983
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Διαγραφές Τζουμάκα, Βίτσα, Σκουρλέτη, Φίλη: Η δύσκολη διαδικασία για να περάσει η απόφαση Κασσσελάκη

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2023, 12:11
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Διαγραφές Τζουμάκα, Βίτσα, Σκουρλέτη, Φίλη: Η δύσκολη διαδικασία για να περάσει η απόφαση Κασσσελάκη

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2023, 12:11

Μπορεί να διαγραφούν από τον ΣΥΡΙΖΑ ιστορικά του στελέχη όπως ο Δημήτρης Βίτσας, ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης, κατόπιν της απαίτησης-ανακοίνωσης του νέου αρχηγού του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη; Αυτό το ερώτημα βρίσκεται στα χείλη πολλών στην Κουμουνδούρου –και δεν είναι μόνο πολιτικό ζήτημα, επικράτησης δηλαδή της γραμμής της νέας ηγεσίας απέναντι στην «ψυχή» της παράταξης, αλλά και διαδικαστικό: ποιοι θα αποφασίσουν τις διαγραφές όταν για μια τέτοια απόφαση απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία σε ένα κομματικό όργανο το οποίο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Κασσελάκης δεν ελέγχει;

Κάποιες απαντήσεις έδωσε το πρωί της Παρασκευής ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει για τις διαγραφές, εφόσον, βέβαια, αυτές φτάσουν ως εκεί, καθώς ήδη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε από τον κ. Κασσελάκη να τις ανακαλέσει.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκε να συνεδριάσει εντός της ημέρας και ο κ. Σπουρδαλάκης μίλησε νωρίς το πρωί στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις». Αναφερόμενος στο αίτημα διαγραφής των τεσσάρων στελεχών-μελών του ΣΥΡΙΖΑ (στους προαναφερθέντες προσθέστε και τον Στέφανο Τζουμάκα), τόνισε πως για τέτοιες «σοβαρές ποινές» η απόφαση πρέπει να είναι υπερ από τα 2/3 του σώματος, δηλαδή από τα 15 άτομα που αποτελούν την Επιτροπή, θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της διαγραφής τα 10. Εξήγησε δε πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διαγραφεί ή να ανασταλεί η ιδιότητα κάποιους μέλους του κόμματος –με λίγα λόγια οι νυχτερινοί διαδικτυακοί λεονταρισμοί του κ. Κασσελάκη από τις ΗΠΑ ήταν σε πρώτη ανάγνωση μόνο τέτοιοι, λεονταρισμοί.

«Η Επιτροπή Δεοντολογίας εκλέγεται από το συνέδριο του κόμματος και είναι 15μελής. Πάντα με την ισορροπία των γενικότερων κανόνων του κόμματος συμμετοχής γυναικών στην Επιτροπή αυτή και ο βασικός σκοπός της είναι να προασπίζεται την εικόνα του κόμματος, να φροντίζει ώστε να εφαρμόζονται οι κανόνες και το καταστατικό από όλους. Στην Επιτροπή Δεοντολογίας μπορεί να προσφύγει με μια αναφορά, τεκμηριωμένη ει δυνατόν, το κάθε μέλος για κάποιο άλλο μέλος ή για κάποια απόφαση του οργάνου κ.λπ.», εξήγησε ο κ. Σπουρδαλάκης για να προσθέσει ότι της όποιας απόφασης «προηγείται μια διαδικασία διερεύνησης της κάθε αναφοράς. Η Επιτροπή ορίζει τρία μέλη τα οποία διερευνούν την υπόθεση, καλεί τον “ενάγοντα” και τον “εναγόμενο” σε μία συζήτηση ενημέρωσης. Αυτοί μπορούν να φέρουν και έναν μικρό αριθμό μαρτύρων και συντάσσεται μία έκθεση. Εάν η πρόταση είναι για τις “αυστηρές” προτάσεις της Επιτροπής, τότε χρειάζεται μια αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων» είπε, τονίζοντας πως «με αυτό τον τρόπο πως μόνο, με 10 από τις 15 ψήφους, διαγράφεται κάποιος ή αναστέλλεται η ιδιότητά του».

«Υπάρχουν και άλλες αποφάσεις, όπως είναι η σύσταση ή η επίπληξη γι αυτές αυτές δύο τελευταίες δεν χρειάζεται η γνωμοδότηση του οργάνου στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος», προσέθεσε πάντως.

Οπως ανέφερε το ertnews.gr, και ερωτηθείς για τη συγκεκριμένη περίπτωση όπου οι προτάσεις διαγραφών είναι από τον ίδιο τον πρόεδρο, ο κ. Σπουρδαλάκης απάντησε πως «απολύτως καμία δέσμευση δεν υπάρχει από την Επιτροπή μας. Ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται, σύμφωνα με το Καταστατικό και τον Κώδικα Δεοντολογίας και Λειτουργίας της Επιτροπής. Δεν υπάρχει άλλη άλλη δέσμευση».

Για το εάν έχει ξεκινήσει η διαδικασία σημείωσε πως «πρέπει πρώτα να έρθει ένα σχετικό έγγραφο από αυτόν που παραπέμπει τα πρόσωπα» τονίζοντας βέβαια πως η Επιτροπή δεν έχει συγκληθεί ακόμη για να ενημερωθεί «ακριβώς τι έχει λάβει η γραμματεία της Επιτροπής», ενώ ερωτηθείς για τον χρονικό ορίζοντα των διαδικασιών σημείωσε: «Νομίζω ότι θα συγκληθεί σύντομα. Αλλά υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που ασχολείται η Επιτροπή, η οποία μαζί με την Εξελεγκτική Επιτροπή είναι οι μόνες που εκλέγονται απευθείας από τους αντιπροσώπους στο Συνέδριο».

«Δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να λυθεί πολύ πολύ σύντομα»

Επιπλέον ο κ. Σπουρδαλάκης προσθεσε πως «η Επιτροπή κρίνει πολλές φορές το ειδικό βάρος ιδιαίτερων υποθέσεων και επισπεύδει, όσο είναι αυτό δυνατόν, ακολουθώντας όμως πάντα τη διαδικασία της απόφασης. Αρα φαντάζομαι και σε αυτή την περίπτωση η προτεραιότητα θα είναι τέτοια ώστε να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Πάντως δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να λυθεί πολύ πολύ σύντομα».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Σπουρδαλάκης ερωτηθείς για διαγραφές που είχαν απασχολήσει στο παρελθόν την Κουμουνδούρου, όπως αυτή του ευρωβουλευτή Αλέλη Γεωργούλη ή του Βασίλη Μίγα ανάφερε χαρακτηριστικά: «δεν ξέρω αν έγιναν αυτές οι διαγραφές που λέτε» και μεταξύ άλλων πρόσθεσε πως «πολλές φορές ανακοινώνεται ότι θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας με αυτό το αίτημα, κάτι το οποίο δεν είναι και κομψό να σας πω, διότι παραπέμπεις κάποιον ώστε η Επιτροπή να αποφασίσει τον βαθμό της “παράβασης”, από κει και μετά η Επιτροπή επιλαμβάνεται. Αν κάποιος κουραστεί από αυτή τη δημοσιότητα της διαγραφής ή της αναστολής ιδιότητας που είναι οι δύο πιο βαριές αντιδράσεις του κόμματος στην όποια “παράβαση”, αυτό που μένει ως ενημέρωση είναι η διαγραφή. Πάντως να σας διαβεβαιώσω ότι πάντοτε τηρείται αυτή η διαδικασία που δεν είναι σύντομη βεβαίως, όμως είναι η διαδικασία που έχει αποφασιστεί».

Κοτσακάς: Η Επιτροπή απολογείται μόνο στο Συνέδριο

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Κοτσακάς, σε συνέντευξή που είχε παραχωρήσει στο Action24 τις προηγούμενες ημέρες, είχε παρουσιάσει τα βήματα που προβλέπονται από το καταστατικό του κόμματος, όταν τίθεται θέμα διαγραφής.

Οπως είπε ο κ. Κοτσακάς, όταν γίνει μία καταγγελία εναντίον στελέχους, οποιουδήποτε που είναι οργανικά ενταγμένος στον ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται του θέματος. Στη συνέχεια, ορίζεται ένα Τριμελές Γραφείο (η Επιτροπή Δεοντολογίας αποτελείται από 15 μέλη) το οποίο κάνει την προδιαδικασία.

Oταν ολοκληρωθεί αυτή η προδιαδικασία, το Τριμελές Γραφείο εισηγείται στην Ολομέλεια της Επιτροπής για το τι πρέπει να γίνει και για το ύψος της ποινής, την ποινή που πρέπει να επιβληθεί. Τέλος, για να εγκριθεί μία ποινή διαγραφής ή αναστολής μέλους από την Επιτροπή Δεοντολογίας χρειάζεται ειδική πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή να την εγκρίνουν τα 10 από τα 15 μέλη της.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας εκλέγεται από το Συνέδριο και απολογείται μόνο στο Συνέδριο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν δεσμεύεται από τον πρόεδρο, ούτε είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει την απόφασή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...