707
Ο Ολαφ Σολτς και ο Κιρ Στάρμερ επιθεωρούν το τιμητικό άγημα στο Βερολίνο | REUTERS/Annegret Hilse

Στο Βερολίνο ο Στάρμερ για «να γυρίσει σελίδα» στο Brexit

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2024, 12:23
Ο Ολαφ Σολτς και ο Κιρ Στάρμερ επιθεωρούν το τιμητικό άγημα στο Βερολίνο
|REUTERS/Annegret Hilse

Στο Βερολίνο ο Στάρμερ για «να γυρίσει σελίδα» στο Brexit

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2024, 12:23

Η Βρετανία ξεκινά συνομιλίες για μια νέα συνθήκη συνεργασίας με τη Γερμανία, καθώς η κυβέρνηση των Εργατικών επιδιώκει την «επανεκκίνηση» των σχέσεων με την Ευρώπη μετά την καταστροφική θητεία των Τόρις, που σημαδεύτηκε από το Brexit.

Ο Κιρ Στάρμερ, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο και συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Ολαφ Σολτς, δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί μέρος της προσπάθειας να «γυρίσουμε σελίδα στο Brexit».

Οπως σημείωσε το BBC, η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι η συμφωνία θα καλύπτει τομείς όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η τεχνολογία, η άμυνα και η παράνομη μετανάστευση.

Πρόσθεσε ότι θα καλύπτει επίσης την πρόσβαση στις αγορές της άλλης χώρας και το εμπόριο στη Βόρεια Θάλασσα.

Μετά το Βερολίνο, ο βρετανός πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν και να παραστεί στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Η Ντάουνινγκ Στριτ  δήλωσε ότι ελπίζει ότι η νέα συνθήκη με τη Γερμανία θα μπορούσε να συμφωνηθεί έως τις αρχές του επόμενου έτους.

Αν και δεν έχουν γνωστοποιηθεί λεπτομερή σχέδια, οι συζητήσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά αναμένεται να επικεντρωθούν σε τομείς όπως η παροχή βοήθειας στις επιχειρήσεις για τη χορήγηση πιστοποιητικών των προϊόντων τους και η παροχή περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τους διαγωνισμούς.

Η Ντάουνινγκ Στριτ πρόσθεσε ότι θα στηριχθεί σε ένα αμυντικό σύμφωνο μεταξύ των δύο χωρών που βρίσκεται ήδη υπό διαπραγμάτευση, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί το φθινόπωρο.

Η συμφωνία αυτή, που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, προβλέπει ότι οι δύο χώρες δεσμεύονται να αγοράζουν από κοινού περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό και να διευκολύνουν τους στρατούς τους να τον χρησιμοποιούν, καθώς και να αυξάνουν τη συνεργασία σε τομείς όπως ο κυβερνοπόλεμος.

Ο Κιρ Στάρμερ στην Πύλη του Βραδεμβούργου, το βράδυ της Τρίτης, με την πρεσβευτή της Βρετανίας στη Γερμανία, Τζιλ Γκάλαρντ – JUSTIN TALLIS/Pool via REUTERS

Ο Στάρμερ έχει υποσχεθεί να σφυρηλατήσει μια στενότερη οικονομική σχέση με την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης μιας «πολύ καλύτερης» συμφωνίας για το εμπόριο από αυτή που διαπραγματεύτηκε ο Μπόρις Τζόνσον στα τέλη του 2020.

Η κυβέρνηση των Εργατικών θέλει να συνάψει συμφωνίες με την ΕΕ για τη μείωση των συνοριακών ελέγχων στα τρόφιμα, τη μείωση της γραφειοκρατίας για τους καλλιτέχνες που περιοδεύουν και την ενίσχυση της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων, διευκολύνοντας ορισμένους επαγγελματίες να εργάζονται στο εξωτερικό.

Θέλει επίσης να μεσολαβήσει για ένα σύμφωνο ασφαλείας με την ΕΕ, καθώς και για μια νέα συμφωνία επιστροφής αποτυχημένων αιτούντων άσυλο.

Παραμένει ασαφές αν οι Βρυξέλλες θα δεχθούν σημαντικές αλλαγές στην υφιστάμενη εμπορική συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit, η οποία πρόκειται να επανεξεταστεί το 2026.

Ο Νιλς Σμιντ, εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Σολτς, δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες είναι «λίγο πολύ στην ίδια σελίδα» όσον αφορά την επιθυμία για στενότερη σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι η Γερμανία ελπίζει να διευκολύνει τη συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ σε θέματα όπως το εμπόριο, η κινητικότητα των φοιτητών και η άμυνα.

Ο Κιρ Στάρμερ συναντήθηκε με τον γερμανό πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ – JUSTIN TALLIS/Pool via REUTERS

Ο Σμιντ σημείωσε ότι ένα πρόγραμμα που θα διευκολύνει τους νέους Γερμανούς να ταξιδεύουν στη Βρετανία για σπουδές, ήταν «σημαντικό στοιχείο της λίστας των επιθυμιών μας».

Διευκρίνισε ότι ένα τέτοιο σύστημα δεν θα αφορούσε «μετανάστευση με τη γενική έννοια» αλλά «παραμονή περιορισμένης διάρκειας» για εκπαιδευτικά προγράμματα, ανταλλαγές φοιτητών ή εργασιακή εμπειρία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση των Εργατικών ανέφερε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για ένα πρόγραμμα που θα επέτρεπε σε νέους από χώρες της ΕΕ να ζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους νέους Βρετανούς να μπορούν να κάνουν το ίδιο στην Ευρώπη σε αντάλλαγμα.

Ενόψει της επίσκεψης, ο Στάρμερ είχε δηλώσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια «μοναδική ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με την Ευρώπη».

Είπε ότι η συνεργασία τόσο με τη Γερμανία όσο και με τη Γαλλία θα είναι «ζωτικής σημασίας» για τη μετανάστευση και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα στο Brexit και να διορθώσουμε τις διαλυμένες σχέσεις που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση», τόνισε.

Νωρίτερα, ο βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ενώ πριν αναχωρήσει για το Παρίσι θα έβλεπε τους επικεφαλής του ομίλου Siemens Energy και της αμυντικής εταιρείας Rheinmetall, η οποία κατασκευάζει οχήματα για τον βρετανικό στρατό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...