«Ψύχος» έχει ενσκήψει τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο πολύπαθο χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς και του Κέντρου καθώς οι συζητήσεις και συνεννοήσεις, ανάμεσα κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, για τη εκλογή νέας ηγεσίας και για τα επόμενα βήματα προς την συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα, χωλαίνουν σημαντικά.
Παρά το γεγονός ότι η αναζωπύρωση της συζήτησης για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το προγραμματικό πλαίσιο που εκπόνησε η κοινή Επιτροπή Διαλόγου πριν από τις διακοπές και στο οποίο σχεδόν όλοι είδαν ένα μέρος του εαυτού τους αλλά και η γενικότερη διάθεση για συνεργασία, είναι ο κοινός τόπος όλων των εμπλεκομένων, εν τούτοις δεν είναι επαρκής καθώς δεύτερες σκέψεις είναι εκείνες που προσδιορίζουν τις εκατέρωθεν κινήσεις.
Καθοριστική φαίνεται να είναι η συνάντηση των εκπροσώπων των δυο πλευρών η οποία είχε συμφωνηθεί πριν από τις διακοπές και προσδιορίστηκε για την Παρασκευή με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις και να ανοίξει ο δρόμος για την εκλογή νέας ηγεσίας.
Οπως φάνηκε στη σύσκεψη των βουλευτών και ηγετικών στελεχών του Ποταμιού την Τετάρτη στη Βουλή, ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν δίνει την αίσθηση του επείγοντος και της βιασύνης. Όπως μάλιστα αναφέρουν ανώτατες πηγές του κόμματος «το στοίχημα είναι να κινητοποιηθούν ευρύτερες δυνάμεις στο συνολικό εγχείρημα και να μην καταλήξει αυτή η προσπάθεια να αφορά τη συνεργασία Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού. Δεν θα έχει νόημα».
Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη του Ποταμιού χρειάζεται χρόνος και κόπος ώστε να κινητοποιηθούν παράγοντες από όλη την προοδευτική εκσυγχρονιστική παράταξη και ήδη ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει σειρά επαφών με στελέχη και προσωπικότητες του χώρου. Σημειώνουν δε ότι η περιβόητη συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τη Φώφη Γεννηματά, που εκκρεμεί εδώ και καιρό, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου. Κεντρική γραμμή είναι να έχει επέλθει συμφωνία σε όλο το πλαίσιο και τις διαδικασίες και η συγκεκριμένη συνάντηση να την επισφραγίσει.
Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ περί την κυρία Γεννηματά η στάση αυτή ερμηνεύεται ως «σύρσιμο» των συζητήσεων με τον κίνδυνο να ευτελισθούν και τελικά να ναυαγήσουν. Ετσι φέρονται αποφασισμένοι να ζητήσουν από το Ποτάμι να δεσμευτεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκλογή αρχηγού που δεν μπορεί να καθυστερήσει πέραν του τέλους του έτους. «Οποια πλευρά κωλυσιεργεί θα αναλάβει και την ευθύνη για τη αποτυχία», ακούγεται όλο και συχνότερα.
Είναι προφανές ότι οι δυο μεγάλοι «παίκτες» του χώρου, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, είναι εξαρτημένοι από τις αντιφάσεις τους και εξελίσσεται μια διελκυστίνδα για να επιβάλλουν τους όρους τους σχετικά με την περαιτέρω διαδικασία γεγονός που θα προσδιορίσει τον χαρακτήρα και τη τελική φυσιογνωμία του εγχειρήματος.
Στα ηγετικά κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν ανοικτοί σ΄όλα αρκεί να έχουν την έγκριση της βάσης. Ταυτόχρονα, με την αίσθηση της μεγαλύτερης δύναμης του χώρου να καθίσταται αισθητή, μιλούν για εκλογή αρχηγού, χωρίς προαπαιτούμενα και τη διαμόρφωση ενός ενιαίου φορέα με ανοικτές διαδικασίες. Απορρίπτουν όμως την άμεση κατάργηση των σημερινών κομματικών σχηματισμών, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, της ΔΗΜΑΡ και των άλλων κινήσεων, και παραπέμπουν το θέμα για συζήτηση μετά τις επόμενες εκλογές.
Από τη πλευρά της Σεβαστουπόλεως επιθυμούν ανοιχτό ιδρυτικό Συνέδριο που δεν θα περιορίζεται μόνο στα υπάρχοντα κόμματα και τις κινήσεις του σοσιαλδημοκρατικού χώρου αλλά θα συμπεριλάβει ευρύτερες κεντρώες δυνάμεις. Διστάζουν να μπουν σε ανάλογες διαδικασίες καθώς φοβούνται πιθανή αφομοίωση του Ποταμιού από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και πιέζουν για τη διατήρηση της αυτονομίας του κόμματος.
Σημαντική επιρροή και στα δυο κόμματα ασκούν βουλευτές οι οποίοι σταθμίζουν τη θέση τους ανάλογα με τη δικό τους πολιτικό μέλλον.
Για να ξεμπλοκάρουν τα πράγματα, στελέχη της ΔΗΜΑΡ μαζί με στελέχη από το Ποτάμι και τις κινήσεις πολιτών, αναλαμβάνουν μεσολαβητική πρωτοβουλία ώστε να αναθερμανθούν οι συζητήσεις και να συμφωνηθούν απ’ όλους τα επόμενα βήματα.
«Αγκάθι» επίσης εξακολουθεί να είναι το ποιοι θα είναι υποψήφιοι για τη νέα ηγεσία. Θεωρείται δεδομένο ότι η Φώφη Γεννηματά θα είναι υποψήφια για την ηγεσία του ενιαίου φορέα, όπως έχει προαναγγείλει όταν ξεκινήσουν οι διαδικασίες, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει μεν εκφράσει την πρόθεσή του αλλά δεν την έχει επισημοποιήσει. Τυχόν επιβεβαίωση της υποψηφιότητάς του εκτιμάται, λένε παράγοντες που έχουν γνώση των βαθύτερων συζητήσεων, θα απελευθερώσει κι άλλες υποψηφιότητες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ με τα ονόματα του Γιάννη Μανιάτη, του Νίκου Ανδρουλάκη και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου να ακούγονται συχνά. Θα αποκτήσουν, λέγεται, ηθικό δικαίωμα νομιμοποίησης απέναντι στη κυρία Γεννηματά, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, αφού η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξελέγη πριν από έναν χρόνο με απευθείας ψηφοφορία.
Για να λέγονται ωστόσο τα πράγματα με το όνομά τους, το πολιτικό δίλημμα για τον ευρύτερο μεσαίο χώρο είναι προς πια κατεύθυνση θα κινηθεί. Προς τη ΝΔ, εφόσον χρειαστεί να στηρίξει κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ή προς τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι, στη παρούσα φάση, η κυρίαρχη δύναμη και κάνει το παν, εντός κι εκτός Ελλάδας για να μην αμφισβητηθεί ως «αντι-δεξιός»πόλος και νέα Κεντροαριστερά;
Το στοίχημα λοιπόν αφορά όλους στον ενδιάμεσο χώρο εντός κι εκτός κομμάτων. Ιδίως όταν κοινή διαπίστωσή τους είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με την πολιτική της πηγαίνει τη χώρα προς τα πίσω ολοταχώς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News