715
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Το Λαμ χαιρετούν τους φωτογράφους, στο Ανόι | NHAC NGUYEN/Pool via REUTERS

Στο Βιετνάμ ο Πούτιν: Επίσκεψη-δοκιμασία για τη «διπλωματία του μπαμπού»

Protagon Team 20 Ιουνίου 2024, 10:17 ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/6/2024 14:40
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Το Λαμ χαιρετούν τους φωτογράφους, στο Ανόι
|NHAC NGUYEN/Pool via REUTERS

Στο Βιετνάμ ο Πούτιν: Επίσκεψη-δοκιμασία για τη «διπλωματία του μπαμπού»

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2024, 10:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/6/2024 14:40

Στο Βιετνάμ, χώρα την οποία η Ρωσία προμηθεύει με όπλα εδώ και δεκαετίες, βρίσκεται την Πέμπτη ο Βλαντίμιρ Πούτιν, την επομένη της υπογραφής διμερούς αμυντικής συμφωνίας με τη Βόρεια Κορέα.

Ο ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε το Ανόι για την «ισορροπημένη» προσέγγισή του όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, με άρθρο του σε εφημερίδα-όργανο του ΚΚ Βιετνάμ.

Η Ρωσία και το Βιετνάμ, ανέφερε ο Πούτιν, κάνουν «παρόμοια» ανάγνωση της κατάστασης στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.

Από το Ανόι, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η ενίσχυση των στρατηγικών δεσμών της χώρας του με το Βιετνάμ είναι «μια από τις προτεραιότητές» του και επεσήμανε ότι οι δύο πλευρές επιθυμούν να δημιουργήσουν μια αξιόπιστη αρχιτεκτονική ασφαλείας, όπως τη χαρακτήρισε, στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Επίσης, πρόσθεσε ότι η Ρωσία επιδιώκει να επεκτείνει τις επενδύσεις της στον τομέα της ενέργειας στο Βιετνάμ.

Ο πρόεδρος του Βιετνάμ, Το Λαμ, συνεχάρη τον Πούτιν για την επανεκλογή του και εξήρε τα επιτεύγματα της Ρωσίας, περιλαμβανομένης της «εσωτερικής πολιτικής σταθερότητας», στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες.

«Για μία ακόμη φορά συγχαρητήρια στον σύντροφό μας που έλαβε τεράστια στήριξη στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, η οποία υπογράμμισε την εμπιστοσύνη του ρωσικού λαού» προς το πρόσωπό του, επεσήμανε ο Λαμ.

Οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν 11 συμφωνίες και μνημόνιο κατανόησης, που αφορούσαν μεταξύ άλλων, τους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, την πυρηνική επιστήμη και την παιδεία.

Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου έφθασε στο Ανόι τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη από την Πιονγιάνγκ, όπου υπέγραψε συμφωνία που ανησύχησε τη Δύση.

Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα, «ενωμένες εναντίον της αμερικανικής ηγεμονίας», υπέγραψαν συμφωνία «συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης» που προβλέπει ιδίως αμοιβαία υποστήριξη «σε περίπτωση επίθεσης» και ενίσχυση της «στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας», σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο.

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους ανησυχούν πως η συμφωνία αυτή θα σημάνει νέες παραδόσεις πυρομαχικών και πυραύλων που παράγει η Βόρεια Κορέα στον ρωσικό στρατό προς χρήση στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν συναντήθηκε και με τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος, Νγκουέν Φου Τρογκ, την πιο ισχυρή προσωπικότητα στη χώρα.

Ηταν ακόμα προγραμματισμένες συναντήσεις με διάφορους αξιωματούχους, καθώς οι δυο χώρες έχουν μακρά ιστορία στενών σχέσεων, από την εποχή της σοβιετικής ένωσης.

Η Μόσχα προμήθευε με όπλα τους κομμουνιστές συμμάχους της κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ κι είχε καίρια συμβολή για δεκαετίες στην εκπαίδευση στελεχών του ΚΚΒ, συμπεριλαμβανομένου του Νγκουέν Φου Τρογκ.

Συνεχίζει ως σήμερα να πουλάει στο Ανόι μεγάλο μέρος των όπλων και του εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεών του, με φόντο τις εντάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, καθώς το Βιετνάμ είναι ανάμεσα στις χώρες που θορυβούν οι επεκτατικές βλέψεις του Πεκίνου.

Τα ζητήματα της άμυνας θα είναι από τα σημαντικότερα στο τραπέζι, σύμφωνα με αναλυτές. Οι δυο χώρες έχουν «αμοιβαίο συμφέρον να αυξηθούν ξανά οι πωλήσεις όπλων», οι οποίες επιβραδύνθηκαν από το 2022, εκτιμά ο Καρλ Θέιερ, επίτιμος καθηγητής του αυστραλιανού πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Ομως το Βιετνάμ παραλύει η απειλή αμερικανικών κυρώσεων», προσθέτει.

Δυσαρέσκεια ΗΠΑ

Υποδεχόμενο τον Πούτιν, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το Ανόι εκτίθεται στον κίνδυνο να προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους δυτικούς εταίρους του, πάνω απ’ όλα στις ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία επεσήμανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι καμία χώρα δεν θα πρέπει να δίνει στον Πούτιν βήμα για να προωθεί τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί το Βιετνάμ των 100 εκατομμυρίων κατοίκων χώρα στρατηγικής σημασίας ως προς τη βιομηχανική παραγωγή, ειδικά ημιαγωγών.

Πέρυσι η χώρα υποδέχθηκε τους προέδρους τόσο της Κίνας όσο και των ΗΠΑ, καθώς το Ανόι θα ήθελε να κρατήσει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις δυο αντίπαλες υπερδυνάμεις, τηρώντας τις εύκαμπτες, ευέλικτες αρχές της «διπλωματίας του μπαμπού», που συμφιλιώνει σύνεση και πραγματισμό.

Ομως, αυτή η προσέγγιση γίνεται ολοένα πιο δύσκολο να συνεχιστεί, προειδοποιούν ειδικοί. Η επίσκεψη Πούτιν αποτελεί «ένα τεστ»: σε ποιο βαθμό «μπορεί η διπλωματία προς πολλές κατευθύνσεις που ασκεί το Ανόι, να προχωρήσει, πόσο μακριά φθάνει, αλλά και αν γίνεται ακόμη αποδεκτή από τις μεγάλες δυνάμεις», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χουόγκ Λε Του, υποδιευθύντρια του προγράμματος για την Ασία στο International Crisis Group.

Η επίσκεψη του ρώσου προέδρου έχει και οικονομική πτυχή, καθώς θα συζητηθούν σχέδια για την επέκταση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι τεχνολογίες, η εκπαίδευση, ο τουρισμός.

Στη μονοήμερη επίσκεψή του, ο Πούτιν αναμένεται να συμμετάσχει σε τελετή και να καταθέσει στεφάνι στο μαυσωλείο του «πατέρα της ανεξαρτησίας» Χο Τσι Μινχ, καθώς και να παρακαθίσει σε γεύμα σε όπερα γαλλικού αποικιακού στιλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...