683
To λιμάνι της Υδρας στο σκοτάδι. Κάτοικοι και παραθεριστές δεν έχουν ούτε ρεύμα, ούτε νερό | Twitter

Στο σκοτάδι η Υδρα – πλήγμα για τον τουρισμό

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2018, 08:26
To λιμάνι της Υδρας στο σκοτάδι. Κάτοικοι και παραθεριστές δεν έχουν ούτε ρεύμα, ούτε νερό
|Twitter

Στο σκοτάδι η Υδρα – πλήγμα για τον τουρισμό

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2018, 08:26

Λίγες ημέρες μετά το μεγάλο μπλακ άουτ της Αθήνας, ήρθε η συσκότιση της Υδρας να πλήξει την (τουριστική) εικόνα της Ελλάδας. Το δημοφιλές νησί βυθίστηκε στο σκοτάδι από τις 5.30 το πρωί της Κυριακής και έκτοτε η ηλεκτροδότηση δεν έχει επανέλθει, δημιουργώντας απίστευτα προβλήματα σε κατοίκους και τους παραθεριστές καθώς έχει διακοπεί και η υδροδότηση!

Οπως έγινε γνωστό, η ΔΕΗ απέστειλε στο νησί δύο μεγάλες γεννήτριες προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, έστω προσωρινά, ενώ δόθηκε και διαταγή να σταλούν υδροφόρες με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς το εργοστάσιο της αφαλάτωσης δεν λειτουργεί.

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε ήταν απελπιστική, ιδίως από τη στιγμή που το μπλακ άουτ μπήκε στο δεύτερο 24ωρό του. Τουρίστες και κάτοικοι δεν μπορούσαν καν να πάνε τουαλέτα, οι επιχειρηματίες αναγκάστηκαν να πετάξουν τρόφιμα που χωρίς ψύξη χάλασαν και ο κόσμος άρχισε να εγκαταλείπει άρον άρον το νησί.

Ο δήμαρχος Υδρας Γιώργος Κουκουδάκης επιχείρησε, βέβαια, να αμβλύνει τις εντυπώσεις τουλάχιστον ως προς τη ζημιά στον τουρισμό και διεύψευσε πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τις οποίες στο λιμάνι του νησιού υπάρχει μεγάλη αναστάτωση καθώς τουρίστες και επισκέπτες προσπαθούν να το εγκαταλείψουν για να επιστρέψουν στον Πειραιά.

«Προφανώς και υπάρχει ανησυχία, πολλοί επαγγελματίες αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα και το νησί παραμένει σε πλήρη συσκότιση. Ομως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν προβλήματα στο λιμάνι», ανέφερε στο kathimerini.gr.

Ωστόσο μια διαφορετική εικόνα έδωσε η Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων, Μαρία Κλαδάκη.

«Η καταστροφή είναι πάρα πολύ μεγάλη. Δεν είναι δυνατόν να μη λειτουργεί τίποτε. Οι πελάτες είναι εξαγριωμένοι και εμείς με τη σειρά μας θα κάνουμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Δεν λειτουργούν ΑΤΜ να βγάλει ο κόσμος χρήματα, η δυσφήμηση είναι τεράστια. Προσπαθούμε να ηρεμήσουμε τον κόσμο, σήμερα το νησί με τέτοιες συνθήκες θα αδειάσει», είπε στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6».

Σύμφωνα με τον κ. Κουκουδάκη, βάσει του δρομολογηθέντος σχεδιασμού το πρόβλημα αναμενόταν να αποκατασταθεί τις πρώτες πρωινές ώρες και συγκεκριμένα γύρω στις 5.30 το πρωί της Δευτέρας, κάτι που όμως δεν συνέβη.

Ο ίδιος εξάλλου σημείωσε ότι ο λόγος που προκάλεσε το μπλακ-άουτ δεν έχει ακόμη εντοπισθεί!

«Πιστεύω ότι τις πρώτες πρωινές ώρες το πρόβλημα ως ένα βαθμό θα έχει αποκατασταθεί. Αλλά ακόμη δεν έχουν βρει τι έχει προκαλέσει το μπλακ – άουτ», είπε.

Λίγο πριν από τις 10 μ.μ. της Κυριακής, η Περιφέρεια Αττικής γνωστοποίησε ότι έχει εισηγηθεί να κηρυχθεί ο Δήμος Υδρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε: «η Περιφερειάρχης πήρε αυτή την απόφαση για αίτημα κήρυξης εκτάκτου ανάγκης προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Ξενοκράτης, ΚΥΑ 1299/2003 (ΦΕΚ Β 423), επειδή η καταστροφή οφείλεται σε τεχνολογικό συμβάν, οι επιπτώσεις του οποίου έχουν άμεση επίδραση σε ζωτικά αγαθά του συνόλου των πολιτών όπως η ύδρευση, ο ηλεκτρισμός και οι επικοινωνίες και ο Δήμος αδυνατεί να ανταπεξέλθει μόνος του με ίδια μέσα στην κατάσταση αυτή».

Λίγο μετά τις 9 π.μ. ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Ταφύλλης κήρυξε το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Σε νεότερη ανακοίνωσή του, στις 10 π.μ. της Δευτέρας, ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ανέφερε ότι «αυτή την ώρα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες φόρτωσης των Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ) σε πλοίο το οποίο θα αποπλεύσει από τον Γαλατά και σε διάστημα περίπου δυο ωρών θα καταφθάσει στο νησί. Η σύνδεση των Η/Ζ με το Δίκτυο του νησιού εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου δύο ωρών από την ώρα άφιξης του πλοίου στην Υδρα.

»Κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν αντικειμενικές δυσκολίες στη διαδικασία φόρτωσης των Η/Ζ, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η μεταφορά τους στο πλοίο πριν από λίγη ώρα, ενώ τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζουν τις προσπάθειες αποκατάστασης της βλάβης. Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητάει για μια ακόμη φορά συγνώμη για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιοριστεί η όχλησή τους».

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής, Παναγιώτης Χατζηπέρος, είπε ότι «από τις 2 τα ξημερώματα βρίσκεται στην Υδρα υδροφόρα του πολεμικού ναυτικού και επίσης μεταφέρονται στο νησί γεννήτριες, για να τροφοδοτηθεί με ηλεκτρικό ρεύμα».

Ο κ. Χατζηπέτρος παρατήρησε ότι «δεν είναι δυνατόν μέσα στο κατακαλόκαιρο να μένει το νησί χωρίς ρεύμα. Αν και η ‘Υδρα τροφοδοτείται από δύο εναλλακτικές πλευρές, δυστυχώς και οι δύο είναι εκτός».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...