384
Η γλώσσα του σώματος στην υποδοχή Τσαβούσογλου από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ μαρτυρά για μία ακόμη φορά πολλά... | Twitter

Στο ΝΑΤΟ ο Τσαβούσογλου, τα είπε με τον «φίλο Γενς» Στόλτενμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2021, 14:08
Η γλώσσα του σώματος στην υποδοχή Τσαβούσογλου από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ μαρτυρά για μία ακόμη φορά πολλά...
|Twitter

Στο ΝΑΤΟ ο Τσαβούσογλου, τα είπε με τον «φίλο Γενς» Στόλτενμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2021, 14:08

Για τον υποτιθέμενα «στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής στην Ανατολική Μεσόγειο», συζήτησαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που βρέθηκε την Παρασκευή στην έδρα του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΝΑΤΟ, ο Γενς Στολτνεμπεργκ και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζήτησαν μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη.

«Ο Γενικός Γραμματέας χαιρέτισε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων του ΝΑΤΟ μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με έναν στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ εκτίμηση του επικεφαλής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου ηταν ότι «ο μηχανισμός αποτροπής βοήθησε στη μείωση των εντάσεων και στη δημιουργία χώρου για πολιτικές συζητήσεις για την επίλυση των υποκείμενων ζητημάτων».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε επίσης, τις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδος – Τουρκίας που επανεκκινούν  στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για ακόμη μία φορά την Τουρκία για τη σημαντική συμβολή της στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και για την ηγεσία των δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας της Συμμαχία το 2021.

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ “πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω την ενότητα και την αλληλεγγύη εντός της Συμμαχίας”, επισημαίνοντας με σχετική αυταρέσκεια ότι η χώρα του «αναλαμβάνει κρίσιμους και ηγετικούς ρόλους στην εξασφάλιση της αποτροπής και της άμυνας της Συμμαχίας» και στο πλαίσιο αυτό «θα συνεχίσει να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ στις αποστολές στο Αφγανιστάν και το Ιράκ».

Αναφορικά με το Αφγανιστάν, ο κ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι στην επόμενη συνάντηση των υπουργών ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ τον Φεβρουάριο, θα πρέπει να εξεταστεί μέλλον της εκπαιδευτικής του αποστολής. «Οποιο δρόμο κι αν επιλέξουμε, είναι σημαντικό να το κάνουμε μαζί, με συντονισμένο και εσκεμμένο τρόπο», είπε, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Αφγανιστάν και, ως μέρος αυτής της διαδικασίας, είναι έτοιμο να προσαρμόσει περαιτέρω την παρουσία του.

Στην ημερήσια διάταξη ήταν επίσης η προγραμματισμένη επέκταση της Εκπαιδευτικής Αποστολής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ISIS δεν θα επιστρέψει ποτέ ξανά στη χώρα.

Στη Λιβύη, ο γενικός γραμματέας εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση και επανέλαβε την πάγια θέση του ΝΑΤΟ ότι η Συμμαχία παραμένει προσηλωμένη στην παροχή συμβουλών στον τομέα της ανάπτυξης θεσμών άμυνας και ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές και τις συνθήκες ασφαλείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...