709
Αντικείμενα από το ιστορικότερο ναυάγιο της σύγχρονης ναυσιπλοΐας δημοπρατούνται δύο φορές τον χρόνο | Shutterstock/meunierd

Στο σφυρί ρολόι από τον «Τιτανικό» που σταμάτησε την ώρα της βύθισης

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2023, 10:45
Αντικείμενα από το ιστορικότερο ναυάγιο της σύγχρονης ναυσιπλοΐας δημοπρατούνται δύο φορές τον χρόνο
|Shutterstock/meunierd

Στο σφυρί ρολόι από τον «Τιτανικό» που σταμάτησε την ώρα της βύθισης

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2023, 10:45

Οι δείκτες του ρολογιού τσέπης δεν υπάρχουν πια, αλλά τη θέση τους έχει πάρει ένα υδατογράφημα-ξεραμένο ίχνος του παγωμένου νερού του Ατλαντικού που κατάπιε το πολυτελέστατο κρουαζιερόπλοιο «Τιτανικός», περισσότερο από έναν αιώνα πριν.

Ο λεκές στην πρόσοψη του ρολογιού υποδηλώνει ότι οι δείκτες ήταν πιθανότατα στραμμένοι στις 2:25 π.μ. όταν το ρολόι σταμάτησε – περίπου πέντε λεπτά μετά την έναρξη βύθισης του πλοίου και πιθανώς τη στιγμή που το ρολόι και ο ιδιοκτήτης του έπεσαν στο νερό.

Το ρολόι αποτελεί τμήμα μιας ομάδας αντικειμένων του «Τιτανικού» που θα δημοπρατηθούν το Σάββατο 11/11. Ολα έχουν πιστοποιηθεί ως αυθεντικά και έχουν επικυρωθεί προς πώληση από τη βρετανική εταιρία δημοπρασιών Henry Aldridge & Son, Ltd. Επίσης προς πώληση είναι ένα μενού –που εμφανίζεται για πρώτη φορά δημοσίως– το οποίο περιλαμβάνει πιάτα που χρησιμοποιήθηκαν σε δείπνο του πλοίου, καθώς και μια κουβέρτα που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάσωση.

Το ρολόι τσέπης ανήκε στον επιβάτη της δεύτερης θέσης Σινάι Κάντορ, έναν 34χρονο που πνίγηκε όταν βυθίστηκε το πλοίο, και ανασύρθηκε μαζί με το σώμα του. Το ρολόι εμφανίζει εβραϊκούς αριθμούς. Στο πίσω μέρος υπάρχει μια ανάγλυφη απεικόνιση του Μωυσή να κρατά τις πλάκες με τις Δέκα Εντολές.

Το ρολόι τσέπης με τα ίχνη από το θαλασσινό νερό ανήκε σε εβραϊκής καταγωγής Ρώσο που ταξίδευε με τη σύζυγό του για μια νέα ζωή στη Νέα Υόρκη (Henry Aldridge and Son Ltd)

Ως τμήματα της ευρύτερης Ιστορίας, της ζωής των μεμονωμένων επιβατών και ενός μακροχρόνιου μυστηρίου, αντικείμενα από τον Τιτανικό προκαλούν συνήθως τη σαγήνη του κοινού – και υψηλές τιμές σε δημοπρασίες. Ενώ ορισμένα τεχνουργήματα έχουν ανακτηθεί από τον πυθμένα του ωκεανού, πολλά επέζησαν από το ναυάγιο και από τότε έχουν περάσει σε κληρονόμους των επιβατών.

Ο «Τιτανικός», που χαρακτηριζόταν ως «αβύθιστος», βυθίστηκε στον Ατλαντικό της νύχτα της 15ης Απριλίου 1912, μετά από πρόσκρουσή του σε παγόβουνο. Το δυστύχημα αυτό έχει αιχμαλωτίσει την ανθρώπινη φαντασία για περισσότερο από έναν αιώνα. Το περασμένο καλοκαίρι, πέντε άτομα σε τουριστική αποστολή κοντά στα συντρίμμια του πλοίου έχασαν τη ζωή τους όταν το σκάφος τους ανατινάχτηκε – μια τραγωδία που επίσης τράβηξε τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας.

Η Aldridge & Son ειδικεύεται σε αναμνηστικά από το διάσημο υπερωκεάνιο και πραγματοποιεί πωλήσεις αντικειμένων του «Τιτανικού» δύο φορές τον χρόνο. Το ρολόι είχε πουληθεί σε παλαιότερη δημοπρασία, το 2018. Η δημοπράτηση των αντικειμένων θα γίνει τόσο με τον  παραδοσιακό τρόπο όσο και διαδικτυακώς. Η κουβέρτα υπολογίζεται ότι θα αποφέρει έως και 122.000 δολάρια (114.370 ευρώ), το ρολόι 98.000 δολάρια (92.000 ευρώ) και το μενού 85.000 δολάρια (80.000 ευρώ).

Αλλα αντικείμενα της δημοπρασίας περιλαμβάνουν μια αφίσα που διαφημίζει το ταξίδι επιστροφής του «Τιτανικού» από τη Νέα Υόρκη, το οποίο δεν συνέβη ποτέ –ένα σπάνιο αντικείμενο, καθώς η White Star Line κατέστρεψε όσες περισσότερες τέτοιες αφίσες μπορούσε μετά τη βύθιση του πλοίου– και έγγραφα που περιλαμβάνουν ένα σχέδιο με τα πρώτης τάξεως καταλύματα του πλοίου, ένα δελτίο σφραγισμένο από ταχυδρομικό υπάλληλο και ένα διαφημιστικό φυλλάδιο.

Παραμένει άγνωστο πώς το μενού ενός από τα τελευταία δείπνα του «Τιτανικού» βρέθηκε στην κατοχή συλλέκτη (Henry Aldridge and Son Ltd)

Το ρολόι τσέπης που ανήκε στον Κάντορ ήταν ένα από τα πολλά αντικείμενα που κουβαλούσε όταν πέθανε, μαζί με το διαβατήριό του, ένα σημειωματάριο, πορτοφόλια, ένα τηλεσκόπιο και ένα τιρμπουσόν. Η σύζυγός του, Μίριαμ, επέζησε του ναυαγίου, αφού επιβιβάστηκε σε μια σωσίβια λέμβο.

Το ζευγάρι είχε πρόσφατα παντρευτεί και άφηνε τη Ρωσία για να ξεκινήσει μια νέα ζωή στη Νέα Υόρκη. Ο Κάντορ σχεδίαζε να πουλήσει γούνες ως έμπορος, ενώ και οι δυο τους σπούδαζαν – οδοντιατρική και ιατρική. Το ρολόι και τα άλλα υπάρχοντα του άτυχου άνδρα επιστράφηκαν στη χήρα του τον Μάιο του 1912 από τη White Star Line.

Το μενού του δείπνου, με λεκέδες από το θαλασσινό νερό και μερικώς ξεθωριασμένο, έχει μια πιο αδιαφανή ιστορία: Η διαδρομή του από το πλοίο στην ακτή είναι άγνωστη, αλλά κάποια στιγμή κατέληξε στη Νέα Σκωτία. Τελικά έπεσε στα χέρια ενός συλλέκτη και παρέμεινε εκτός δημοσιότητας μέχρι αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του.

Το μενού, για δείπνο πρώτης θέσης το βράδυ της 11ης Απριλίου, τέσσερις ημέρες πριν το πλοίο βυθιστεί, ανακαλύφθηκε από την οικογένεια του συλλέκτη μέσα σε ένα φωτογραφικό άλμπουμ της δεκαετίας του 1960. Το έστειλαν για έλεγχο ταυτότητας στον οίκο δημοπρασίας, ο οποίος πιστοποίησε τη γνησιότητά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...