412
Οι Ιρανοί τραγούδησαν τον εθνικό τους ύμνο φορώντας μαύρα μπουφάν που έκρυβαν τα χρώματα του Ιράν σε μία κίνηση μεγάλου συμβολισμού | twitter

Στο πλευρό των εξεγερμένων γυναικών και οι διεθνείς ποδοσφαιριστές του Ιράν

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 18:53
Οι Ιρανοί τραγούδησαν τον εθνικό τους ύμνο φορώντας μαύρα μπουφάν που έκρυβαν τα χρώματα του Ιράν σε μία κίνηση μεγάλου συμβολισμού
|twitter

Στο πλευρό των εξεγερμένων γυναικών και οι διεθνείς ποδοσφαιριστές του Ιράν

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 18:53

To δικό τους ηχηρό μήνυμα για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα τους έστειλαν οι ιρανοί ποδοσφαιριστές στον φιλικό αγώνα της Τρίτης με αντίπαλο την Σενεγάλη.

Οι παίκτες του Κάρλος Κεϊρόζ φόρεσαν μαύρα μπουφάν την ώρα της ανάκρουσης του εθνικού τους ύμνου, κρύβοντας τα χρώματα και το σήμα της χώρας τους.

Ο αγώνας διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών με διάταγμα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Ιράν, η οποία κατείχε τα δικαιώματα του αγώνα, αλλά ένας σημαντικός αριθμός διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω σε μια προσπάθεια να ακουστεί η φωνή τους στις τηλεοπτικές μεταδόσεις.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι Ιρανοί θέλησαν με αυτήν την συμβολική κίνηση να δείξουν την υποστήριξή τους στους εξεγερμένους συμπατριώτες τους και ιδιαίτερα στις γυναίκες που μάχονται απέναντι σε ένα ανελεύθερο, θεοκρατικό καθεστώς που περιορίζει τις ελευθερίες τους και απειλή ακόμα και τη ζωή τους.

Τις τελευταίες 11 ημέρες σημαντικές αναταραχές έχουν σημειωθεί στο Ιράν μετά την δολοφονία της Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί στις 13 Σεπτεμβρίου από την αστυνομία ηθών της χώρας. Διαμαρτυρίες για τον θάνατο της Αμινί εκδηλώθηκαν και πριν από τον αγώνα του Ιράν στην Αυστρία ενώ οι γυναίκες σε δεκάδες γωνιές έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους με πορείες και συμβολικές παρεμβάσεις.

Την Κυριακή, ο γνωστός ιρανός επιθετικός Σαρντάρ Αζμούν είχε εκφραστεί ανοιχτά υπέρ των διαδηλωτών μέσω του λογαριασμού του στο Instagram. «Στη χειρότερη περίπτωση θα με διώξουν από την εθνική ομάδα» έγραφε ο παίκτης της Μπάγερν Λεβερκούζεν. «Κανένα πρόβλημα. Θα το θυσίαζα για μια τρίχα στα κεφάλια των γυναικών στο Ιράν. Αυτό το μήνυμα δεν θα διαγραφεί. Μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Ντροπή σε αυτούς που σκοτώνουν τόσο εύκολα. Ζήτω οι Ιρανές» συμπλήρωνε στο μήνυμά του.

Ο Αζμούν, ο οποίος σκόραρε στο 1-1 εναντίον της Σενεγάλης και αναμένεται να είναι βασικός για το Ιράν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, διέγραψε τη δημοσίευση αλλά δημοσίευσε μια νέα, διατυπωμένη με λιγότερη ένταση, το πρωί της Τετάρτης για να υποστηρίξει τις Ιρανές. Μαζί με πολλούς συμπαίκτες του έχει βάλει μία μαύρη εικόνα ως φωτογραφία προφίλ στους λογαριασμούς του στο Instagram και στο Twitter. Την περασμένη εβδομάδα, ένας άλλος παίκτης της εθνικής ομάδας, ο Ζομπέιρ Νίκναφς, δημιούργησε ένα βίντεο στο Instagram στο οποίο ξύρισε το κεφάλι του σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...