Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ως ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος, θα δικαστεί η υπόθεση του ασύλου του Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσί, ενός εκ των οκτώ τούρκων στρατιωτικών στον οποίο έχει μεν χορηγηθεί άσυλο, αλλά έχει ανακληθεί προσωρινά, όπως αποφάνθηκε την Παρασκευή η αρμόδια τριμελής επιτροπή του Συμβουλίου του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου
Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ που θα εκδοθεί για τον τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους επτά αξιωματικούς οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα, καθώς η απόφαση θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αφού εισήχθη στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010.
Με το άρθρο 1 του 3900/2010, ο νομοθέτης επιχείρησε μια δικονομική καινοτομία: όταν μια υπόθεση που εκκρεμεί στα διοικητικά δικαστήρια θέτει ένα ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος με συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων, επιτρέπεται τόσο στους διαδίκους, υπουργό και ιδιώτες, όσο και στα διοικητικά δικαστήρια, παρακάμπτοντας τη συνηθισμένη διαδρομή της (διοικητικό πρωτοδικείο – διοικητικό εφετείο – Συμβούλιο της Επικρατείας), να απευθύνονται απευθείας στο ανώτατο δικαστήριο, ώστε αυτό να χαράσσει σύντομα, μια ώρα αρχύτερα, μια νομολογιακή γραμμή.
Υπενθυμίζεται ότι οι συνήγοροι του τούρκου αξιωματικού, καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Σταύρος Τσακυράκης, καθώς και η νομική διεύθυνση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες διά του Βασίλη Παπαδόπουλου, ενώ ήταν να ζητηθεί η υπόθεση στις 15 Φεβρουαρίου στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, υπέβαλαν αίτημα στο ΣτΕ για να εκδικαστεί εκεί ως πρότυπη δίκη.
Η αρμόδια επιτροπή υπό τον Νικόλαο Σακελλαρίου και με τη συμμετοχή των αντιπροέδρων Αθανάσιου Ράντου και Χρήστου Ράμμου με την υπ΄ αριθμ. 2/2018 πράξη τους αποφάνθηκαν ότι η υπόθεση του τούρκου συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου πρέπει να δικαστεί στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη.
Η επιτροπή έκρινε ότι στην υπόθεση αυτή «τίθεται το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα της ερμηνείας των διατάξεων του άρθρου 1ΣΤ της Συμβάσεως της Γενεύης του 1951 «περί της νομικής καταστάσεως των προσφύγων» και του άρθρου 12 παρ. 2 περ. β’ της οδηγίας 2011/95/ΕΕ που ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με το π.δ/μα 141/2013, καθώς επίσης και της ερμηνείας του άρθρου 64 του ν. 4375/2016 σχετικά με την προβλεπόμενη σε αυτό ενδοστρεφή δίκη».
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα οριστεί η ημερομηνία εκδίκασης και θα οριστεί ο εισηγητής της υπόθεσης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News