424
Αμέτρητοι Θεσσαλονικείς έσπευσαν να εξεταστούν. Αν το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό, τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Στοιχεία-σοκ: Στο 7,3% τα θετικά τεστ κορονοϊού στην παραλία της Θεσσαλονίκης

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2020, 14:57
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/10/2020, 12:16
Αμέτρητοι Θεσσαλονικείς έσπευσαν να εξεταστούν. Αν το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό, τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Στοιχεία-σοκ: Στο 7,3% τα θετικά τεστ κορονοϊού στην παραλία της Θεσσαλονίκης

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2020, 14:57
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/10/2020, 12:16

Ιδιαίτερα ανησυχητικά για την πραγματική επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης είναι τα ευρήματα τόσο από τα rapid tests που έγιναν από το πρωί στην παραλία της πόλης όσο και από την ανίχνευση του ιού στα λύματά της. Αυτό προκύπτει από τα λεγόμενα του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, ο οποίος ως γνωστόν μετέβη εσπευσμένα στη Θεσσαλονίκη μαζί με κλιμάκια του Οργανισμού, καθώς ήδη από την Τετάρτη είχαν καταγραφεί 384 κρούσματα.

Μετά τα πρώτα δωρεάν τεστ που έγιναν από το πρωί –και ενώ οι Θεσσαλονικείς συνέχιζαν κατά εκατοντάδες να σχηματίζουν ουρές για τα παρεχόμενα rapid tests– ο κ. Αρκουμανέας περιέγραψε ένα ποσοστό μολύνσεων της τάξεως του 5%. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, στα 1.100 δωρεάν τεστ που είχαν διενεργηθεί ως το μεσημέρι στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, θετικά είχαν βγει περισσότερα από 50. Νωρίτερα, πάντως, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε γίνει και λόγος για μεγαλύτερο ποσοστό θετικών τεστ κορονοϊού, ενώ τελικά, το πρωί της Παρασκευής ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα: 250 θετικά σε 3.400 τεστ, δηλαδή ποσοστό 7,3%.

Μολονότι γενικά η «θετικότητα» του ιού κυμαίνεται περίπου σε αυτά τα επίπεδα (πέριξ του 6% πάντως και όχι πάνω από 7%), τα δεδομένα από τα τεστ στη Νέα Παραλία είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς το δείγμα στα rapid tests είναι πολύ πιο αντιπροσωπευτικό (σε αντίθεση με τα στοχευμένα τεστ σε πληττόμενες από τον κορονοϊό δομές ή όσα γίνονται στα νοσοκομεία, όπου δεν προσέρχονται ασυμπτωματικοί, αλλά όσοι ήδη έχουν νοσήσει). Η ελπίδα είναι να έσπευσαν να εξεταστούν πολίτες που είχαν μια υποψία ότι έχουν εκτεθεί.

Ο κ. Αρκουμανέας πρόσθεσε, επίσης, ότι «παρατηρείται μεγάλη αύξηση στα λύματα της πόλης. Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού».

Την περασμένη εβδομάδα, έρευνα του ΑΠΘ είχε καταδείξει πενταπλασιασμό του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης, στοιχείο που αναμένεται να αρχίσει να φαίνεται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα τις επόμενες ημέρες.

«Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ανεξαρτήτως του επιπέδου που ανήκει η περιοχή όπου μένουμε, πρέπει να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα. Οι επόμενες βδομάδες θα είναι δύσκολες» τόνισε ο κ. Αρκουμανέας, για να συνεχίσει:

«Καθημερινά αναλύουμε όλα τα δεδομένα και οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι βάσει αυτών. Βλέποντας την αυξητική τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες ημέρες, αποφασίστηκε ότι πρέπει τεθεί στο “κόκκινο” επίπεδο».

Ο κ. Αρκουμανέας είχε συνάντηση (φωτογραφία κάτω) με τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Αναφορικά με τα τεστ που διενεργούνταν από το πρωί στην περιοχή του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι «είναι μαζικά, καθώς θέλουμε να εξετάσουμε το επιδημικό επίπεδο της Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...