291
Η ημερομηνία «κλείδωσε», οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας μεταβαίνουν στο Ριάντ στις 20/4 για την επισημοποίηση της συμφωνίας | ΙΝΤΙΜΕnews

Στο Ριάντ Δένδιας και Παναγιωτόπουλος για τη συμφωνία δανεισμού ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2021, 12:57
Η ημερομηνία «κλείδωσε», οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας μεταβαίνουν στο Ριάντ στις 20/4 για την επισημοποίηση της συμφωνίας
|ΙΝΤΙΜΕnews

Στο Ριάντ Δένδιας και Παναγιωτόπουλος για τη συμφωνία δανεισμού ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2021, 12:57

Στο Ριάντ μεταβαίνουν στις 20 Απριλίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για την υπογραφή της συμφωνίας μεταφοράς ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στη Σαουδική Αραβία.

Το ταξίδι των δύο υπουργών που σχεδιαζόταν από πέρυσι, «κλείδωσε» το Σαββατοκύριακο.

Οπως γράφουν στο σημερινό τους φύλλο «Τα ΝΕΑ», οι συνεννοήσεις για την ημερομηνία είχαν ξεκινήσει πριν από τα Χριστούγεννα και η αφορμή είναι η υπογραφή μιας αμυντικής συμφωνίας στην οποία έχουν συμφωνήσει οι δυο χώρες από τις αρχές του 2020, στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής της Ελλάδας να χτίσει συμμαχίες με τις χώρες του αραβικού τόξου.

Η συμφωνία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αποστολή μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot PAC-3 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με μια ομάδα χειριστών τους που θα εκπαιδεύσουν το αντίστοιχο προσωπικό της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δημοσιεύσει «ΤΑ ΝΕΑ», η αποστολή αυτή είχε δρομολογηθεί για την αρχή της περασμένης άνοιξης, αλλά είχε αναβληθεί επί μήνες λόγω πανδημίας.

Προηγήθηκαν οι επιτελάρχες

Είχαν μεσολαβήσει συζητήσεις και μερικές συναντήσεις που τον τελευταίο μήνα είχαν εντατικοποιηθεί, με αφορμή το Φόρουμ Φιλίας τον Φεβρουάριο και την κοινή αεροπορική άσκηση της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία στα μέσα Μαρτίου, με την ονομασία «Μάτι του Γερακιού 1».

Τις ημέρες εκείνες στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, εκτός από τα έξι F-15 της σαουδαραβικής πολεμικής αεροπορίας, είχε καταφτάσει, στην πρώτη του επίσκεψη επί ελληνικού εδάφους, και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, στρατηγός Φαγιάντ μπιν Χαμέντ αλ Ρουγουαΐλι – και είχε την ευκαιρία να τα πει αναλυτικά με τον ομόλογό του, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Μάλιστα, στο πλαίσιο των προετοιμασιών της συμφωνίας και όσων θα περιλαμβάνει, ο Φλώρος είχε στις αρχές του τρέχοντος μήνα συνάντηση με τον ακόλουθο Αμυνας της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...