330
Ο Σι Τζινπίνγκ χαιρετά τους παρευρισκόμενους από τη σκάλα του αεροσκάφους | REUTERS/Brittany Hosea-Small

Στο Σαν Φρανσίσκο ο Σι Τζινπίνγκ για τη σύνοδο κορυφής με τον Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2023, 17:16
Ο Σι Τζινπίνγκ χαιρετά τους παρευρισκόμενους από τη σκάλα του αεροσκάφους
|REUTERS/Brittany Hosea-Small

Στο Σαν Φρανσίσκο ο Σι Τζινπίνγκ για τη σύνοδο κορυφής με τον Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2023, 17:16

Το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα, το απόγευμα ώρα Ελλάδας) θα γίνει η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν και του Σι Τζινπίνγκ στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας.

Το ακριβές σημείο της συνάντησης δεν έχει γίνει γνωστό για λόγους ασφαλείας, αλλά τα αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το πιθανότερο είναι μία έπαυλη 40 χλμ νότια της πόλης.

Κατά τις πληροφορίες, αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις ώρες.

Το αεροσκάφος το οποίο μετέφερε τον κινέζο πρόεδρο προσγειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Σαν Φρανσίσκο. ενώ προηγήθηκε το Air Force One με τον αμερικανό ομόλογό του.

Τον Σι υποδέχθηκε η Τζάνετ Γέλεν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα τον Σι στο Πεκίνο.

Η συνάντηση των δύο προέδρων θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου της Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών Ασίας και Ειρηνικού, έναν χρόνο μετά την προηγούμενη συνάντησή τους στο Μπαλί της Ινδονησίας, στο περιθώριο συνόδου της G20.

Η λιμουζίνα που μεταφέρει τον Σι Τζινπίνγκ φεύγει από το αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο – REUTERS/Carlos Barria

Η ατζέντα του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Μπάιντεν – Σι στοχεύει στην εκτόνωση των πιο σοβαρών τρεχουσών κρίσεων: Ταϊβάν, φαιντανύλη, σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, κλιματικές διαφωνίες εν όψει του CΟΡ28. Πρέπει να καταστεί προτεραιότητα και για τις δύο πλευρές η αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων σε παγκόσμια κλίμακα.

Κατά την συνάντηση, οι δύο πλευρές αναμένεται να ανακοινώσουν συμφωνία δυνάμει της οποίας το Πεκίνο θα λάβει μέτρα για να παταχθεί η παραγωγή και η διακίνηση φαιντανύλης.

Τον Σι υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο πλήθος αμερικανών και κινέζων αξιωματούχων, καθώς και τιμητικό στρατιωτικό άγημα – Reuters

Κατά τις πληροφορίες, η συμφωνία, η οποία τελεί ακόμη υπό οριστικοποίηση, προβλέπει πως οι κινεζικές αρχές θα λάβουν μέτρα ώστε να σταματήσει η ροή φαιντανύλης και πρώτων υλών για την παραγωγή της από κινεζικές χημικές εταιρείες. Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προχωρήσει στην άρση κυρώσεων στο ιατροδικαστικό ινστιτούτο της κινεζικής αστυνομίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...