321
Η ολυμπιονίκης της ρυθμικής και φερόμενη ως σύντροφος του Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα έχει αναλάβει τα ηνία μεγάλου μιντιακού ομίλου ο οποίος κατηγορείται για προπαγάνδα υπέρ του Κρεμλίνου από τη Δύση | Sasha Mordovets/Getty Images

Στο στόχαστρο αμερικανικών κυρώσεων η «σύντροφος» του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2022, 22:42
Η ολυμπιονίκης της ρυθμικής και φερόμενη ως σύντροφος του Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα έχει αναλάβει τα ηνία μεγάλου μιντιακού ομίλου ο οποίος κατηγορείται για προπαγάνδα υπέρ του Κρεμλίνου από τη Δύση
|Sasha Mordovets/Getty Images

Στο στόχαστρο αμερικανικών κυρώσεων η «σύντροφος» του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2022, 22:42

Την Αλίνα Καμπάεβα συμπεριέλαβαν οι ΗΠΑ την Τρίτη στη λίστα των κυρώσεων που έχουν επιβάλει σε βάρος της Ρωσίας, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η Καμπάεβα υπήρξε σπουδαία αθλήτρια της Ρυθμικής Γυμναστικής (δύο Ολυμπιακά μετάλλια) ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε με τον χώρο των μίντια και με την πολιτική, ευρισκόμενη στο πλευρό του Πούτιν, καθώς έγινε μέλος του κόμματος του, της «Ενωμένης Ρωσίας».

Κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για την ερωτική σχέση που φέρεται να είχε –ή και να διατηρεί– η 39χρονη με τον ρώσο πρόεδρο, ωστόσο ο τελευταίος την αρνείται.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αιτιολόγησε την απόφαση του αναφέροντας πως η Καμπάεβα είναι επικεφαλής του National Media Group (NMG), ενός ομίλου ΜΜΕ που προωθεί τις θέσεις του Κρεμλίνου.

Κυρώσεις στην Ελίνα Καμπάεβα επέβαλλαν νωρίτερα φέτος η Μεγάλη Βρετανία και η ΕΕ, με τις Βρυξέλλες να αναφέρουν σε επίσημο έγγραφό τους ότι η πρώην βουλευτής «είναι στενά συνδεδεμένη με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν» (περισσότερα εδώ και εδώ).

Σε αυτόν τον νέο γύρο κυρώσεων περιλαμβάνεται επίσης μια από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες στον κόσμο, η Publichnoe Aktsionernoe Obschestvo Magnitogorskiy Metallurgicheskiy Kombinat (MMK), ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος του Δ.Σ. της Βίκτορ Φιλίποβιτς Ρασνίκοφ καθώς και δύο θυγατρικές εταιρείες, μια εκ των οποίων έχει έδρα στην Τουρκία.

Μεταξύ των ρώσων ολιγαρχών που βρέθηκαν στο στόχαστρο των νέων αμερικανικών κυρώσεων περιλαμβάνεται και ο Αντρέι Γκούριεφ, ο οποίος φέρεται να αποτελεί στενό συνεργάτη του Πούτιν.

Σε σχετική δήλωσή της η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ξεκαθάρισε πως θα χρησιμοποιηθεί κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να διασφαλιστεί ότι όσοι ενίσχυσαν το Κρεμλίνο στον πόλεμο του σε βάρος της Ουκρανίας θα λογοδοτήσουν.

Εξάλλου, το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ γνωστοποίησε πως εντόπισε προσπάθειες αποφυγής των κυρώσεων. Οπως ανακοίνωσε, η Joint Stock Company Promising Industrial and Infrastructure Technologies, ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ανήκει στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας της Ρωσίας, αποπειράθηκε να παρακάμψει κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...