1000
O Πρωθυπουργός μιλά στους εκπροσώπους των αγροτών στην έναρξη της συνάντησης | INTIMEnews

Μητσοτάκης στους εκπροσώπους των αγροτών: «Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις»

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2024, 12:12
O Πρωθυπουργός μιλά στους εκπροσώπους των αγροτών στην έναρξη της συνάντησης
|INTIMEnews

Μητσοτάκης στους εκπροσώπους των αγροτών: «Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις»

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2024, 12:12

Στο Μέγαρο Μαξίμου αφίχθη το μεσημέρι της Τρίτης η 15μελής αντιπροσωπεία των αγροτών για την κρίσιμη –αναφορικά με το μέλλον των κινητοποιήσεών τους– συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Φωτογραφία από την άφιξη μελών της αντιπροσωπείας των αγροτών/ ΙNTIMEnews

«Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις», είπε κατά την έναρξη της συνάντησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο».

«Πρόθεσή μου», τόνισε στα πρώτα λόγια του προς τους εκπροσώπους των αγροτών, «είναι να σας ακούσω όλους και στη συνέχεια να σας παρουσιάσω τις προτάσεις που έχουμε επεξεργαστεί».

«Μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο που θα συνυπολογίζει ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι συγκεκριμένα και περιορισμένα. Καθε απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να λαμβάνει υπόψθν της το όλον», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης πριν πάρει τον λόγο ο πρώτος εκ των εκπροσώπων των αγροτών.

Αναλυτικά όσα είπε στην αρχή της συνάντησης ο Πρωθυπουργός:

«Θέλουμε να σας καλωσορίσουμε στη σημερινή συνάντηση και να σας πω εξ αρχής ότι πρόθεσή μου είναι να σας ακούσω όλους, εφόσον επιθυμείτε να τοποθετηθείτε όλοι, και στη συνέχεια να σας παρουσιάσω κάποιες προτάσεις τις οποίες έχουμε επεξεργαστεί για τα ζητήματα τα οποία υποψιαζόμαστε ότι θα μας θίξετε.

Θέλω να τονίσω εξ αρχής ότι είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις και ότι προσεγγίζουμε και εμείς αυτή τη συνάντηση με κλίμα καλής διάθεσης, όπως νομίζω ότι έχουμε επιδείξει όλο αυτό το διάστημα. Και πιστεύω ότι μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψιν τους δικούς σας δικαιολογημένους προβληματισμούς, αλλά θα συνυπολογίζει και το γεγονός ότι αφενός τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα και περιορισμένα και ότι βέβαια, αν δείτε και εσείς τα πράγματα από τη δική μας πλευρά θα αντιληφθείτε κάτι το οποίο πιστεύω ότι το γνωρίζετε γιατί είστε μέσα στην κοινωνία, ότι πολλοί κλάδοι, πολλές κοινωνικές ομάδες πάντα από την κυβέρνηση έχουν αιτήματα και προσδοκίες. Και κάθε απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να βλέπει το όλον και να λαμβάνει υπόψιν και τη διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οπότε, αυτά ήθελα να σας πω εισαγωγικά. Εχουμε όσο χρόνο χρειάζεται να συζητήσουμε τα θέματα εκτενώς, αλλά προκειμένου να μπορείτε να τοποθετηθείτε όλοι θα ήθελα να είστε λίγο συγκρατημένοι στις τοποθετήσεις σας, για να μπορέσουμε και εμείς στη συνέχεια να απαντήσουμε σε αυτά τα οποία θα μας πείτε».

Εκ μέρους της επιτροπής ο κ. Ρίζος Μαρούδας σημείωσε:

«Είναι γεγονός ότι και εσείς ο ίδιος έχετε πει ότι έχουμε δίκιο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στον αγροτικό τομέα που χρήζουν αντιμετώπισης και θέλουμε ουσιαστικές λύσεις για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να μένουμε στα χωριά μας -που είναι και αυτό ένα ζητούμενο, γιατί η ύπαιθρος έχει ερημώσει και το ξέρουν όλοι πολύ καλά, και υπάρχουν αρκετά νέα παιδιά και στα μπλόκα που δίνουν αυτή τη μάχη της παραμονής στο επάγγελμα και στο χωριό- και ταυτόχρονα μπορούμε και να συνεχίσουμε να παράγουμε.

Να καλλιεργούμε, να παράγουμε, να υπάρχουν τρόφιμα ποιοτικά και φθηνά, όπως η χώρα μας μπορεί να βγάλει πολύ ποιοτικά τρόφιμα, για τη διατροφική επάρκεια του λαού μας. Όμως αυτά τα προβλήματα που έχουμε -θα τα πούμε βέβαια και αναλυτικά- ιδιαίτερα με το κόστος και με τις τιμές, είναι ένα πρόβλημα που αυτή τη στιγμή μας εμποδίζει και φαίνεται και στη συνεχή μείωση του αγροτικού πληθυσμού».

«Οπότε σήμερα, με αυτό το δίκαιο των αιτημάτων που έχουμε, ερχόμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει εξαγγελίες. Πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα, αυτό εκτιμάμε. Θα το δούμε και στη συζήτηση», κατέληξε ο κ. Μαρούδας και επέμεινε για τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια:

Υπάρχει πάντως και η δημοσιονομική δυνατότητα, εφόσον υπάρχει η θέληση, να βρούμε λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

«Δεν είμαστε εδώ για να τα ισοπεδώσουμε όλα»

Νωρίτερα, το μέλος του συντονιστικού οργάνου των αγροτών από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης, μίλησε στην ΕΡΤ για το μήνυμα που θα μεταφέρει στον Πρωθυπουργό και τις προσδοκίες των αγροτών από τη συνάντηση.

«Βασικά αυτό που έχουμε να μεταφέρουμε στον Πρωθυπουργό είναι ότι το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο για να μπορέσει να συνεχίσει ο αγρότης να είναι στο χωράφι και χρειάζονται άμεσα μέτρα και από κει και πέρα αυτό που επιζητούμε είναι τη συνεχή επικοινωνία με την παραγωγική βάση, ώστε να μεταφέρουμε πράγματα κατά τη διάρκεια του χρόνου στον πρωθυπουργό και στους γενικούς γραμματείς και στο υπουργείο, έτσι ώστε να διορθωθούν κακώς κείμενα τα οποία δεν είναι απαραίτητο ότι θέλουν χρήματα. Δηλαδή μπορούμε να κάνουμε μια πλήρη αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής βάζοντας σωστές βάσεις, μεταφέροντας όμως πληροφορίες στην κυβέρνηση. Εχει απαξιωθεί πλήρως η επαφή μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και παραγωγικών φορέων», υπογράμμισε σε δηλώσεις του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης.

Σε ερώτηση για το τι περιμένουν να ακούσουν οι αγρότες από τον κ. Μητσοτάκη, απάντησε: «Πρώτα από όλα μιλάμε για τη θεσμοθέτηση αγροτικού πετρελαίου, το οποίο το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό για όλους τους αγρότες. Η αγροτοκτηνοτροφική ηλεκτρική ενέργεια, η πλήρη αναθεώρηση της ΚΑΠ σε συνεργασία με παραγωγικούς φορείς, η ανακατεύθυνση κεφαλαίων σε σωστή παραγωγική κατεύθυνση και ο πλήρης έλεγχος φυτοϋγειονομικός και βάση παραστατικών στα σύνορα. Οτιδήποτε μπαίνει θα πρέπει να υπάρχει ιχνηλάτηση μέχρι το σημείο αλλά και αναγραφή έτσι ώστε η παραγωγική βάση να ξέρει ότι είναι απαραίτητη για τη βιομηχανία».

«Εμείς –τόνισε ο κ. Χατζηπαραδείσης– πάμε με τις καλύτερες προθέσεις, γιατί το ζητούμενο για μας είναι να διορθωθούν και τα κακώς κείμενα. Και επιμένω σε αυτό γιατί πολλά έχουν να κάνουν με τη διαχείριση κονδυλίων».

Οσον αφορά το μετά της συνάντησης, το μέλος του συντονιστικού οργάνου των αγροτών είπε: «Πρέπει να συνεννοηθούμε και από κει και πέρα να μεταφέρουμε στους ανθρώπους μας που είμαστε στα μπλόκα ή στις οργανώσεις (όσα συζητήθηκαν) και από κει και πέρα να κρίνουμε πώς θα κινηθούμε. Εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να κάνουμε ξανά μια διαχείριση. Δεν γίνονται όλα με λεφτά. Γίνονται με σωστή διαχείριση. Γι’ αυτό λέμε ότι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Το λέμε και το εννοούμε πραγματικά αυτό. Δεν είμαστε εδώ για να τα ισοπεδώσουμε όλα. Δεν λέμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα από αυτή την κυβέρνηση. Είμαστε εδώ να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο οικονομικό περιβάλλον για τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σίτιση της χώρας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...