268
«Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα», είναι το μήνυμα στη μάσκα της Μαρία Ρέσα, στο αεροδρόμιο του Οσλο | NTB/Terje Bendiksby via REUTERS

Στο Οσλο οι δύο αντιφρονούντες δημοσιογράφοι για την τελετή του Νομπέλ Ειρήνης

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2021, 17:31
«Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα», είναι το μήνυμα στη μάσκα της Μαρία Ρέσα, στο αεροδρόμιο του Οσλο
|NTB/Terje Bendiksby via REUTERS

Στο Οσλο οι δύο αντιφρονούντες δημοσιογράφοι για την τελετή του Νομπέλ Ειρήνης

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2021, 17:31

Στο Οσλο βρίσκονται οι δύο βραβευθέντες με το Νομπέλ Ειρήνης δημοσιογράφοι από τις Φιλιππίνες και τη Ρωσία, για να παραστούν στην τελετή απονομής που θα γίνει την Παρασκευή.

«Εχει γίνει απίστευτα δυσκολότερο και πολύ πιο επικίνδυνο για καθένα από εμάς», είπε η Φιλιππινέζα Μαρία Ρέσα σε δημοσιογράφους που την περίμεναν να κατέβει από το αεροσκάφος στη νορβηγική πρωτεύουσα, όπου θα παραλάβει το Νομπέλ Ειρήνης μαζί με τον Ρώσο Ντμίτρι Μουράτοφ.

Καταγγέλλοντας «τους ηγέτες με αυταρχικό στυλ» και τους «εκκολαπτόμενους δικτάτορες», που «θέλουν εμείς οι ίδιοι να απαρνηθούμε τα δικαιώματά μας», η συνιδρύτρια του ενημερωτικού ιστότοπου Rappler, που ασκεί δριμεία κριτική στον πρόεδρο των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, κάλεσε τους δημοσιογράφους να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους.

«Τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, εάν όχι θα τα χάσουμε», τόνισε.

«Οταν τα πράγματα απειλούνται, όταν δεν υπάρχουν πλέον ειλικρινή πράγματα, δεν μπορούμε να έχουμε έντιμες εκλογές. Αυτό ξεκινά με εμάς: πρέπει να συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τα γεγονότα και να υπηρετούμε τους πολίτες», συμπλήρωσε η πρώην ανταποκρίτρια του αμερικανικού CNN.

Ο Ντμίτρι Μουράτοφ καταφθάνει στο αεροδρόμιο του Οσλο

Η άφιξη στο Οσλο της 58χρονης Ρέσα, δεν ήταν δεδομένη: ελεύθερη αυτή τη στιγμή με περιοριστικούς όρους εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσής της μετά την καταδίκη της για συκοφαντική δυσφήμιση το 2020, αναγκάστηκε να ζητήσει την άδεια τεσσάρων δικαστηρίων για να παραλάβει προσωπικά το βραβείο.

Συγκινημένη κατά την άφιξή της η δημοσιογράφος, η οποία φόραγε μαύρη μάσκα με τη φράση «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα», μετά βίας κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. «Κάνει τόσο κρύο, όμως κάνει τόση ζέστη», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...