Στοιχεία για τουλάχιστον τέσσερα άτομα φέρεται να έχει η ΕΛ.ΑΣ στο νέο φάκελο που έχει σχηματίσει για τον φονικό εμπρησμό της Marfin στις 5 Μαΐου 2010.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος σε ρεπορτάζ του για την εφημερίδα «Tα ΝΕΑ», πρόκειται για άτομα που σχετίζονται με τον αναρχικό χώρο, ηλικίας περίπου 35-45 ετών σήμερα, τα οποία εμφανίζονται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα επεισόδια εκείνης της ημέρας και τον εμπρησμό της τράπεζας επί της οδού Σταδίου.
Η ΕΛ.ΑΣ εστιάζει στα συγκεκριμένα πρόσωπα βάσει νέων πληροφοριών που έχει στα χέρια της, νέου οπτικού υλικού και καταθέσεων.
Η νέα έρευνα έχει ξεκινήσει από τα τέλη του 2019 με βάση νέα δεδομένα της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Ασφάλειας Αττικής που εστάλησαν στην Εισαγγελία Αθηνών, η οποία με τη σειρά της επέστρεψε προ ημερών τη σχετική δικογραφία στην ΕΛ.ΑΣ για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Οπως διευκρινίζουν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που μίλησαν στην εφημερίδα, «πρόκειται για πολύ πιο ισχυρά στοιχεία» σε σχέση με εκείνα «που είχαν συγκεντρωθεί στην αρχική φάση της έρευνας και είχαν οδηγήσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τρία άτομα, τα οποία ωστόσο αθωώθηκαν παμψηφεί».
Τον Απρίλιο του 2011, υπενθυμίζεται στο δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», συντάχθηκε δικογραφία με 41 φωτογραφίες, τρεις καταθέσεις «βασικών» μαρτύρων και μία επιστολή άγνωστης προέλευσης με την οποία κλήθηκαν ως ύποπτα για τον εμπρησμό τέσσερα άτομα.
Δύο εξ αυτών φέρεται να μετείχαν στην ομάδα που επιτέθηκε στο βιβλιοπωλείο, ενώ οι άλλοι δύο συνδέονται από την ΕΛ.ΑΣ. με τον εμπρησμό της Marfin, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συνέχεια.
Τελικά για τον εμπρησμό με τους τρεις νεκρούς τραπεζικούς υπαλλήλους, παραπέμφθηκε σε δίκη ένα άτομο, που αρνείτο την κατηγορία.
Το παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρει ότι υπήρχαν και άλλοι δύο αυτουργοί του εμπρησμού, που παραμένουν άγνωστοι.
Σε δίκη παραπέμφθηκε ένα ακόμα πρόσωπο για τον εμπρησμό στο βιβλιοπωλείο.
Μετά από πολλές αναβολές, η δίκη ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2016 χωρίς κάποιος από τους δύο κατηγορούμενους να καταδικαστεί «ελλείψει ικανών ενδείξεων ενοχής», όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν.
Σε άλλη δίκη που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2013 κρίθηκαν ένοχοι ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin, ο υπεύθυνος ασφαλείας του κτιρίου και η διευθύντρια του καταστήματος για πολλαπλές παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και στην εκπαίδευση του προσωπικού.
Ο νέος κύκλος υπόπτων φέρεται να μην έχει σχέση με τους κατηγορούμενους ή τους αναφερόμενους αναρχικούς εκείνης της περιόδου.
«Παρότι υπήρξε αρχικά ενδελεχής έρευνα της υπόθεσης και τα 11 χρόνια που παρήλθαν προφανώς δεν ευνοούν την ανεύρεση νέων στοιχείων – αφού προφανώς οι ύποπτοι έχουν εξαϋλώσει τα ίχνη των πράξεών τους», ανέφεραν αστυνομικές πηγές, «η σημερινή έρευνα περιέχει ορισμένα νέα αξιοποιήσιμα στοιχεία».
Επιπρόσθετα, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, η έρευνα δεν είναι τόσο «τυφλή» και αόριστη όπως την αρχική περίοδο.
Πέρα απο την επεξεργασία των στοιχείων από τα συνολικά 92 βίντεο (από κάμερες της ΕΛ.ΑΣ. τραπεζών, καταστημάτων στην οδό Σταδίου), ζητήθηκαν επίσης βίντεο και φωτογραφίες από την κάλυψη των γεγονότων εκείνης της ημέρας από ΜΜΕ και φωτογράφους που ήταν παρόντες στο σημείο.
Αξιοποιώντας τα εν λόγω βίντεο, στο Τμήμα Φωτογραφικού και Μεθοδικοτήτων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων εκτυπώθηκαν περίπου 2.500 φωτογραφίες, οι οποίες τέθηκαν σε χρονική σειρά.
Παράλληλα επισημάνθηκαν ορισμένα άτομα με βάση τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, τον σωματότυπό τους, τα ρούχα τους, τα παπούτσια τους ή τις τσάντες που μετέφεραν από την αρχή της πορείας (από την περιοχή του Πολυτεχνείου μέχρι τη στιγμή του εμπρησμού και μετά από αυτόν).
Για τη δημιουργία του «φιλμ» της επίθεσης, σημειώνεται στο δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», είχε υπάρξει καθημερινή, πολύωρη συνεργασία των αστυνομικών της Κρατικής Ασφάλειας και τεχνικών των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων.
Σε μία άλλη πτυχή της υπόθεσης, σημειώνεται επίσης ότι φαίνεται να υπήρχε διχογνωμία των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ για την ανάγκη δημοσιοποίησης ορισμένων φωτογραφιών με σκοπό την αναγνώριση τυχόν υπόπτων. Οπως εξάλλου και για την υπηρεσία που θα αναλάμβανε τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Μάλιστα όπως αναφέρεται, λόγω του ότι εκείνη την περίοδο η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ασχολείτο με τη σύλληψη μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» (μετά τον θάνατο του αναρχικού Λάμπρου Φούντα), την έρευνα ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News