Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του τρομοκράτη του Βερολίνου
Ανθρωποκυνηγητό σε όλη την Ευρώπη έχουν εξαπολύσει οι γερμανικές και ευρωπαϊκές Αρχές για τον εντοπισμού του τρομοκράτη που πραγματοποίησε επίθεση στην καρδιά του Βερολίνου την Τρίτη, σκοτώνοντας 12 άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες ακόμη. Οι γερμανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν αμοιβή 100.000 ευρώ σε όποιον βοηθήσει στον εντοπισμό και τη σύλληψη του τυνήσιου Ανίς Αμρί, προειδοποιώντας ότι είναι επικίνδυνος και ότι πιθανότατα φέρει όπλο.
Ακολουθώντας τα ίχνη του μέσα από ένα αστυνομικό έγγραφο που βρέθηκε στο φορτηγό με το οποίο «χτύπησε» τη χριστουγεννιάτικη αγορά, οι γερμανικές αστυνομικές δυνάμεις οδηγήθηκαν στο Εμεριχ, μία γερμανική πόλη κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία. Περίπου 150 αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο -το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων βρίσκεται σε απόσταση 140 χιλιομέτρων βορείως της πόλης της Κολωνίας- για να συλλάβουν τον ύποπτο.
Από τον προσφυγικό καταυλισμό του Εμεριχ είχε περάσει ο δράστης ο οποίος κατάγεται από την Τυνησία και είναι γεννημένος το 1992. Στο ίδιο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων έλαβε άδεια παραμονής. Αλλά απ’ ό,τι φαίνεται, αντιμετώπιζε τον κίνδυνο απέλασης από τον Ιούνιο του 2016.
Οπως επίσης ανακάλυψαν οι Αρχές, ο 24χρονος Αμρί ξέφυγε μέσα από τα χέρια τους! Συνελήφθη στο Φρίντρισχάφεν στη νότια Γερμανία τον περασμένο Αύγουστο -λίγους μήνες προτού εξαπολύσει την αιματηρή επίθεση!- καθώς είχε εντοπιστεί με πλαστά έγγραφα ενώ μετέβαινε στην Ιταλία. Αφέθηκε ελεύθερος με δικαστική απόφαση. Είχε εμφανιστεί και δεύτερη φορά στο ραντάρ των αστυνομικών, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται προσπαθούσε να αγοράσει όπλο.
Αργότερα, το βράδυ της Τετάρτης, ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την ανεύρεση του τυνήσιου μακελάρη βρισκόταν σε εξέλιξη από τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας. Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο σε δύο διαμερίσματα στο Βερολίνο, για τα οποία υπήρχε η πληροφορία ότι βρίσκεται ή βρισκόταν εκεί ο «μοναχικός λύκος» που έδρασε για λογαριασμό των τζιχαντιστών. Οπως ανακοινώθηκε, ο δράστης δεν βρέθηκε στα δύο αυτά διαμερίσματα, ωστόσο συγκεντρώνεται υλικό, το οποίο ενδέχεται να βοηθήσει στην έρευνα για τον εντοπισμό του.
Ο ίδιος έφτασε από την Τυνησία στην Ιταλία το 2012, από εκεί στη Γερμανία το 2015. Κατέθεσε αίτηση ασύλου τον Απρίλιο του 2016. Κατάγεται από την πόλη Ταταουίν και θεωρείται ότι είχε επαφές με ριζοσπαστικοποιημένα άτομα.
Την Τρίτη, ένας Πακιστανός 23 ετών που είχε συλληφθεί με την υποψία ότι ήταν ο οδηγός της νταλίκας αφέθηκε ελεύθερος.
Το Spiegel στη δικτυακή του έκδοση προσθέτει ότι ένα στοιχείο που συνηγορούσε στο ότι ο συλληφθείς δεν ήταν ο δράστης της επίθεσης είναι ότι η αστυνομία δεν εντόπισε στο σώμα του κατάλοιπα πυρίτιδας, όπως συμβαίνει συνήθως σε όσους πυροβολούν, οπότε δεν φαίνεται να ήταν αυτός που πυροβόλησε θανάσιμα τον άτυχο οδηγό της πολωνικής νταλίκας. Επίσης πολλοί αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης έδωσαν αντικρουόμενες περιγραφές για τον δράστη που διέφυγε από το φορτηγό.
Για την ώρα δεν ξέρουμε ούτε αν ο δράστης είχε συνεργούς ή όχι, παραδέχτηκε ο Πέτερ Φρανκ, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση.
Ο πολωνός οδηγός, που λεγόταν Λούκας Ούρμπαν, βρέθηκε νεκρός στο κάθισμα του συνοδηγού με τραύματα από σφαίρα και από μαχαίρι.
Οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο οδηγός και ο δράστης πάλεψαν για λίγο για τον έλεγχο του τιμονιού και ότι ο τραυματισμένος οδηγός κατάφερε να σώσει αρκετές ζωές στρίβοντας το όχημα μακριά από τους πάγκους με τον κόσμο που βρισκόταν εκεί. Ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι ο οδηγός ζούσε ακόμη την ώρα της επίθεσης και πυροβολήθηκε αμέσως μετά. Το όπλο του δράστη δεν έχει βρεθεί.
Μόνο έξι νεκροί (όλοι Γερμανοί) έχουν ταυτοποιηθεί για την ώρα, ενώ από τους 48 τραυματίες οι 18 είναι σοβαρά.
Δεν υπάρχει κάποια αμφιβολία ότι ήταν τρομοκρατική επίθεση μετά και την ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος.
Διστακτικότερα στην αρχή και πιο ανοιχτά αργότερα, ακόμα και από τα χείλη της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, η ενέργεια τοποθετήθηκε στο χώρο της τρομοκρατίας και θα έχει «την τιμωρία που προβλέπει ο νόμος», όπως είπε.
Το Ισλαμικό Κράτος που ανέλαβε την ευθύνη το βράδυ της Τρίτης μίλησε για «μαχητή» του που επιτέθηκε «σε κράτος της διεθνούς συμμαχίας κατά του ISIS».
Αυτά τα στοιχεία περιγράφουν μια κατάσταση στην οποία οι Αρχές βρίσκονται στο σκοτάδι και φοβούνται τα χειρότερα.
Η ταυτότητα του δράστη έχει, σε κάθε περίπτωση, ρίξει μια βαριά σκιά. Αν αποδειχτεί ότι είναι πρόσφυγας ή μετανάστης –ενδεχομένως μέσα στις εκατοντάδες χιλιάδες όσων υποδέχτηκε η χώρα– η πολιτική των ανοιχτών θυρών που εγκαινίασε και υπερασπίστηκε η Μέρκελ θα δεχτεί πλήγμα. Η ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία σχεδόν περιμένει την καγκελάριο στη γωνία για να της επιτεθεί για αυτήν την μεταναστευτική της πολιτική, λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.
Με τον δράστη ελεύθερο, πιθανόν οπλισμένο και ύποπτο για την τέλεση νέων ενεργειών όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, η αστυνομία του Βερολίνου προειδοποιεί μέσω Twitter τον πληθυσμό ότι «για την ασφάλειά σας, μην αναλάβετε πρωτοβουλίες σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάτι ύποπτο. Αυτό είναι δική μας δουλειά». Εγκαθίσταται και εκεί, λοιπόν, μια περίοδος φόβου και τρόμου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News