Στο Μετανάστευσης και Ασύλου ο Μητσοτάκης – τι αλλάζει, ήδη, στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης
Στο Μετανάστευσης και Ασύλου ο Μητσοτάκης – τι αλλάζει, ήδη, στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Μετανάστευσης του Ασύλου για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, η στόχευση και οι βασικές προτεραιότητες της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και ο λόγος και ρόλος της χώρας στον εν εξελίξει ευρωπαϊκό διάλογο για τον Κανονισμό Επιστροφών (για όσους παράνομα εισελθόντες δεν δικαιούνται ασύλου στην ΕΕ), βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεργασίας που είχε Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη νέα ηγεσία του υπουργείου, συνεχίζοντας τον κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.
Στις δηλώσεις του αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης που είχε με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκη Βορίδη και την υφυπουργό, Σέβη Βολουδάκη, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πολιτικές προτεραιότητες του υπουργείου για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και την οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης.
Αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης και στα ενθαρρυντικά -όπως είπε- πρώτα στοιχεία του έτους που δείχνουν μειωμένες ροές παράνομα εισερχομένων στη χώρα κατά 36%.
Και στη συνέχεια, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση των έργων σε υφιστάμενες ή για νέες υποδομές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.
Οσον αφορά τον υπό επεξεργασία Κανονισμό Επιστροφών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «δέσμευση της κυβέρνησης είναι να πρωτοστατήσει και στον ευρωπαϊκό διάλογο για τον Κανονισμό.
»Η εθνική πολιτική -εξήγησε- η οποία γίνεται και ευρωπαϊκή πολιτική είναι απλή: εάν κάποιος φτάσει στη χώρα μας και δικαιούται ασύλου τον υποδεχόμαστε και είναι χαρά μας αν επιλέξει να παραμείνει και να ζήσει στη χώρα μας, αν όμως κάποιος εισέλθει παράνομα θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για να επιστρέψει στη χώρα προέλευσης του.
»Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία γίνεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο καινούργιος κανονισμός των επιστροφών ο οποίος συνδιαμορφώνεται αυτήν την εποχή πιστεύω ότι θα μας δώσει τα εργαλεία που θα συμπληρώσουν την εθνική νομοθεσία έτσι ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτήν την πολιτική».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης, σημείωσε ως προς τις προτεραιότητες του υπουργείου το επόμενο διάστημα, ότι συνδέονται με την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και την οργάνωση με ορθολογικό, αποτελεσματικό αλλά και αυστηρό τρόπο -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- της νόμιμης μετανάστευσης. Ετσι ώστε να καλύπτονται οι αναγκαίες θέσεις εργασίας, «αλλά με μετανάστες που ξέρουμε πόσοι είναι, ξέρουμε ποιοι είναι, είναι αυτοί που θέλουμε, και έρχονται για την συγκεκριμένη εργασία, σεβόμενοι τις εσωτερικές μας διαδικασίες, τους εσωτερικούς μας κανόνες και τη νομοθεσία μας».
Σύμφωνα εξάλλου με τον υπουργό, στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό (στην οποία έλαβαν επίσης μέρος ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σέβη Βολουδάκη καθώς και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου, Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Ηρακλής Μοσκώφ, Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο, Δημήτρης Γλυμής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μάνος Λογοθέτης) τέθηκε και μία σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με προκλήσεις που αντιμετωπίζει το υπουργείο καθώς και θέματα που σχετίζονται με τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες.
Στόχος του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για να έχουμε οικειοθελείς επιστροφές μεταναστών που δεν δικαιούνται ασύλου στη χώρα μας, επανέλαβε νωρίτερα σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Μάκης Βορίδης.
Κάνοντας αναφορά στο σχέδιο που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση για τις οργανωμένες επιστροφές αιτούντων ασύλου των οποίων η αίτηση απορρίπτεται, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στάθηκε στο ζητούμενο της προστασίας και φύλαξης των συνόρων της χώρας. Οπως τόνισε, η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων αλλά και η τεράστια προσπάθεια από το Λιμενικό Σώμα έχουν συμβάλει, ώστε οι ροές μεταναστών από τον Εβρο να είναι σχεδόν μηδενικές και από τη θαλάσσια οδό να μην έχουν πια την ένταση του παρελθόντος – κάτι στο οποίο όπως επεσήμανε, βοηθάει και η Τουρκία.
«Προτεραιότητα της κυβέρνησης – και η εντολή που έχω από τον Πρωθυπουργό», υπογράμμισε κ. Βορίδης από την Κω όπου βρέθηκε για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, «είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και η οργάνωση ενός λειτουργικού δικτύου επιστροφών και επαναπροωθήσεων. Αυτή είναι η βασική μας πολιτική στόχευση».
Παράλληλα, όμως, συμπλήρωσε, «θέλουμε να δημιουργήσουμε όρους για νόμιμη μετανάστευση, αλλά με τους δικούς μας κανόνες: εμείς θα επιλέγουμε ποιοι θα έρχονται, πού θα πηγαίνουν, πού θα εργάζονται και πόσο θα παραμένουν. Αυτοί είναι οι όροι της νόμιμης μετανάστευσης».
Ακολουθεί η δήλωση του Πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου:
«Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ. Καταρχάς να ευχηθώ σε εσάς και στην κα Υφυπουργό καλή δύναμη στα καινούργια σας καθήκοντα ως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Πράγματι, οι πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης αφορούν πρωτίστως στον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης και ταυτόχρονα στην οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης, με έναν τρόπο ο οποίος θα καλύπτει πραγματικές και διαπιστωμένες ελλείψεις στην αγορά εργασίας.
Ως προς τα ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης, να σταθώ στα ενθαρρυντικά στοιχεία των πρώτων μηνών αυτού του έτους, με τις ροές των αφίξεων να είναι μειωμένες κατά περίπου 36%. Να τονίσω ότι η φύλαξη των συνόρων δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά προφανώς συνεργάζεται στενά και με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Να σταθώ σε κάτι το οποίο είπε ο Υπουργός, στην ολοκλήρωση των υφιστάμενων δρομολογημένων και χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση υποδομών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Θέλω να τονίσω ότι η χώρα μας, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διαθέτει τέτοιες υποδομές, οι οποίες μάς είναι απαραίτητες. Ευχόμαστε να μην λειτουργούν ποτέ στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, όμως είναι υποδομές οι οποίες χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί από την Ευρώπη.
Να επαναλάβω και πάλι ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι να πρωτοστατήσει και στον ευρωπαϊκό διάλογο ο οποίος γίνεται για τον κανονισμό των επιστροφών. Η εθνική πολιτική, η οποία γίνεται και ευρωπαϊκή πολιτική, είναι απλή: εάν κάποιος φτάσει στη χώρα μας και δικαιούται ασύλου, τον υποδεχόμαστε και είναι χαρά μας αν επιλέξει να παραμείνει και να ζήσει στη χώρα μας. Αν, όμως, κάποιος εισέλθει παράνομα, θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιστρέψει στη χώρα προέλευσής του.
Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία γίνεται πια και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο καινούργιος κανονισμός των επιστροφών, ο οποίος συνδιαμορφώνεται αυτή την εποχή, πιστεύω ότι θα μας δώσει τα εργαλεία που θα συμπληρώσουν την εθνική νομοθεσία έτσι ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτή την πολιτική.
Για τα ζητήματα της νόμιμης και οργανωμένης μετανάστευσης έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Αυτή πρέπει να καλύπτει διαπιστωμένες ανάγκες της αγοράς εργασίας. Στέκομαι ιδιαίτερα στον τομέα των εργατών γης, αλλά και στον κατασκευαστικό τομέα, όπου είναι σαφές ότι δεν φαίνεται να υπάρχει εγχώριο δυναμικό το οποίο να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες αυτών των κλάδων.
Και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, συντονίζοντας τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και πιο γρήγοροι ως προς τη νόμιμη μετανάστευση.
Τέλος, έχουμε επιδείξει ιστορικά μια μεγάλη ευαισθησία στα ζητήματα των ασυνόδευτων ανηλίκων και έχουμε δρομολογήσει πολιτικές οι οποίες έχουν βραβευτεί και από την Ευρώπη. Είναι ένας τομέας ιδιαίτερης ευαισθησίας, στον οποίον θα εξακολουθούμε να δείχνουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο, φροντίζοντας -εξορθολογίζοντας ενδεχομένως κάποιες από τις σχετικές διαδικασίες- να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, εντός του υφιστάμενου προϋπολογισμού.
Και, τέλος, μιας και μιλήσαμε για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, να αναφερθώ και σε μια ακόμη σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης και πάρα πολύ σημαντική για τα νησιά αυτά, που δεν είναι άλλη από την επέκταση του προγράμματος της ταχείας θεώρησης ή ταχείας βίζας για τους Τούρκους επισκέπτες στα νησιά μας. Προστέθηκαν, μάλιστα, στα δέκα υφιστάμενα νησιά, δύο ακόμα: η Πάτμος και η Σαμοθράκη.
Και νομίζω ότι το οικονομικό αποτύπωμα από αυτή την πρωτοβουλία έγινε ήδη εξαιρετικά αισθητό τον περασμένο χρόνο και νομίζω ότι και φέτος θα συνεισφέρει σημαντικά αυτή η πρωτοβουλία, που θέλω να τονίσω ότι συνιστά εξαίρεση στους βασικούς κανόνες του Σένγκεν.
Νομίζω ότι αυτή η πρωτοβουλία θα είναι πολύ σημαντική για να υποστηριχθούν ακόμα περισσότερο τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία εκ των πραγμάτων έχουν σηκώσει και ένα ιστορικά μεγάλο βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος.
Οπότε, Υπουργέ, πλούσιο το έργο μπροστά σας. Κυρία Υφυπουργέ, καλή δύναμη».
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκης Βορίδης ανέφερε:
«Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε τον Πρωθυπουργό στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Είχαμε τη δυνατότητα, με την ευκαιρία της αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας στο Υπουργείο, να εκθέσουμε τις πρώτες σκέψεις και τον βασικό μας σχεδιασμό, σύμφωνα όμως και με εντολές και κατευθύνσεις που ούτως ή άλλως είχαμε ήδη λάβει.
Έτσι, συγκεφαλαιώνοντας με δύο κουβέντες, οι προτεραιότητες του Υπουργείου στο επόμενο διάστημα συνδέονται με την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και αυτό έχει και μια σημαντική ευρωπαϊκή διάσταση καθώς είναι υπό διαπραγμάτευση και υπό έκδοση ο καινούργιος κανονισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις επιστροφές.
Και βέβαια, την οργάνωση, με ορθολογικό, αποτελεσματικό, αλλά και αυστηρό τρόπο, της νόμιμης μετανάστευσης, προκειμένου να καλύπτονται οι θέσεις εργασίας που έχουμε ανάγκη, αλλά με μετανάστες που ξέρουμε πόσοι είναι, ξέρουμε ποιοι είναι, είναι αυτοί που θέλουμε και έρχονται για τη συγκεκριμένη εργασία, σεβόμενοι τις εσωτερικές μας διαδικασίες, τους εσωτερικούς μας κανόνες και τη νομοθεσία μας.
Προφανώς, θέσαμε και μία σειρά από άλλα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Υπουργείο, και στα θέματα των ασυνόδευτων ανήλικων και στη δουλειά που έχει να κάνει η κα Υφυπουργός, άρα και η υπό σύσταση Γενική Γραμματεία που ούτως ή άλλως περιμένουμε την έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος, αλλά και έργα τα οποία είναι δρομολογημένα και τα οποία μας ενδιαφέρει να ολοκληρώσουμε.
Επομένως, νομίζω ότι έχουμε μία πλήρη εικόνα, ρυθμιστική αλλά και διοικητική, για το πώς θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα, έχουμε λάβει οδηγίες και κατευθύνσεις, ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Πρωθυπουργό για τις κατευθύνσεις του αυτές και προφανώς θα επανέλθουμε πλέον απολογιστικά σε σχέση με αυτόν τον συγκεκριμένο προγραμματισμό μας».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Στο Μετανάστευσης και Ασύλου ο Μητσοτάκης – τι αλλάζει, ήδη, στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.