501
Ο Πάπας Φραγκίσκος και η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου | ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ/ ΑΠΕ

Πάπας Φραγκίσκος: «Χωρίς την Ελλάδα, ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα»

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2021, 12:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/12/2021 13:39
Ο Πάπας Φραγκίσκος και η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου
|ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ/ ΑΠΕ

Πάπας Φραγκίσκος: «Χωρίς την Ελλάδα, ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα»

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2021, 12:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/12/2021 13:39

Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε στις 12.05, ο Επίσκοπος και Πάπας της Ρώμης Φραγκίσκος, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, προσκεκλημένος της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποδέχθηκε στο κεφαλόσκαλο του Μεγάρου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνέχεια, στο εσωτερικό του Μεγάρου, έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων Βατικανού και Ελλάδος.

Ακολούθησε η ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου στην οποία ανέφερε: «Είναι τιμή μου να βρίσκομαι σε αυτή την ένδοξη πόλη. Έρχομαι ως προσκυνητής σε αυτά τα χώματα. Χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο Κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα. Από εδώ πέρασαν οι δρόμοι του Ευαγγελίου που ένωσαν Ανατολή και Δύση».

Οπως είπε «εδώ σύμφωνα με τη δήλωση του Σωκράτη άρχιζε κάποιος να νιώθει πολίτης. Εδώ ο άνθρωπος αντιλήφθηκε ότι ήταν ένα πολιτικό ον. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία. Σήμερα, όχι μόνο στη Γηραιά Ήπειρο, υπάρχει μια υποχώρηση της Δημοκρατίας. Η συμμετοχή όλων είναι θεμελιώδους σημασίας όχι μόνο για την επίτευξη στόχων αλλά γιατί αποκαλύπτει το ποιοι είμαστε».

Και συνέχισε: «Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να περάσουμε από τη μεροληψία στη συμμετοχή. Αυτό είναι το κίνητρο που θα πρέπει να μας ωθήσει σε διαφορά μέτωπα. Σκέφτομαι την πανδημία και πάνω από όλα τη φτώχεια. Όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό έπος, το μεγάλο ταξίδι συχνά είναι η μόνη οδός».

Μιλώντας για την Ελλάδα σημείωσε: «Τούτη η χώρα που χαρακτηρίζεται από τη φιλοξενία έχει δει στα νησιά της αδέλφια περισσότερους από τους κατοίκους να καταφθάνουν. Αυτοί είναι πρωταγωνιστές μια σύγχρονης Οδύσσειας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πανδημία και τόνισε το δικαίωμα στη φροντίδα όλων ενώ αναφέρθηκε στους ηλικιωμένους που όπως είπε είναι «ένδειξη της σοφίας ενός λαού».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους χρησιμοποίησε και φάση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη: «Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του στην ελευθερία της Ελλάδας».

Από την πλευρά της, η κυρία Σακελλαροπούλου μίλησε για τις πρωτοβουλίες αλλά και την ευαισθησία που επιδεικνύει ο Πάπας Φραγκίσκος τόσο για το Προσφυγικό όσο και για την κλιματική κρίση, ενώ αναφέρθηκε και στην πανδημία, λέγοντας πως η υγειονομική κρίση συνιστά μία άσκηση ευθύνης ειδικά μέσα από καθημερινές συμπεριφορές στήριξης των ανθρώπων.

«Η ανιδιοτελής προσφορά στους άτυχους και αδικημένους χαρακτηρίζουν το πολύτιμο έργο σας» τόνισε, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνοντας επίσης πως η πανδημία κατέδειξε «πόσο ευάλωτοι είμαστε» ενώ τόνισε ότι «καθίσταται αναγκαία η αρωγή μεταξύ των κρατών».

Μάλιστα η κυρία Σακελλαροπούλου προσέφερε στον ποντίφικα δύο δώρα με άρωμα Ελλάδας.

Η ΠτΔ προσέφερε ένα ψηφιδωτό στον Ποντίφικα. Πρόκειται για ένα έργο που φτιάχτηκε ειδικά για τον Πάπα Φραγκίσκο από το Βυζαντινό Μουσείο.

«Επιλέξαμε την άμπελον σαν σύμβολο. Ο Χριστός είναι η άμπελος και οι πιστοί τα κλήματα που παίρνουν δύναμη από τον Χριστό και καρποφορούν», ανέφερε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Ακόμη προσέφερε ένα δείγμα από τα παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας για τα οποία όπως είπε είμαστε υπερήφανοι.

Με τη σειρά του ο Πάπας Φραγκίσκος δώρισε στην κυρία Σακελλαροπούλου το έμβλημα του αποστολικού ταξιδιού, στο οποίο απεικονίζονται οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...