Κτίρια που αποτελούν σύμβολα – πόλεων ξεπουλάει η ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου να μειώσει την τρύπα του κρατικού προϋπολογισμού. Στο σφυρί αποφασίστηκε ότι θα βγουν το παλάτι της Πιατσέντσα, ένα μοναστήρι στη Βενετία και άλλα πολλά σημαντικά κτίρια, μέχρι να «μαζευτούν» από τους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς 950 εκατομμύρια ευρώ.
Τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει η κυβέρνηση των ιταλών λαϊκιστών, της συμμαχίας της Λέγκας του Βορρά και των Πέντε Αστέρων, αναμένεται να τα αποδώσει σε συντάξεις και κοινωνικά προγράμματα.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκποίηση περιουσιακών στοιχείων από χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι πωλήσεις θα γίνουν άμεσα, καθώς το κράτος δεν χρειάζεται, ούτε εκμεταλλεύεται τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, ενώ κάποιος ιδιώτης θα τις αξιοποιήσει», αναφέρει στους Times του Λονδίνου στέλεχος της κυβέρνησης, που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του.
Η Ιταλία βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση και ο κυβερνητικός συνασπισμός προσπάθησε ανεπιτυχώς μέχρι σήμερα να ελέγξει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, προσπαθώντας παράλληλα να εκπληρώσει τις λαϊκιστικές υποσχέσεις που έπεισαν τον λαό να τον ψηφίσει.
Το πρώην μοναστήρι του Σαν Σαλβαδόρ, δίπλα στη Γέφυρα του Ριάλτο, στη Βενετία, που χτίστηκε τον 19ο αιώνα και είναι πλούσιο σε τοιχογραφίες, πωλείται με τιμή εκκίνησης 28 εκατομμύρια ευρώ.
Υποψήφιοι αγοραστές που διαθέτουν λιγότερα χρήματα, μπορούν να επιλέξουν τη Βίλα Καμαράτα στη Φλωρεντία, που χτίστηκε τον 15ο αιώνα και προσφέρεται στην τιμή των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ. Με 3,2 εκατομμύρια ευρώ μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα παλάτι του 18ο αιώνα, με τρεις εσωτερικές αυλές, στην καρδιά της Πιατσέντζα, ενώ με 1,9 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να διεκδικήσει στο κέντρο της Μπολόνια την Παλατσίνα Μανιάνι, που χρησιμοποιείται σήμερα ως αποθήκη. Επίσης πωλούνται μία παραθαλάσσια βίλα στη Λιγουρία και ένας φάρος του 1923 στην Καλαβρία με θέα θάλασσα και τιμή εκκίνησης μόλις 300.000 ευρώ.
Υπάρχουν βέβαια και ακόμη οικονομικότερες λύσεις, όπως εργατικές κατοικίες στην Ούμπρια με εκπληκτική θέα σε λόφο και τιμή στα 90.000 ευρώ. Για άτομα που αγαπούν την περιπέτεια, ένα φρούριο στα 700.000 ευρώ στο Λίντο της Βενετίας που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα και διαθέτει θέσεις για κανόνια, είναι η καλύτερη πρόταση.
Αυτά βέβαια, είναι μερικά από τα 93 ακίνητα που βγαίνουν στην πρώτη φάση των δημοπρασιών, ενώ θα ακολουθήσουν και πολλές κατασχέσεις από πολίτες που χρωστούν στην εφορία.
Το χρέος της Ιταλίας έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ τον Νοέμβριο, αντιστοιχώντας στο 133% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, στόχος είναι η άντληση 950 εκατ. ευρώ από πωλήσεις ακινήτων το 2019 και 150 εκατ. κάθε χρόνο και για τα επόμενα δύο χρόνια. Συνολικά, σύμφωνα με τα περσινά επίσημα στοιχεία, η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου φτάνει τα 283 δισ.ευρώ.
Τους επόμενους μήνες θα καθοριστεί το πλαίσιο των πωλήσεων ακινήτων και τα πρώτα «πωλητήρια» θα μπουν έως το τέλος του χρόνου. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα με αυτό τον τρόπο.
Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν είχε καταφέρει να βρει ενδιαφερόμενους για στρατώνες που δεν χρησιμοποιούνται πλέον, στον ιταλικό Βορρά. Τόσο η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι όσο και εκείνη του Πάολο Τζεντιλόνι, είχαν επίσης αποτύχει να πουλήσουν κρατική ακίνητη περιουσία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News