1241
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής την Τρίτη | INTIMEnews

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους, όχι απεργούς

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 12:35
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής την Τρίτη
|INTIMEnews

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους, όχι απεργούς

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 12:35

Για δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες με χαρακτήρα εθνικό –όπως υπογράμμισε– έκανε λόγο, ξεκινώντας την παρέμβασή του στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος αφενός στη ρύθμιση για το επίδομα Στόλου και αφετέρου στην τροπολογία-φραγμό σε κόμματα τύπου Κασιδιάρη.

Η πρώτη –είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης– ρυθμίζει εκκρεμότητες για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ η δεύτερη θωρακίζει τη δημοκρατική ομαλότητα από τους εχθρούς της και ευχήθηκε να υπάρξει διακομματική συναίνεση για αμφότερες.

Κάνοντας αναφορά στον πρόσφατο χαμό των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, του σμηναγού Τσιτλακίδη και του υποσμηναγού Τουρούτσικα, ο Πρωθυπουργός τόνισε:

«Το σύνολο των Ελλήνων ενωθήκαμε σε ένα περήφανο πένθος που διέτρεξε απ’ άκρη σ’ άκρη τη χώρα μας. Θα ήταν σημαντικό αν το ίδιο κλίμα χαρακτήρισε και τη σημερινή μας συζήτηση».

«Να ψηφιστεί και από τους 300»

«Η συγκεκριμένη τροπολογία ισχύει με διάφορες εκδοχές και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Το Σύνταγμά μας επιτάσσει την απρόσκοπτη δημοκρατική λειτουργία. Αυτήν επιχειρεί να ενισχύσει αυτή η ρύθμιση εμποδίζοντας συμμορίες να μεταμφιέζονται σε πολιτικούς φορείς», τόνισε, και απευθύνοντας εκ νέου έκκληση συναίνεσης, συμπλήρωσε λέγοντας:

«Η κυβέρνηση κατέθεσε εγκαίρως τις απόψεις της στα κόμματα εδώ και 3 μήνες με στόχο να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή διακομματική συναίνεση. Είμαστε ανοιχτοί σε τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, πρέπει η διάταξη να ψηφιστεί και από τους 300 του ελληνικού κοινοβουλίου εάν είναι αυτό εφικτό».

«Βρίσκομαι εδώ για να μιλήσω για δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα έπρεπε να ενώνουν τις πολιτικές δυνάμεις. Η μία ρυθμίζει σημαντικά ζητήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, η δεύτερη έρχεται να θωρακίσει τη δημοκρατική ομαλότητα από τους εχθρούς της. Η πρώτη έρχεται να ρυθμίσει κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τη σταδιοδρομία και τα μισθολογικά ζητήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε στην αρχή της ομιλία του ο Πρωθυπουργός (παρακολουθήστε τη στο βίντεο κάτω).

Νέο Μισθολόγιο στις ΕΔ από το 2024

Εξειδικεύοντας όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «στις οικονομικές ενισχύσεις, που έχουν ήδη δοθεί, προστίθενται και η αποζημίωση και στο εξειδικευμένο προσωπικό για την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά και καταργείται η παλιά παρακράτηση υπέρ των στρατιωτικών».

Επιπλέον, συνέχισε, «οι απόφοιτοι ακαδημιών εμπορικού ναυτικού θα μεταφέρονται αυτόματα στο πολεμικό ναυτικό για να υπηρετούν εκεί τη θητεία τους, ενώ και η εθνοφυλακή εκσυγχρονίζει την εκπαίδευση των μελών της με τις τάξεις της να ανοίγονται και στις γυναίκες», ενώ «σύντομα θα καταθέσουμε πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση για τους ΕΠΟΠ».

Συνοπτικά οι εξαγγελίες:

-Ειδικό μισθολόγιο αναπροσαρμοσμένο για τις Ένοπλες Δυνάμεις από την 1η Ιανουαρίου 2024

-Καταργείται η παλιά παρακράτηση υπέρ των στρατιωτικών

-Οι απόφοιτοι Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού θα υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία μόνο στο Πολεμικό Ναυτικό

«Αυτές οι παρεμβάσεις καθρεφτίζουν την επιτελική κυβερνητική αντίληψη για τους ένστολους, από την υγεία έως την οικονομική τους ανακούφιση. Μιλώ για συγκεκριμένες και χειροπιαστές ενέργειες με στόχο τη θωράκιση των αμοιβών τους που βρίσκονται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα σχετικά με την αποστολή που επιτελούν. Αυτή η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει τη μη φορολόγηση πτητικών και άλλων επιδομάτων», υπενθύμισε και προανήγγειλε νέο Μισθολόγιο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από το νέο έτος:

«Εν μέσω των πολλών κρίσεων κάνουμε αυτά που μπορούμε και αυτά που επιτρέπουν οι αντοχές της χώρας μας. Προσπαθούμε για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ναι θα υπάρξει αναπροσαρμοσμένο μισθολόγιο για τις Ενοπλες Δυνάμεις από την 1/1/24».

«Αδιόρθωτοι στον ΣΥΡΙΖΑ»

Απευθυνόμενος στη συνέχεια στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός είπε:

«Κύριε Τσίπρα καταψηφίσατε τον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων γιατί η Αμυνα δεν είναι αυτοσκοπός, έτσι δεν είπατε; Ούτε τα σημερινά θα ψηφίσετε, γιατί έχετε πάρει μία πρωτοφανή απόφαση να μη μετέχετε στις ψηφοφορίες, που ενδιαφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες […] Ετσι και σήμερα δεν θα ψηφίσετε τα επιδόματα των ενστόλων επειδή έχετε πει ότι θα αποχωρείτε από τις ψηφοφορίες. »Είναι μία επιλογή που δεν προσβάλλει μόνο Δημοκρατία και Σύνταγμα αλλά εκείνους που σας ψήφισαν για να τους εκπροσωπείτε. Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς», παρατήρησε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει:

«Η απόφαση σας σηματοδοτεί και μία πρόωρη αποδοχή ήττας εν όψει των εκλογών. Εύχομαι να είναι μία απεγνωσμένη κίνηση φυγής και όχι ένα προοίμιο σε μία αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά που σημαίνει προσχώρηση στην κάτω πλατεία για να ζωντανέψετε τον λαϊκισμό των συνθημάτων έναντι του ορθολογισμού των επιχειρημάτων. Προτιμάτε συνθήματα αντί επιχειρημάτων. Τελικά δίνετε τροφή στα πιο ακραία αντισυστημικά στοιχεία, είναι ολέθριες επιλογές που η χώρα πλήρωσε. Είχα προειδοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δίσταζε να ρίξει τη χώρα στο βούρκο, παραμένετε αδιόρθωτοι».

«Είστε ένα κόμμα που διεκδικείτε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και λέτε ότι θα αποχωρείτε. Αναρωτιέμαι που αποσκοπεί η σπασμωδική αντίδρασή σας: αν συνιστά κατάθεση της εντολής που σας έδωσαν οι δικοί σας ψηφοφόροι το 2019 ή πρόωρη παραδοχή ήττας ενόψει των εκλογών […] »Που είναι ο κ. Σπίρτζης, που λέει με το καλό ή με το άγριο; Σας καλώ να επανέλθετε στον ρόλο σας και την αντιπαράθεση με θέσεις και όχι με φωνές. Και αντί να τάζετε τα πάντα στους πάντες, να θυμάστε ότι εσείς πήρατε τα πάντα από τους πάντες. Και αν θέλετε να πείσετε ότι δεν επενδύετε συνειδητά στους διχασμούς του παρελθόντος διαλέξτε άλλη μουσική στις ομιλίες σας από τον ύμνο του ΕΑΜ», ήταν μία ακόμη χαρακτηριστική ατάκα του Πρωθυπουργού στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής.

«Εμείς αναδεικνύουμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας από την Νέα Δημοκρατία και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και εσείς τους εθνικούς διχασμούς» και «όλα αυτά τα ευτράπελα και τις σαχλαμάρες περί δημοκρατικής εκτροπής δεν τις βλέπω να τις ακούει ο Economist, εκτός αν και αυτό είναι “πετσωμένο” μέσο», σχολίασε για τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντιδιαστολή με τα συμπεράσματα της τελευταίας έκθεσης (Democracy Index) του  Economist Intelligence Unit για την ποιότητα της Δημοκρατίας ανά τον κόσμο.

«Μητσοτάκης ή Τσίπρας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στο δίλημμα των επικείμενων εκλογών.

Η κυβέρνηση, είπε απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, φθάνει στο τέλος της συνταγματικής της θητείας και οι πολίτες «θα κρίνουν και θα συγκρίνουν μια τετραετία της ΝΔ και μια δική σας».

«Αντιμετωπίσαμε και ξεπεράσαμε πολλές διεθνείς προκλήσεις. Δεν δειλιάσαμε και δεν μπήκα στον πειρασμό να αξιοποιήσω την εμπιστοσύνη της κοινωνίας», επεσήμανε, ακόμη και όταν οι δημοσκοπήσεις έδιναν μεγάλο προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα.

«Δεν το έκανα γιατί επιμένω στην ανάγκη οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν τον συνταγματικό τους κύκλο. Είμαι θεσμικά συνεπής σε αυτό που έλεγα ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εξαντλούν τον τετραετή κύκλο τους», σημείωσε.

«Προσπαθούμε να οδηγήσουμε την πατρίδα μας σε πιο ήρεμα νερά», πρόσθεσε και «είμαι βέβαιος ότι κάθε ενσυνείδητος πολίτης αναγνωρίζει αυτή την προσπάθεια που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2019. Μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να τους πούμε ότι αυτά που σας υποσχεθήκαμε τα κάναμε».

«Αυτή η συνέχεια μας δίνει αξιοπιστία να μιλήσουμε με περισσότερη σιγουριά για το σχέδιο μας για την επόμενη τετραετία. Για μια Ελλάδα με καλύτερους μισθούς και καλύτερη καθημερινότητα για όλους.

»Αν ξεκινήσαμε με το σύνθημα Μένουμε Ευρώπη, σήμερα γινόμαστε Ευρώπη και αύριο διεκδικούμε να είμαστε πρωταγωνιστές στην Ευρώπη.

»Οι πολίτες σύντομα θα κρίνουν. Οι πολίτες θα κρίνουν. Εμείς έχουμε όραμα για την Ελλάδα του 2030, από εσάς δεν έχω ακούσει τίποτα», τόνισε και με αφορμή το τελευταίο προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε:

«Κύριε Τσίπρα το πραγματικό ερώτημα των εκλογών δεν είναι Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία. Και να είστε πιο προσεκτικός όταν μιλάτε για την παράταξη μας. Δημοκρατία έχουμε και τη θωρακίζουμε.

Το δίλημμα είναι άλλο: Προχωράμε μαζί μπροστά ή γυρίζουμε διχασμένοι πίσω; Θέλουμε κυβέρνηση ΝΔ ή θέλουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Θέλουμε πρωθυπουργό Μητσοτάκη με κυβέρνηση ΝΔ ή πρωθυπουργό Τσίπρα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;»

Αντί κατακλείδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε εκ νέου τον Αλέξη Τσίπρα να αναθεωρήσει την απόφαση κοινοβουλευτικής αποχής που ανακοίνωσε προ ημερών στο Ζάππειο:

«Αναθεωρήστε τη στάση σας και γυρίστε στα έδρανα της Βουλής. Εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να αναμετρηθούμε στα μάτια των πολιτών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...