304
Ο Τζο Μπάιντεν επιστρέφει στο Οβάλ Γραφείο. Το προφίλ του έχει τρωθεί εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων | REUTERS/Kevin Lamarque

Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2022, 06:40
Ο Τζο Μπάιντεν επιστρέφει στο Οβάλ Γραφείο. Το προφίλ του έχει τρωθεί εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων
|REUTERS/Kevin Lamarque

Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2022, 06:40

Η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έπεσε στο 36%, υποχώρησε για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, ισοφαρίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο της θητείας του, όπου είχε φθάσει τον Μάιο, όπως υπέδειξε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η δημοτικότητα του 46ου προέδρου των ΗΠΑ παραμένει κάτω από το 50% από τον Αύγουστο του 2021, δηλαδή μόλις επτά μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Αυτό το δεδομένο κάνει τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η παράταξη των Δημοκρατικών οδεύει να απολέσει τον έλεγχο τουλάχιστον ενός από τα δύο Σώματα του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Το 34% των Αμερικανών θεωρεί την οικονομία το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ σήμερα. Ο Τζο Μπάιντεν δοκιμάζεται από τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές των καυσίμων και προκάλεσε νέα προσκόμματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, που ακόμη δεν είχαν συνέλθει από το πλήγμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Στις τάξεις της παράταξής του, η δημοτικότητα του Δημοκρατικού προέδρου υποχώρησε οριακά: το 73% εξ όσων δήλωσαν υποστηρικτές των Δημοκρατικών ανέφερε πως εγκρίνει το έργο του προέδρου αυτή την εβδομάδα, ποσοστό οριακά χαμηλότερο από το 74% που καταγραφόταν την 15η Ιουνίου, όμως θεαματικά κάτω από το 85% του περασμένου Αυγούστου. Μόλις το 7% εξ όσων δηλώνουν υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων επιδοκιμάζει τις επιδόσεις του βετεράνου της αμερικανικής πολιτικής (από 11% τη 15η Ιουνίου).

Μόλις το 18% των Αμερικανών θεωρεί πως η χώρα οδεύει στη σωστή κατεύθυνση.

Η αρνητική δημοτικότητα του κ. Μπάιντεν πλησιάζει αλλά δεν έχει φθάσει, ακόμα τουλάχιστον, τα επίπεδα αυτής του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία είχε κατακρημνιστεί στο 33% τον Δεκέμβριο του 2017.

Η εθνική δημοσκόπηση διενεργήθηκε μέσω διαδικτύου, στην αγγλική γλώσσα, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.002 ενηλίκων, εκ των οποίων 435 δήλωσαν υποστηρικτές των Δημοκρατικών και 379 υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος ήταν ±4%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News