528
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία αποκλιμάκωση στο πεδίο» δηλώνει ο Γενς Στόλτενμπεργκ | REUTERS/Johanna Geron

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία ενισχύει τα στρατεύματά της στα σύνορα με την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2022, 22:06
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία αποκλιμάκωση στο πεδίο» δηλώνει ο Γενς Στόλτενμπεργκ
|REUTERS/Johanna Geron

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία ενισχύει τα στρατεύματά της στα σύνορα με την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2022, 22:06

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχουν αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων. Περισσότερα στρατεύματα είναι καθ’ οδόν και, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει αποκλιμάκωση». Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ με αυτά τα λόγια διέψευσε τους ισχυρισμούς της Μόσχας περί μείωσης των δυνάμεών της που είχαν αναπτυχθεί στα σύνορα της Ουκρανίας.

Τόνισε, μάλιστα, πως μετά τη μεγάλης έκτασης κυβερνοεπίθεση που έθεσε εκτός λειτουργίας τους ιστότοπους του ουκρανικού στρατού, του υπουργείου Αμυνας και μεγάλων τραπεζών του Κιέβου, η εικόνα που έχει η Βορειοατλαντική Συμμαχία από τη ρωσική πλευρά της μεθορίου με την Ουκρανία είναι αυτή μιας πολεμικής προετοιμασίας.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία αποκλιμάκωση στο πεδίο. Αντιθέτως, φαίνεται ότι η Ρωσία συνεχίζει την ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας» είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε πως διατηρεί την ελπίδα ότι η τοποθέτηση Πούτιν τις τελευταίες ημέρες ήταν απόδειξη μιας ειλικρινούς επιθυμίας για διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Ενδεικτική της ατμόσφαιρας που επικρατεί στους κόλπους της Συμμαχίας είναι η ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας για διπλασιασμό των βρετανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Εσθονία στο πλαίσιο της ανάπτυξης του ΝΑΤΟ εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Το Βασιλικό Ουαλικό Τάγμα, το οποίο περιλαμβάνει τεθωρακισμένα οχήματα και προσωπικό, θα αρχίσει να φτάνει στην Εσθονία την ερχόμενη εβδομάδα, ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ελικόπτερα Απάτσι θα διεξάγουν τις επόμενες ημέρες ασκήσεις με συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

«Μαζί με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, αναπτύσσουμε στρατεύματα και εξοπλισμό στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα για να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή άμυνα ως απάντηση στη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας”, ήταν το σχόλιο του βρετανού υπουργού Αμυνας, Μπεν Γουάλας.

Επεισόδιο στη Μεσόγειο

Στενές επαφές πολεμικού τύπου με ρωσικό μαχητικό στον διεθνή εναέριο χώρο της Μεσογείου είχαν αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όπως αποκάλυψε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Εχουμε γνωστοποιήσει τις ανησυχίες μας στους Ρώσους αξιωματούχους μέσω της διπλωματικής οδού» δήλωσε ο πλοίαρχος Μάικ Κάφκα και υπογράμμισε πως «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιχειρούν με ασφάλεια, επαγγελματισμό και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο σε διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο. Αναμένουμε από τη Ρωσία να κάνει το ίδιο».

Αεροσκάφος περιπολίας P-8A Poseidon του αμερικανικού πολεμικού Ναυτικού | REUTERS/U.S. Navy/Mass Communication Specialist 3rd Class Daniel J. Meshel (φωτογραφία αρχείου)

Οπως μετέδωσε το CNN επικαλούμενο ανώτερες στρατιωτικές πηγές του Πενταγώνου, τρία αεροσκάφη περιπολίας τύπου P-8A είχε μια «εξαιρετικά στενή» συνάντηση με ρωσικά αεροσκάφη. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν θέλησαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το περιστατικό, ωστόσο, ορισμένοι ανέφεραν ότι υπάρχει βίντεο που αποδεικνύει τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς όπως εκτιμούν διπλωματικοί αναλυτές, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης με τη Μόσχα.

Παρέμβαση Μπλίνκεν

Στο μεταξύ, με νέα του παρέμβαση μέσω Twitter, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν κάλεσε τη Μόσχα να μην προχωρήσει στην αναγνώριση των αυτοανακηρυγμένων ως «ανεξάρτητων» περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουκάνσκ.

«Η αναγνώριση από το Κρεμλίνο των λεγόμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουκάνσκ ως “ανεξάρτητων” θα σήμαινε τη συνολική απόρριψη από τη Ρωσία των συμφωνιών του Μινσκ, οι οποίες παραμένουν το καλύτερο μέσο για την επίλυση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς» σημείωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...