197
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κρατά την αίτηση της Φινλανδίας που μόλις του έχει επιδώσει ο φινλανδός πρεσβευτής Κλάους Κορχόνεν, ενώ δίπλα του βρίσκεται και ο σουηδός πρεσβευτής Αξελ Βέρνχοφ, στις Βρυξέλλες | REUTERS/Johanna Geron/Pool

Στόλτενμπεργκ για το ιστορικό αίτημα ένταξης Φινλανδίας – Σουηδίας: Είναι μία καλή μέρα

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2022, 10:11
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κρατά την αίτηση της Φινλανδίας που μόλις του έχει επιδώσει ο φινλανδός πρεσβευτής Κλάους Κορχόνεν, ενώ δίπλα του βρίσκεται και ο σουηδός πρεσβευτής Αξελ Βέρνχοφ, στις Βρυξέλλες
|REUTERS/Johanna Geron/Pool

Στόλτενμπεργκ για το ιστορικό αίτημα ένταξης Φινλανδίας – Σουηδίας: Είναι μία καλή μέρα

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2022, 10:11

Για «ιστορική στιγμή», την οποία «πρέπει να αδράξουμε», έκανε λόγο την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κρατώντας στα χέρια τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, έχοντας στο πλευρό του τούς πρεσβευτές των δύο χωρών.

«Είναι μία καλή μέρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Ευχαριστώ για την επίδοση των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον δρόμο του», συνέχισε.

«Καλωσορίζω θερμά τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είστε οι πιο στενοί εταίροι μας και η ιδιότητα του μέλους θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια», διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι σύμμαχοι θα αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών και τόνισε ότι τα συμφέροντα για την ασφάλεια όλων των συμμάχων θα ληφθούν υπόψη.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σε όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε γρήγορα συμπεράσματα», κατέληξε ο Στόλτενμπεργκ.

Η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων αναμένεται να διαρκέσει λίγες εβδομάδες.

Ηδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News