕΦΚΑ για τους ήδη υπαλλήλους του Οργανισμού. Ξεκινώντας από τις λειτουργίες της εκκαθάρισης των συντάξεων και εξυπηρέτησης των πολιτών, το πριμ θα συνδέεται με συγκεκριμένους στόχους που μπορεί να τίθενται σύμφωνα με τις ανάγκες ανά Γενική Διεύθυνση, ανάλογα με το αντικείμενο και τις προτεραιότητες του Φορέα. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η βελτίωση του συστήματος διακυβέρνησης του ΕΦΚΑ στη βάση μετρήσιμων στόχων που θα ορίζουν την καθημερινή λειτουργία όλων των επιπέδων του Οργανισμού και θα λειτουργούν ως σημείο αναφοράς για την επιβράβευση των υπαλλήλων. Ωστόσο, το σύστημα αυτό συνοδεύεται και από αντίστοιχο σύστημα ελέγχου και λογοδοσίας όπως περιγράφεται παρακάτω.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...